Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cyclamenul

Botanica


Cyclamenul




Flori gratioase ca niste fluturi Cyclamenul provine din regiunile muntoase, cu sol calcaros, din jurul Marii Mediterane. In natura cresc peste 30 de specii. Din specia Cyclamen persicum deriva toti hibrizii existenti in cultura. Prin hibridizari si selectionari au fost obtinute f 828b14i orme si varietati numeroase, cu flori simple sau duble, cu petale intregi sau franjurate, in peste 20 de nuante de alb, roz si violet. Aceste plante sunt caracterizate prin: radacina de 8-10 cm diametru, numita tubercul; frunze carnoase, rotunde sau reniforme (in forma de rinichi); flori mari si frumoase, cu varful petalelor indoit sau rasfrant.

Din cauza tuberculilor din pamant, Cyclamenul trebuie udata cu grija, astfel incat apa sa nu stationeze prea mult. Cel mai bine este sa se toarne apa in farfurioara ghiveciului, sa se lase acolo 15-20 minute si apoi apa neabsorbita de planta sa fie indepartata. De asemenea, asezati pe fundul ghiveciului cateva cioburi de lut sau pietris, care vor asigura o buna drenare. Nu turnati apa de sus pentru ca se poate aduna in cavitatea tuberculului, facandu-l sa putrezeasca. Deoarece unele specii infloresc in lunile de toamna-iarna, aceste plante se gasesc in florarii de la inceputul lunii septembrie pana la Craciun.

CULTURA CYCLAMENULUI

Desi este una dintre plantele de apartament foarte cautate, cultura Cyclamenului este destul de dificila. In perioada de inflorire, Cyclamenului ii trebuie multa lumina, temperaturi de aproximativ 15 grade C° si incaperi aerisite. Hibrizii existenti in cultura infloresc in perioada de iarna. Ghivecele cu Cyclamen se tin cel mai bine la ferestre cu orientare nordica, unde sunt ferite de razele directe ale soarelui, asigurandu-le temperatura constanta si scazuta.

Pentru a inflori in fiecare an, Cyclamenul necesita o perioada de repaus. Dupa trecerea florilor, udatul se reduce treptat pana la uscarea frunzelor. In ghiveci ramane doar tuberculul, care nu se mai uda pana la sfarsitul lunii iunie (in functie de temperatura, se uda moderat doar in jurul tuberculului), in aceasta perioada pastrandu-se ghiveciul intr-un loc racoros, la umbra. La sfarsitul verii, cand pe tuberculi incep sa se vada muguri, plantele se scot din ghivece, se curata de pamant si de radacinile putrezite si se replanteaza in pamant nou. Se planteaza astfel incat varful tuberculului sa fie deasupra nivelului solului, asa cum probabil ati obsevat la floarea cumparata din florarie.


Pamantul potrivit pentru Cyclamen este poros, bine aerisit, cu un continut mare de substante nutritive si un pH usor acid (5-6), amestecat cu putin nisip. Vasele cele mai indicate sunt cele din ceramica, poroase, care asigura o buna aerisire a pamantului. Cand apar primii boboci de floare, planta trebuie protejata de frig, sa aiba lumina suficienta si sa primeasca o data la doua saptamani un ingrasamant lichid, adaugat in apa de udat. Dupa replantare vasele se tin pe pervazul exterior al ferestrelor nordice, ferite de razele soarelui si se vor uda moderat pana in momentul formarii frunzelor. Pe timp calduros se uda mai mult, iar frunzele se pulverizeaza periodic cu apa.

ATENTIE LA TUBERCULI

Acestea nu vor fi lasate sa putrezeasca pe planta, deoarece pot duce la putrezirea tuberculului. Dupa inflorire, tuberculii isi pierd treptat frunzele, dar in toamna urmatoare pot fi plantati in pamant de sera (mranita) si vor avea din nou frunze si flori. Se poate inmulti prin divizarea tuberculului sau prin insamantare, operatie care dureaza insa mai mult si necesita conditii speciale. Primavara tarziu scoateti pamantul de la radacini si impartiti tuberculul astfel incat fiecare segment sa aiba cativa muguri. Plantati fiecare segment intr-un vas si tineti-l la loc racoros.


Document Info


Accesari: 3292
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )