ALTE DOCUMENTE
|
||||||||
GENETIC
RELAŢIILE DINTRE GENE
Dezvoltarea unui organism
d
GENOTIP FENOTIP
Interactiuni:
intre gene alele si nealele
intre gene-mediu
RELAŢIA DE DOMINANŢĂ-RECESIVITATE DINTRE ALELE
Relatie d
Alela dominanta determina, de regula, s
Exceptii de la Dominanta completa
Cazul
casatoriei d
Alelele letale - alele
care īn stare homozigota determina moartea organismului īna
RELAŢIA DINTRE GENE NEALELE
EPISTAZIA (suprimarea efectului unei gene prin actiunea altor componente din genom)
Epistazia
reprez
Gena epistatica (supresoare) suprima exprimarea unei gene dominante cu care nu este alela.
Gena hipostatica este gena a carei exprimare este suprimata.
Exemplu:
Grupa de sānge Bombay (numita si fenotip Bombay) este o varietate rara de grup sanguin a sistemului ABO, caz īn care nu apar antigenii A, B sau O.
O familie īn care tatal are gr.A, mama are gr.aparent O (functional se comporta ca gr.O, dar genetic este BO). Se naste un copil cu gr.AB. Este exclusa infidelitatea.
se observa o succesiune ordonata de tulburari ce duc la formarea unui anumit tablou clinic.Exemplu: anemia falciforma (Ar, gena mutanta se gaseste pe 11p) - defectul primar la nivelul genei b ( substitutia de baze) duce la aparitia genei mutante bS , a hemoglobinei S, deformarea hematiei īn conditii de hipoxie, blocarea vaselor capilare, hipoxie tisulara, infarct tisular si necroza.
Pleiotropismul īn mozaic
se observa modificari care aparent nu au nici o legatura cauzala īntre ele. Exemplu: osteogenesis imperfecta (AD, gena mutanta se gaseste pe 7q) - boala se manifesta cu anomalii īn 5 sisteme majore: scheletic, ocular, muscular, auditiv si dentar; nanism, sclere albastre, hipotonie musculara, surditate, dinti translucizi. Explicatia diversitatii manifestarilor clinice ar putea fi data de faptul ca gena mutanta actioneaza īn momente diferite ale embriogenezei, īn tesuturi si primordii independente.
HETEROGENITATEA GENETICĂ
Heterogenitatea genetica se refera la situtia īn care gene (genotipuri) diferite produc fenotipuri identice sau similare (clinic nu pot fi deosebite). Heterogenitatea genetica poate fi produsa de mutatii īn loci diferiti (heterogenitate de locus sau nonalelica) sau de mutatii diferite īn acelasi locus (heterogenitate alelica).
Heterogenitatea nonalelica
analiza genealogica a diferitelor familii īn care o tulburare genetica se manifesta identic evidentiaza modalitati de transmitere diferite (AD, Ar sau legat de cromozomul X) dovedind existenta unor mutatii diferite īn loci diferiti. Aceste informatii sunt confirmare prin analiza directa a ADN. Exemplu: surdomutitatea (Ar) - doi parinti homozigoti, surdomuti, au īn descendenta numai copii normali. Explicatia este data de faptul ca genitorii nu sunt homozigoti pentru aceleasi gene recesive si surdomutitatea are mai multe forme Ar .
Heterogenitatea alelica
mutatii
ale aceleiasi gene produc fenotipuri clinice similare deosebite prin
Heterogenitatea clinica (fenotipica)
uneori, mutatii diferite ale aceleiasi gene (īn exoni diferiti) produc fenotipuri clinice diferite. Exemplu: mutatii ale genei b pot produce sicklemia sa beta-talasemia. Explicatia este data de faptul ca exoni diferiti ai genei controleaza domenii distincte ale unui lant polipeptidic care pot īndepli functii diferite.
Pleiotropia si heterogenitatea genetica
modifica raportul de segregare mendelian. Lor li se alatura
si fenocopia. Importanta practica a acestor fenomene o reprez
FENOCOPIA -
reprez
Focomelia (absenta oaselor lungi ale membrelor).
|