Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Molustele

biologie


Molustele

Nevertebrate cu corpul moale, molustele include limacsii, melcii, caracatitele, calmarii, scoicile si midiile, multe avand cochilii.


Melcul African gigant.

Gasteropodele, cum ar fi melcii, aluneca de-a lungul unei dare lasate pe o suprafata plata de piciorul lor muscular.Capul este prevazut, adesea, cu doua perechi de tentacule, cele lungi avand la capete ochii.Gasteropodele traiesc mai ales in apa, dar exista o varietate mare si in habitatele terestre.


Cochiliile

Cochiile au diferite forme si marimi, dar majoritatea sunt identice prin functia lor simpla de a adaposti molusca in caz de pericol.La molustele terestre, cochiliile folosesc la pastrarea umiditatii corpului.


Din ce sunt facute cochiliile?

Cochiliile molustelor sunt facute dintr-un material calcaros numit carbonat de calciu.Pentru a-si asigura rezistenta, o cochilie are trei straturi:unul exterior, altul mijlociu, calcaros, si unul interior stralucitor, apropiat de piele.Stratul sralucitor este numit mama-perlelor.


Cum isi construiesc molustele cochilia?

Mantaua molustei produce lichidele necesare formarii cochiliei.Gasteropodele si nautilul isi construiesc cochilia pornind de le marginea ei.La bivalve, materialele pentru cochilie sunt depuse in marginea cea mai departata de locul de prindere a valvelor.


Clasificarea molustelor

Exista peste 70.000 de specii de moluste, grupate in cateva clase:

  • gasteropodele (cel mai mare grup) cuprind limacsii, melcii, scoicile, melcii de mare si molustele cu scoica univalvara
  • bivalvele include scoicile-pieptene ,cele de rau si stridiile
  • cefalopodele cuprind calmarul, caracatita, sepia si nautilul
  • un alt grup, mic, include moluste ovale cu valve sudate

Ce caracteristici commune au molustele?

Molustele au un picior muscular pentru a se deplasa sau pentru a se retrage rapid in cochilie.La unele capete sunt dotate cu organe de simt.Molustele au plamani sau branhii pentru respiratie, precum si organe digestive si reproductive.


Cum se hranesc molustele?

Majoritatea molustelor au o limba aspra, numita radula, prevazuta cu dinti fini.Acestia desprind plantele sau animalele fixate de stanci sau faramiteaza hrana.Bivalvele ,cum ar fi stridiile si midiile, isi obtin hrana filtrand apa care trece prin valvele lor.


Cum se reproduc molustele?

Molustele se reproduce pe cale sexuala.Limacsii si melcii sunt hermafroditi (prezinta organe sexuale specifice ambelor sexe), dar trebuie, totusi, sa se imperecheze pentru a-si fertiliza ouale.Aproape toate molustele depun oua care apoi se transforma in larve.Document Info


Accesari: 8677
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )