Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


RASA DE OVINE BLUEFACED LEINCESTER

Animale


ALTE DOCUMENTE

Zebrele - Inmultirea in captivitate
Ariciul
Principalele specii de crap intalnite in tara noastra
Comportamentul crapilor, modul de viata si de hranire
Zebrele
Metode de pregatire a fânului
Metode de comunicare la animale
RASA DE OVINE BLUEFACED LEINCESTERAceasta rasa face parte din rasele englezesti de carne,si se caracterizeaza printr-o confirmasie tipica de carne-trunchi cu aspect cilindric,adânc si larg,brevimorf.Prezinta o precocitate foarte buna.Greutatea corporala a oilor este de 80-90 Kg si a berbecilor de 140-150 Kg.

Sporuri în greutate la miel de 300-400 g/zi,având un randament supe 21121p153v rior de sacrificare (60-65%),carcasa de foarte buna calitate,cu maxim de carne,minim de oase si optimum de grasimeEste capabila de o buna adaptabilitate si de combinalitate prin încrucisare cu rasele locale.La noi în tara s-au utilizat cu precadere la încrucisari industriale si de infuzie,precum si la crearea unor populatii de carne si lâna fina si semifina.

ABILITATEA DE ÎNCRUCIsARE

Atunci când se încruciseaza cu orice femela,masculii din rasa Bluefaced Leichester duc la producerea de femele hibride folosite pentru producerea de miei pentru carne,care sunt faimoase în toata Anglia.Jumatate din femelele din marea britanie sunt astfel de animale provenite din acest tip de încrucisare.

PRECOCITATEA

Este normal ca femelele din aceasta rasa sa produca miei folositi pentru productia de carne de la vârsta de 1 an si sa aiba în mod normal miei pentru o perioada de cel putin 6 ani.

CONFORMAŢIA

Femele din rasa Blufaced Leincester furnizeaza pentru o perioada lunga de timp prin încrucisare miei.Acest lucru permite femelelor sa aiba fatari multiple,usoare din care sa rezulte batali cu carcase de greutate foarte variata.

LÂNA 

Lâna de la animalele din aceasta rasa are unul dintre cele mai ridicate preturi de pe piata si calitatile sale sunt transmise foarte bine la toti descendentii.

Lâna de la Blufaced Leincester este de calitate foarte foarte buna care permite amestecarea în industrie cu alte materiale precum mâtasea si mohairul si se poate folosii mai departe în tricotaje foarte apreciate de moda.

PROLIFICITATEA,CAPACITATEA DE PRODUCŢIE A LAPTELUI si CONFORMAŢIA

Acestea se transmit în descendenta si face din Bluefaced Leicester femela perfecta pentru producerea de miei pentru carne folosind masculi din orice rasa.

Necesitatea de a avea miei pentru carne de cea mai buna de calitate duce la o piata foarte bine dezvoltata a femelelor de reproductie hibride care trebuie sa fie de foarte buna calitate si la un pret accesibil.

Femelele pure din rasa Blufaced,sunt capabile sa aiba un procent de prolificitate de peste 250%,asigurând un menegement foarte bun.Acest caracter este transmis ereditar tutror descendentilor si nu este un lucru neobisnuit pentru efectivele de femele sa produca primul miel cu o prolificitate de peste 200%

VIGOAREA

Mieii proveniti din încrucisari sunt înzestrati cu o buna vigoare la nastere si cu usurinta de a putea merge si de a suge din prmul moment al vietii.Ei au un SISTEM DE REPRODUCŢIE foarte bun,rezistând la conditiile grele de exploatare.

ECONOMICITATEA RASEI

În orice sistem,care poate fi intensiv sau extensiv,abilitatile extraordinare ale femelelor de a fi mame si usurinta de realizare a unui  management bun pe parcursul unui an este bine cunoscuta. Cantitatea de lapte ridicata asigurata din prima zi pâna la perioada de finisare a îngrasarii duc la o transformare eficienta a pasunei în carne.Efectivele de femele au primit regulat premii referitoare la calitatea si cantitatea carnii.

SCHEMA DE CLASIFICARE A BERBECILOR

Asocia a impus un stoc de aproximativ 400 de berbeci dela începutul schemei de clasificare din anul 1987.Berbecii sunt clasificati dupa gura,trenul posterior,sale,picioare,longevitate,umeri si confirmatia de rasa,fiecare din acestea având o pondere mai mare sau mai mica în functie de importanta lor penru rasa,dupa cum urmeaza.

Acestea sunt realizate de un clasificator independent.În 1999 s-a realizat o extindere a schemei de clasificare prin aparitia clasei" ELITĂ "pentru masculii cu un scor de peste 75%,putand fi impusa de asemenea si clasa" Elita Plus

Modul de calculare a clasificarii berbecilor

TRENUL POSTERIOR   X  3,5

GURA  X  2,0

LONGEVITATEA  X  1,5

CONFORMAŢIA DE RASĂ  X  1,5

sALE  X  1,0

PICIOARELE  X  1,0sOLDURI  X  1,0

Toate aceste puncte se noteata cu note sub 10 si se înmultesc cu factorul aratat.

SCHEMA DE AMELIORARE A MASCULILOR

Asociatia de Crestere a Ovinelor de Rasa Blufaced Leincester sprijina si încurejeaza activ programul de ameliorare a masculilor care are ca obiective cresterea caracteristicilor carcasei fara a avea efecte negative asupra calitatii exceptionale ale femelelor de prolificitate si de a fi mame foarte bune.

Linia poate fi folosita pentru producerea berbecilor terminali necesari în  programele de hibridare care au ca obiectiv principal obtinerea de miei îngrasati, competitivi pe piata Uniunii Europene. Din aceasta linie se livreaza anual reproducatori si material seminal crescatorilor interesati de cresterea productiei de carne la ovine.

Tehnologii optimizate pentru hranirea oilor de reproductie si îngrasarea tineretului ovin în sistem semiintensiv si intensiv (optimizarea structurii ratiilor si a raportului energo-proteic, stabilirea formei celei mai eficiente de administrare a unor furaje concentrate, utilizarea superioara a nutreturilor grosiere, utilizarea ureei ca înlocuitor de proteina, metode de preparare si administrare a furajelor)

Bibliografie

Estane,D.E,Peterson,C.A   - CaNod j.Bot  70,15.02 - 1502.  1992

Bruce.A. s.a  - molecular Biology of the Cell. Garland.Publ - 1983

Cameliua .Dorobantu  - biologie generala  -  Bucuresti 1987

Sorin Octavian - Hranirea tineretului ovin - Editura ValPres 2006

Vasile Tafta - Tehn producerii cresterii si îngrasarii mieilor si iezilor

Universitatea "Valahia" Târgovisteî

Facultatea de Inginerie a Mediului

Montanologie

An IV

RASA DE OVINE

BLUEFACED LEINCESTER

                                               NICOLAE LAURENŢIU

Document Info


Accesari: 17351
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )