Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Elemente tehnice pentru organizarea pasunatului pe tarlale

Animale


ALTE DOCUMENTE

Zebrele - Inmultirea in captivitate
ZIMBRUL
Elemente tehnice pentru organizarea pasunatului pe tarlale

Elemente tehnice pentru organizarea pasunatului pe tarlale

Folosirea rationala a pasunilor nu presupune numai delimitarea terenului īn tarlale, ci reprezinta o activitate complex 222f513c a, bazata pe aplicarea metodelor de sporire a productiei si calitatii, pe cunoasterea si adoptarea unor masuri care permit valorificarea la un nivel cāt mai īnalt a acestei productii.Denumirea productiei totale si combustibile, a posibilitatii pasunii, calculul obiectiv al numarului de tarlale, lucrarile necesare pe pasuni īn timpul si dupa īncheierea pasunatului, constituie elemente a caror cunoastere este absolut obligatorie pentru gestionarea corecta a pasunilor.

Determinarea productiei totale si consumabile a pasunilor

Productia pasunilor se poate determina īn doua situatii: cānd pasunile sunt deja tarlalizate, sau cānd nu sunt tarlalizate.

Pentru determinari, īn functie de obiective si posibilitati tehnice, se foloseste metoda directa (a cosirilor repetate) sau metoda indirecta (zootehnica).

Metoda directa consta īn cosirea repetata a unor suprafete de proba, cāntarirea productiei si exprimarea acesteia la hectar.

Se calculeaza productia totala a pasunii (C) prin īnsumarea productiilor obtinute la fiecare ciclu de pasunat (C1, C2, . etc.).

C = C1 + C2 + . + Cn

Dupa ce animalele parasesc tarlalele, se procedeaza īn acelasi sistem pentru a determina resursele ramase neconsumate (R) de pe pajiste:

R = R1 + R2 + . + Rn

Se determina productia efectiv consumata sau reala (Pr) prin diferenta:

Pr = C - R

Productia consumata (reala) prezinta interes mai mare fata de cea totala, deoarece reprezinta cantitatea de masa verde utilizata efectiv de animale ca furaj.

Metoda indirecta (zootehnica) - este superioara din punct de vedere al exactitatii, deoarece exprima productia pajistii prin efectul acesteia asupra animalelor.

Prin aceasta metoda se determina numai productia reala, exprimata īn unitati nutritive. Nu se poate īnsa stabili productia cu cicluri si nici coeficientul de consumabile.

Din totalul calculat, se scade valoarea nutritiva a furajelor suplimentare, a caror, evidenta corecta este strict necesara.

Metoda zootehnica necesita personal specializat, atentie deosebita īn evidenta productiei a furajelor suplimentare.


Document Info


Accesari: 3249
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )