Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Inmultirea plantelor

Botanica


Inmultirea plantelor


Crinul rosu se inmulteste prin seminte sau prin detasarea bulbilor. Pentru a inflori, are nevoie anual de o perioada de repaus. Spre toamna se reduc udarile si fertilizarile. Bulbii trec in repaus cand s-au ingalbenit frunze 12312k1013m le si se pastreaza peste iarna la 15-18° C in sol uscat. Dupa inceperea vegetatiei, cand tijele florifere ating cca 5 cm, se reiau udarile.

Cand?
Majoritatea plantelor se transplanteaza in fiecare primavara, de la sfarsitul lui februarie pana la sfarsitul lui mai. E bine sa facem operatiunea atunci cand incep sa apara frunze noi.
Plantele care infloresc iarna se muta dupa ce au inflorit. Daca planta nu mai creste, radacinile ies prin gaura din fundul ghiveciului, frunzele palesc si sunt din ce in ce mai mici, muta planta chiar daca e iarna.
Plantele mari, batrane, se transplanteaza la cativa ani, cand ghiveciul a devenit prea mic; in fiecare an schimba stratul de pamant de la suprafata.

Cum?
- alege un ghiveci cu diametrul cu 2-4 cm mai mare decat al celui in care se afla planta;
- pe fund, asaza un strat de drenaj (pietris), apoi unul de pamant proaspat, in functie de cerintele plantei;
- scoate planta din ghiveciul vechi fara sa deteriorezi radacinile. Daca e prea greu, mai bine spargi ghiveciul daca este de ceramica sau taie-l cu o foarfeca de gradina daca este de plastic;
- asaza planta in centrul vasului, cu 2 cm mai jos de marginea superioara a acestuia;
- completeaza cu pamant;
- uda moderat, cu apa la temperatura camerei;
- nu pune ingrasaminte imediat dupa transplantare, ci cam dupa o luna. Poti folosi ingrasamant organic (gunoi de grajd) sau din cele anorganice complexe cu azot, fosfor, potasiu si microelemente. Sunt comercializate sub denumiri diverse, in functie de producator si sunt utilizate conform instructiunilor.

Ce fel de ghiveci?
Cele mai bune sunt cele din lut ars sau din lemn . sunt poroase si permit respiratia radacinilor;
Fundul vasului trebuie sa aiba unul sau mai multe orificii pentru scurgerea apei in exces;
Azaleele, cameliile, gardeniile, bromeliile, unele ferigi cresc bine in ghivece largi, nu foarte adanci;
Orhideele, ferigile (coarnele elanului sau labute de iepure) cresc bine in cosuri speciale, suspendate;
Saxifraga, asparagusul, voalul miresei (Chlorophytum) necesita ghivece suspendate;
Cactusii si plantele suculente decorative se planteaza in grup. Foloseste un vas mare, plat.

Ce pamant?
Fiecare specie are nevoie de solul potrivit (pH, continut in saruri solubile, in materii organice, porozitate, permeabilitate). Plantele de apartament necesita un pamant diferit fata de cel pentru plantele de balcon sau gradina. Cele mai utilizate sunt: mranita, pamantul de pe terenuri inierbate, pamantul de frunze, de padure, turba, compostul. Se folosesc de obicei in amestecuri caracteristice fiecarei specii. Turba nu poate fi folosita fara alte pamanturi din cauza aciditatii si a saraciei in elemente nutritive direct asimilabile. Singura sau cu nisip, se foloseste doar pentru inradacinarea butasilor.

Inmultirea
Prin seminte: asparagusul, avocado, cactusii, urzicutele, gloxinia, unele muscate;
Prin butasi de tulpina: aproape toate plantele ornamentale de interior;
Prin butasi de frunze, inradacinati in turba umeda sau direct in apa, pot fi inmultite vita de camera, kalanchoe, peperomia, violetele de Africa, ciperusul, potosul. Vasul in care se afla butasii poate fi acoperit cu o folie de plastic pentru a fi impiedicata evaporarea apei;
Divizarea tufelor: begoniile, bromeliile, ferigile;
Separarea stolonilor: voalul miresei si Saxifraga stolonifera;
Marcotajul aerian: Dracaena, Dieffenbachia, Ficus.



Sa inmultim ficusii


Pregateste ghiveciul, un amestec de turba cu nisip, un borcan si un tarus. Cu un cutit ascutit sau cu un foarfece de gradina taie varful plantei (cam 8 cm) cu tot cu frunza, sau o alta parte a tulpinei, cu o frunza si un mugur de frunza la baza. Pune-l deoparte cateva ore. Capatul inferior al rasadului se infige in pamantul umed, pus intr-un ghiveci cu un drenaj bun (un strat de 4-5 cm), pana la baza frunzei. Alaturi bate tarusul. Frunza se infasoara in jurul butasului si a tarusului. Leaga totul cu un snur sau o sarmulita subtire, nu prea strans. Acopera butasul cu un borcan. Pastreaza ghiveciul la o temperatura de 25 C. Descopera butasul in fiecare zi, cate 15 minute. Daca pamantul se usuca, uda-l. Dupa 3-4 saptamani desfa frunza. Daca din mugur se dezvolta frunze tinere, lasa planta neacoperita.


Document Info


Accesari: 3482
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )