Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




INIMA

biologie


INIMA


Acest organ de marimea unui pumn alimenteaza cu sange tesuturile corpului cu ajutorul muschiilor,valvelor si a retelei de vase de sange.



Sistemul circulator este un circuit inchis ; inima este pompa care pompeaza acelasi sange in tot corpul.

Inima adultului se afla in mijlocul cutiei toracice,inconjurata aproape in totalitate de plamani.Acest organ cantareste aprox. 500g si se sprijina pe diafragma . Sangele este transportat in inima de 2 vene mari : vena cava inferioara - care colecteaza sa 838h79i ngele din bazin, abdomen si membrele inferioare - si vena cava superioara - care colecteaza sa 838h79i ngele de la cap si din membrele superioare.Dupa ce s-a incarcat cu oxigen in plamani ,sangele este transportat de la inima prin aorta.Din aorta se desprind arterele mari care iriga capul si membrele superioare inainte de a cobori pentru a transporta sangele la celelalte parti ale corpului.

Muschiul cardiac are nevoie de alimentare proprie cu sange pentru a putea functiona . Aceste artere se desprind din aorta si se numesc artere coronare.Sangele incarcat cu CO si cu produsi de descompunere este transportat de venele cardiace in vena cava.

Inima adultului are forma de piramida ; este situata in partea inferioara a cutiei toracice pe mijloc ,un pic deplasata spre stanga. Capatul ascuti (apex) este indreptat spre stanga.Pe suprafata exterioara inima este brazdata in jur de un sant ingust,sinus coronarian care separa atriile de ventriculi.Inima este sprijinita de lobii pulmonari si de vasele mari de sange ; varful inimii se odihneste pe muschiul in forma de cupola numit diafragma

In exterior inima este invelita integral de o membrana numita pericard.Interiorul tesutului fibros este captusit cu 2 foite subtiri.Suprafata cardiaca este acoperita de de stratul exterior,epicardul care suflecata si dublata formeaza invelisul parietal.In interiorul inimii se afla un tesut,endocardul,care captuseste cavitatile inimii si valvele acesteia.Aceasta membrana inchide etans inima si impiedica scurgerea sangelui.




Intre membrana interioara si invelisul exterior al inimii functioneaza uzina energetica a inimi , miocardul .Fasciculele musculare cardiace inconjoara toate cavitatiile si formeaza pereti , apoi valvele care despart atriile de ventricule formeaza niste noduli.Ventriculul stang propulseaza sangele cu o presiune mare care asigura transportul in tot corpul . Sarcina ventriculului drept este mai mica - sa irige plamanii cu sange - aceasta cavitate este vecina cu ventriculul stang.

Muschiul cardiac este un amestec ciudat al celor 2 tipuri principale de muschi din corp : muschiul scheletic si muschii visceral.Muschiul cardiac nu poate fi coordonat voluntar, reactioneaza la excitatiile sistemului nervos autonom sau la comenzile realizate de sine.

Fibrele cardiace sunt celule uriase.Contin filamente de actina si miozina si contractia lor are loc in acelasi fel ca la alte tesuturi musculare.Contin multe mitocondrii : acestea sunt uzinele de energie ale celulei, ele transforma hrana in energie.Totusi se deosebesc de ceilalati muschi prin felul in care trec impulsurile electrice prin fasciculele fibroase.Din pt. de vedere structural miocardul este format dintr-o retea de celule independente;ele alcatuiesc o grupare de celule care functioneaza impreuna ca o celula uriasa pentru atingerea unui scop comun.Aceasta grupare se numeste sincitiu functional

Activitatea de pompare a inimii apare o data cu contractia venriculelor , aceste cavitati cu pereti grosi si musculosi;unul pompeaza sangele in plamani,iar celalalt in tot corpul.Secretu functionarii consta in faptul ca aceste cavitati sunt inconjurate de fibre musculare si formeaza inele fibroase in jurul valvei tricuspide si al valvei mitrale pe care le tine etans in timpul contractiei,iar sangele se varsa in aorta si artera pulmonara.

Alveolele pulmonare asemanatoare unor bobite de struguri sunt bogat iritate de vase capilare , fiind locurile schimbului de gaze in plamani.Sangele venos care transporta CO este pompat in plamani de jumatatea dreapta a inimii prin artere pulmonare.Dupa ce se incarca cu Oxigen se intoarce prin venele pulmonare ca sange arterial in jumatatea stanga a inimii.

Structura miofibrilei prezinta formatiuni striate.Fasciculele de fibre musculare sunt compusedin niste segmente numite sarcomere,alcatuite la randul lor din filamente a doua proteine,actin si miozina,care se acopera una pe alta.In timpul functionarii muschiului filamentele aluneca si fibrele se contracta.


Inima pompeaza sangele, vasele il transporta in tot corpul.Acestea se impart in 2 tipuri : artere si vene. 1. ARTERELE aduc sange incarcat cu oxygen din plamani si il transporta in tot corpul prin reteaua din ce in ce mai subtire. 2. VENELE transporta sange sarac in oxygen care contine deja CO pe care il duc inapoi in inima apoi in plamani.

Arterele sunt supuse unor mari tensiuni , de aceea peretii lor sunt formati dintr-o membrane elastica.Structura venelor este mai simpla, nefiind supuse unor presiuni mari ; sunt prevazute cu niste muschi care duc sangele inapoi in inima.

Celulele nervoase specializate cantonate in peretii arterelor, baroreceptorii, controleaza permanent tensiunea arteriala . Ele semnalizeaza orice ridicare de tensiune a bulbului, iar acesta trimite comenzi prin nervul vag si prin nervii simpatici pentru incetarea abaterii de la normal.

Atacul de cord este o stare critica, o amenintare a vietii.Urmarea acestuia este in general infarctul miocardic care apare atunci cand o parte a muschiului cardiac nu primeste suficient sange prin artera coronara.



Document Info


Accesari: 18754
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )