Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
BOLILE GAROAFELOR

Botanica


BOLILE GAROAFELOR

18.2.1. MicozeRugina garoafelor - Uromyces caryophyllinus

Simptome. Atacul de rugina se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor. Mai întâi apar lagare c 323b115d u uredospori galbene, de forma ovala sau circulara, cu diametrul de 1 mm, care se formeaza în pete mici, brune-galbui. Lagarele sunt initial acoperite de epiderma apoi aceasta se sfâsie si masa de uredospori se împrastie în cultura, producând noi infectii. Teleutosporii apar mai târziu în pustule separate, brune-negricioase, care se formeaza pe frunze si pe tulpini, iar organele puternic atacate se usuca.

Agentul patogen. Uromyces caryophyllinus (Schrank) Wint. din fam. Pucciniaceae, ord. Uredinales, cl. Basidiomycetes.

Este o specie heteroica, macrociclica. Picnidiile si ecidiile se formeaza pe Euphorbia Segueriana Neck.; iar uredosporii si teleutosporii pe specii de Dianthus si alte Caryophyllacea. Uredosporii sunt de forma sferica sau eliptica, unicelulari, de culoare bruna si au 21 - 31 x 18 - 25 . Teleutosporii sunt sferici sau elipsoidali, au membrana groasa, bruna-castanie si masoara 23-24 x 17-23 . Infectiile se produc în perioadele de umezeala si la temperaturi ce depasesc 10oC. Atacul se poate ivi atât în câmp, datorita inoculului care se gaseste în numeroase gazde din flora spontana, cât si în sere.

Combatere. La plantare se recomanda folosirea de material saditor sanatos. Tratamentele cu fungicide se aplica din doua în doua saptamâni cu Mancozeb 80-0,2%, Maneb 0,5%, Zeama bodeleza 0,5%, bine neutralizata.


Document Info


Accesari: 2828
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )