Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Magnolia este o planta nepretentioasa, se planteaza primavara, pana la sfarsitul lui aprilie sau toamna

Botanica


Magnolia este o planta nepretentioasa, se planteaza primavara, pâna la sfârsitul lui aprilie sau toamna


Aparitia frunzelor copacilor este un bun indiciu ca plantarea magnoliei este târzie
Cum se planteaza o magnolie? - pas cu pasa si imagini de la plantare

Magnolia - o floare nobila la îndemâna oricui
Magnolia este o planta re iubeste soarele, dar se poate cultiva si la semiumbra. Iubind caldura, se cultiva la altitudini relativ joase, pâna la 600 de metri înaltime, si la locuri adapostite, de preferinta pe lânga cladiri sau ziduri. Distan 343d36d 55;ele de plantare fata de alte specii sunt de circa 4 metri, în cazul în care formele sunt arboricole, sau de circa 3 m, daca magnoliile sunt arbustiforme.
Ce presupune cultura magnoliei?

Adela Barbulescu, cercetator principal, director Statiunea de Cercetare Pomicola Baneasa: "Fiind originara din tinuturi lde, magnolia are nevoie de un climat blând, cu ierni mai putin geroase, fara curenti de aer si geruri târzii de primavara. Solurile în care se cultiva sunt profunde si reavene, usor acide si alcaline. Atentie la modul de executare a gropii în care se planteaza magnolia! Marimea acesteia este determinata de marimea sistemului radicular, care nu trebuie sa depasasca 60 - 80 cm si este sub forma de cub.

Dupa ce s-a sapat groapa, pe fundul acesteia se asaza un strat de nisip de râu sau pietris de cir 5 cm, pentru a evita stagnarea apei, care favorizeaza putrezirea radacinii. Apoi se adauga o movilita de pamânt alcatuit în proportie de 50 la suta din pamântul provenit de la saparea gropii si pamânt de frunze de padure. Urmeaza asezarea plantei cu sistemul radicular pe aceasta movilita si se adauga treptat tot un amestec de pamânt în proportii egale, format din pamânt de frunze de padure si pamântul rezultat din saparea gropii.


Pe masura ce se adauga pamântul, acesta se lca usor în jurul plantei pentru a se elimina golurile de aer. Când groapa este plina pe trei sferturi, se uda cu circa 5 litri de apa, dupa care se adauga restul de pamânt, pâna la umplerea totala. La plantare, aveti grija ca nivelul coletului plantei sa fie la nivelul solului. Planta se musuroieste usor tot cu pamânt, dar musuroiul trebuie sa aiba forma de lighean, cu diametrul de circa 50 cm. Acest lighean favorizeaza retinerea apei în jurul plantei, la udare".

Când se uda magnolia?

Udarile se fac, de regula, la distanta de o saptamâna sau, daca timpul este secetos, la 3 - 4 zile. Cantitatea de apa este de circa 5 litri la fiecare udare, dar se are în vedere sa nu balteasca apa, fiindca astfel s-ar produce asfixierea plantei. Toata apa adaugata trebuie sa se infiltreze în sol. Magnolia este o planta nepretentioasa în general, mai putin la conditiile de clima. Este sensibila la ierni cu temperaturi scazute, la geruri târzii de primavara, la curenti de aer, soluri argiloase si secetoase.

Lucrarile de întretinere

Lucrarile de întretinere a magnoliei sunt: taierile de formare a coroanei la plantare, eliminarea buruienilor din jurul tulpinii pe o raza de 50 cm si îndepartarea ramurilor uscate dupa înflorire. Metodele de înmultire a magnoliei - marcotajul, prin arcuirea ramurilor care se gasesc în apropiere de sol. Acesta se face în lunile august - septembrie, dupa încetarea cresterii lastarilor. Detasarea plantelor înradacinate de planta-mama se executa în anul urmator, primavara sau toamna.


O alta metoda este marcotajul aerian. Acesta presupune executarea de incizii pe ramurile aeriene, dedesubtul mugurilor. Zonele respective se acopera cu turba acida, care este protejata cu folie de plastic, legata în zona inferioara si superioara si care, la 2 - 3 zile, se umple cu ajutorul unei seringi. Dupa formarea radacinilor, plantulele obtinute se pun în ghivece cu pamânt reavan. În anul urmator, se planteaza la loc definitiv (magnoliei nu-i place sa fie mutata dintr-un loc în altul). Alte metode de înmultire sunt altoirile în placaj sau despicatura si semanatul semintelor.

Magnolia este o specie rezistenta la boli si daunatori, neridicând probleme de tratamente fitosanitare. "Singurele lucrari de întretinere sunt taierile de formare si întretinere a coroanei, lucrarile de întretinere a solului, distrugerea buruienilor, fertilizarea cu îngrasaminte sau microelemente si udarea repetata în conditii de seceta", spune Adela Barbulescu.

Istoric magnolie

Numele provine de la botanistul fancez Pierre Magnol. Magnolia este cunoscuta si cultivata în Asia si America de foarte multa vreme, în China fiind folosita înca din 1083 la vindecarea unor boli. Prima introducere în Europa a acestei plante îi apartine lui John Bannister, un renumit botanist. În România, magnolia a fost introdusa în cultura în 1880. Varietati: magnolia acuminata, denudata, macrophilla, magnolia kobus si tripetala sau magnolia hibrida soulangiana, care, la noi, este considerata printre cele mai frumoase. (A.E.M.)Document Info


Accesari: 91450
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )