Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bolile tomatelor

Botanica


Bolile tomatelor

Micoplasmoze

Stolburul tomatelor - Stolbur disease mycoplasma



Simptome. Cercul de plante gazda a acestei micoplasme este foarte larg si simptomele variaza pe grupe de plante. La rosii, vinete, lemn cainesc, cuscuta, volbura si tutunul turcesc, micoplasma produce virescenta (inverziri ale organelor, ce in mod normal nu sunt verzi), filodie (transformarea organelor florale in frunze), proliferari (cresteri exagerate), malformari (cresteri anormale) si aspermii (deformari ale inflorescentelor 848h71i ce nu vor produce samanta). La cartof, vinete, ardei, ochiul boului si tutunul turcesc, virusul produce decolorari si ofiliri rapide. La morcov si cartof mai sunt semnalate si altfel de simptome ca inrosirea frunzisului sau colorarea sa in mov, paralel cu reducerea suprafetei limbului (fig. 1).

Tomatele atacate prezinta hipertrofieri (cresteri exagerate) ale caliciului florilor, lignificari ale vaselor conducatoare din fructele care nu vor ajunge la maturitate sa aiba culoarea rosie caracteristica.

Fig. 1. Stolburul tomatelor:

(C.M.Messiaen et col., 1991).

Bacterioze

Ofilirea bacteriana a tomatelor Corynebacterium michiganense pv. michiganense

Simptome Boala este prezenta pe rasaduri dar si pe tomatele cultivate in sere, solarii si camp. Observarea bolii se face usor datorita simptomului clar de ofilire, la inceput a frunzelor, apoi a plantei in intregime. Pe primele 2 frunzulite ale rasadurilor, apar pete circulare de 1-5 mm, albicioase, apoi prin unirea petelor, suprafata acestora se increteste. Petele albicioase de pe frunze devin rani galben-verzui, iar pe tulpina in zona bazala, apar pete ovale mici de culoare alb-crem, ce devin mici rani adancite (fig.2).

Frunzele plantelor bolnave din camp, solarii sau sera se ofilesc, isi rasucesc marginea spre partea superioara, apoi nervura principala se curbeaza si planta se usuca. Pe toate organele, in dreptul petelor, apar mici rani din care, pe vreme umeda, apare exudatul bacterian (picaturi cleioase). Infectia fiind generala, florile avorteaza sau fructele ce apar, raman mici, se coc prematur, au puncte cu inele argintii si seminte brune.

Fructele putin atacate pot prezenta simptome de marmorare (zone verzi inconjurate de zone albicioase), petele fiind superficiale, limitate la coaja si nu prezinta exudat. In unele cazuri, chiar cozile fructelor pot fi usor brunificate sau cu pete brune, cu marginea intunecata.

Semintele din fructele atacate sunt mici, brune sau negre, cu germinatie redusa dar pot transmite bacteria.

Fig. 2. Ofilirea bacteriana (C.M.Messiaen et col., 1991

Boli produse de ciuperci

Putrezirea coletului (bazei tulpinitei) si caderea rasadurilor de legume Pythium de Baryanum

Simptome. Plantulele rasarite din teren infestat, prezinta in zona bazala a tulpinitei o brunificare a tesuturilor, care se extinde atat in sus pe tulpina cat si in jos spre radacina. Tulpinitele se subtiaza in zona atacata iar plantula se vestejeste si se culca pe pamant unde va putrezi in intregime (fig.3).

Simptomele apar sub forma de vatra de atac ce se extinde repede, in cazul in care temperatura se mentine la 20-30oC si umiditatea este peste 90 %. In 2-3 zile intreaga rasadnita sau sera inmultitor poate prezenta toate plantele distruse.

La suprafata solului se constata prezenta unui strat fin micelian, albicios, care se extinde. In cazul unei infestari puternice a solului se observa doar vetre de atac fara plante rasarite, deoarece acestea sunt putrezite pana la iesirea lor la suprafata.

Atacul are o evolutie mai lenta dupa repicare, cand plantele sunt mai bine aerisite si capata rezistenta prin inverzirea tulpinitelor si formarea tesuturilor mecanice, protectoare. Absenta luminii, insuficienta aerare, excesul de umiditate si pH-ul acid, sunt factori favorizanti ai instalarii si evolutiei grave a ciupercii .

Fig. 3 Putrezirea coletului si caderea rasadurilor de legume

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Simptome. Tomatele pot fi infectate in toate fenofazele. In conditii de umiditate atmosferica pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor apare un puf, nu prea dens, de culoare alba. Cozile frunzelor, lastarii si tulpinile atacate, prezinta pete alungite brune, superficiale, fara puf albicios (fig.4).

Inflorescentele atacate prezinta pe frunzulitele de la baza florilor si pe coditele lor, zone brune, se usuca si cad.

Atacul semnificativ este cel de pe fructe, acestea putand fi parazitate in toate fazele de dezvoltare.

Fig. 4 Mana la tomate :spori ; atac pe planta; atac pe fructe

Ciuperca patrunde pe la locul de prindere a fructului, produce pete mari brune-olivacei si cu rapiditate distruge tot fructul. Tomatele verzi devin tari, aspre iar cele coapte au pete brune-deschise, pe suprafata carora apar zonalitati concentrice; pe fructele cazute pe sol unde este umiditate mare, ciuperca formeaza miceliu cu multi spori. In culturile de tomate din sera (ciclul doi), atacul evolueaza rapid, datorita variatiilor de temperatura de zi-noapte, care produc aparitia condensului de apa pe organele vegetative, condens ce usureaza infectiile.


Document Info


Accesari: 6108
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )