Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























Lupul (Canis Lupus)

Animale




Lupul




(Canis Lupus)

Lupul (Canis Lupus) face parte din genul Canis, care a dat numele familiei si subfamiliei. In prezent, speciile de canide sunt raspandite pe tot globul. Locul lor 15115h719p de trai il constituie atat regiunile izolate si salbatice, muntoase sau de ses, cat si padurile dese, intinse, desisurile, stepele si deserturile. Unele specii circula mereu si nu se opresc in loc, decat cel mult atata timp cat sunt retinute acolo de descendenta lor foarte tanara.

Numarul genurilor si al speciilor nu este prea mare. In prezent, se tine cont de marea variabilitate a fecarei specii - exprimata prin variatiile de colorit si modificarea dimensiunilor craniului - pe cand in trecut, pe baza acestor elemente se descriau noi specii.

In ultimul secol, lupul mai era inca frecvent in multe locuri ale uriasului sau areal de raspandire. Intre timp, a fost impins spre est si raspandirea sa a fost limitata mai ales la padurile dese din regiunile de munte. lupul se aseamana cu un caine-lup mare, slab, cu picioarele lungi. Este costeliv, cu abdomenul supt, in comparatie cu corpul sau mare, botul apare alungit si ascutit. Blana variaza foarte mult in ceea ce priveste coloritul si desimea perilor, in functie de clima, uneori apar chiar specii negre.



In anul 1930, lupii disparusera si asa a ramas mai bine de 60 de ani.

In 1970, oamenii au incercat sa reintroduca lupul. Paisprezece recruti au fost adusi in parc, in Yellowstone. Parcul este o zona unde oamenii sunt in primejdie.

Coiotul nu se compara cu lupul atunci cand hrana este un elan. Lupul are ca hrana preferara animalele domestice sau orice alt vanat, cu blana sau cu pene, insa el se multumeste si cu animale mici si nu ocoleste nici hrana vegetala. Paguba pe care o provoaca prin vanarear fi insuportabila daca nu s-ar lasa manat de instinctul de a ucide, atacand si sugrumand mai multe animale decat are nevoie pentru hrana.Din aceasta cauza devine cel mai urat dusman al ciobanilor si al paznicilor fondurilor de vanatoare.

Iarna, pentru ierbivore este foarte greu sa-si gaseasca hrana, iar mersul este foarte greu. O canida se descurca mult mai bine ziua, dar "druizii" vaneaza si noaptea.

Primavara, peste tot in parc, o noua generatie se bucura de soare, inclusiv puii de coioti. La lupii mai batrani, perioada de imperechere incepe la sfarsitul lunii decembrie si se intinde pana la mijlocul lunii ianuarie; la animalele mai tinere incepe ceva mai tarziu. Gestatia dureaza 63-64 de zile. Femela naste intr-un loc adapostit in mijlocul desisului padurii, iar puii sunt paziti si ingijiti mult timp. Adesea, cand se iveste vre-o primejdie, sunt transportati in alta parte. Puii sunt cea mai mare bucurie pentru lupi.










Document Info


Accesari: 1780
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )