Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TIPURI DE FRUCTE

Botanica
TIPURI DE FRUCTECUPRINS


Diversitatea fructelor

Fructele

Fructele cu sâmburi

Fructele cu semințe

Fructe,fructe și .iar fructe !

Fructe energizante

10 super motive pentru a consuma fructe !

Caloriile fructelor

Fructele te înfrumusețează

10.Slăbești sănătos cu fructe

11.Rețete cu fructe

12.Curiozități,glume,proverbe și ghicitori

1.Diversitatea fructelor

I. Fructe cărnoase. Conțin țesuturi moi, bogate in substanțe nutritive cu rolul de a atrage consumatori. Animalele se hrănesc cu fructele dar contribuie și la răspândirea lor.

Drupe simple(cu o singură sămânță): cireș (a), prun, cais etc.

Drupe compuse: mur, smeur(c) etc.

Bace cu mai multe semințe): vița de vie(b), tomate(d) etc.

II. Fructe uscate Învelișul are rol de protecție.

.Indehiscente(care nu se deschid):

Nuca (pericarp tare și sămânța liberă): stejar, alun, fag (a);

Achena (cu o singură sămânță, nelipită de pereții fructului): floarea soarelui , chimen, păpădie (b) etc.

Cariopsa (cu o singură sămânță, lipită de pereții fructului): grâu (c), orz, porumb etc.

Samara seamănă cu achena dar peretele are aripioare cu rol de transport prin vânt): frasin (d), paltin (e), ulm etc.

.Dehiscente(care se deschid)

Păstăi (se deschid în două): fasole,salcâm, mazăre (f) etc.

Silicve (se deschid în trei, semințele rămânând pe peretele central): rapiță, varză etc.

Capsule (au multe carpele, multe semințe, se deschid prin pori (mac), valve (crin), brândușa de toamnă (g) etc.

Fructele "false" provin din concreșterea ovarului cu alte părți ale florii. La măr, căpșun și măceș, partea comestibilă se formează din receptacul. Fructul "botanic" este echivalent cu loja semințelor de la măr și cu așa zisele semințe de la căpșun și măceș.

2.Fructele

Fructele sunt alimente de origine vegetală, apreciate din punct de vedere nutritiv prin conținutul lor bogat în glucide, săruri minerale, vitamine și acizi organici.

morfologia fructului Ca structură, fructele sunt formate din epicarp, mezocarp și endocarp, care împreună formează pericarpul.
Epicarpul (pielița) reprezintă stratul exterior, format din multe celule plate în care se găsesc materii colorate și aromate. La unele fructe, stratul exterior este lucios și cu aspect cerat.
Mezocarpul (pulpa) este format din celule poliedrice care conțin suc și între care se găsesc spații libere ce conțin un amestec gazos.
Endocarpul reprezintă partea care învelește semințele și poate să fie format din loji seminale (mere, pere, gutui, etc.) sau dintr-un înveliș tare, lemnos, care formează sâmburele (caise, prune, piersici, cireșe, etc.).

Clasificarea  fructelor
Fructele se clasifică după mai multe criterii, care depind de structură, gust, aromă, etc.

După structură,fructele se grupează în fructe semințoase (bace false), care sunt cărnoase, au semințele închise în compartimente cu pereți pergamentoși (mere, pere, gutui, citrice fructe sâmburoase (drupe), caracterizate prin pulpă suculentă și sâmbure tare care închide în interior sămânța (caise, prune, piersici, vișine, cireșe, etc.);
-
fructele arbuștilor și semiarbuștilor fructiferi (bace adevărate și false), care au pulpa zemoasă, suculentă și cu semințe mici răspândite în pulpa fructului (fragi, căpșuni, zmeură, smochine, coacăze, agrise și afine fructe nucifere, formate numai din endocarp și semințe, deoarece mezocarpul se desprinde înainte de recoltare. Din această grupă fac parte: nucile, alunele, migdalele, fisticul, arahidele

După gust și aromă, fructele se grupează în citrice lămâi, portocale, mandarine, grepfruit, chitra acidulate mere, pere, caise, prune, piersici, vișine, cireșe, fragi, căpșuni, zmeură, mure astringente gutui, coarne, afine zaharoase - amidoniase (banane, castane uleioase nuci, alune, migdale, arahide, fistic

După conținutul în substanțe nutritive, fructele se împart în:
fructe zaharate sau cărnoase, caracterizate prin conținut mare în apă (75-90%), în glucide (glucoză, fructoză, zaharoză, celuloză) și sărace în lipide și protide. Aceste fructe mai conțin substanțe pectice (proprietate de a forma jeleuri), acizi organici (malic, tartic și citric), săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier asimilabil, iod, etc.), vitamine hidrosolubile în special B1, B2, C (citrice);
-
fructe amilacee, bogate în amidon și sărace în zahăr (banane, castane);
-
fructe oleaginoase, cu un conținut mare în lipide și mic în apă și glucide (nuci, alune, arahide, migdale).

Rolul fructelor în organism
În organism fructele au rol deosebit, contribuind la realizarea în bune condiții și a proceselor metabolice, la menținerea sănătății. Rolul fructelor în organism se caracterizează prin:
-
acțiune alcalinizantă, care rezultă prin arderea acizilor organici cu formare de carbonați alcalini și baze;
-
acțiune mineralizantă, datorită conținutului în substanțe minerale; de aceea se indică în anemii, decalcifieri, etc.;
-
acțiune vitaminizantă, prin aportul crescut în vitamine.

În fructe se găsesc urmatoarele vitamine:
- vitamina A, în:
citrice, ananas, curmale, caise, mere, pere, migdale, nuci, etc.;
- vitamina B1, în:
citrice, struguri, mere, pere, banane, nuci, migdale;
- vitamina B2, în:
citrice, struguri, mere, pere, banane, caise, nuci, arahide, castane;
- vitamina C, în :
citrice, banane, afine, mere, pere etc.;
- vitamina E, în:
măsline, nuci, migdale

Unele fructe, ca și legumele, mai au și alte acțiuni specifice, ca de exemplu:
-
acțiune laxativă, datorită conținutului în celuloza, acizi organici, glucide, etc.;
-
acțiune colagogă, de stimulare a funcțiilor hepatice;
-
acțiune constipantă, fructele care conțin tanin în cantitate mare, ca: afine, coarne;
-
acțiune diuretică datorită conținutului mare de apă și potasiu.

3.Fructele cu sâmburi

Fructele sâmburoase se caracterizează printr-un colorit plăcut, sunt suculente, bogate în glucide, ușor asimilabile. Unele fructe din această grupă (cirese, caise, prune, piersici, etc.) sunt valoroase datorită conținutului în substanțe minerale (Fe, P, K, Na, Ca, etc.).

prun Prunul
Este pomul fructifer cel mai răspândit la noi în țară; prunele sunt apreciate pentru cantitatea de glucide pe care o conțin și pentru sărurile minerale (Ca, Na, Mg, Fe, etc.). Există numeroase soiuri și se deosebesc între ele prin formă, culoare, suculență, perioadă de coacere, aderența sâmburelui la pulpa, etc.

Din soiurile de prune varatice fac parte Renglotele de culoare verde-transparentă sau galbenă, cu pulpa zemoasă, acidulată, cu gust dulce, aromate, cu sâmburele neaderent de pulpă.

Soiurile de toamnă sunt cele mai numeroase, ca de exemplu:
-
Tuleul gras, care are fructe de formă ovală cu pielița subțire de culoare violetă-închis sau neagră, pulpa de culoare verde-galbuie cu gust dulce acrișor.
-
Vinetele romanești sau brumarii sunt cele mai valoroase; au forma oval-alungită, pielița de culoare vânătă-închis spre neagră, subțire și foarte elastică; la suprafată au un strat de brumă albastruie. Pulpa este de culoare galbenă-verzuie la început, apoi roșiatică, gust dulce, aromă placută specifică, neaderentă la sâmbure.
-
D'Agen-ul are forma oval-alungită, mărime mijlocie, pielița roșiatică-violacee, pulpa neaderentă la sâmbure, suculentă și cu gust dulce.
-
Grasele romanești au fructele globuloase, suculente, pulpa aderentă la sâmbure; se utilizează ca fructe de masă.

cais Caisul
Fructele sale sunt apreciate pentru conținutul în vitaminele B, C, provitamina A, precum și în glucide și săruri minerale. Se consumă în stare proaspată și la diferite preparate.

Soiurile mai importante de caise sunt De Ungaria, cu fructe de calitate superioară, gust și aromă placută, pulpa neaderentă la sâmbure, suculentă, dulce și ușor acidulată.
-
Falca roșie, cu fructe mari și mijlocii, formă asimetrică (una din jumătăți mai dezvoltată), pielița portocalie, iar pe partea mai expusă la soare de culoare roșie-purpurie , pulpa consistentă, ușor acidulată și aromată.
-
Târzii de București, cu fructe de mărime mijlocie, forma ovală cu pielița galbuie spre galben pe partea care a fost expusă la soare, pulpa dulce, dar nearomată.

piersicPiersicul  Face fructe foarte apreciate pentru gustul lor plăcut; ele se consumă în stare proaspătă, și la unele preparate.

Soiurile mai utilizate în alimentație sunt La France, soi cu fructe moi, pieliță galbenă, cu nuanța roșie-purpurie pe partea care a fost expusă la soare. Pulpa este de culoare albă-gălbuie, roz, zemoasă, fină, dulce, parfumată, neaderentă la sâmbure.
-
Elberta, soi cu fructe mari, jumătăți inegale,pieliț de culoare galbena cu nuante rosii pe partea care a fost insorita, pulpa de culoare galbena-portocalie, tare, fiind parfumata si zemoasa.
-
Hale, cu fructe  mari si forma sferica, pielita colorata in galben-auriu si cu rosu puternic spre partea care a fost expusa la soare, pulpa de culoare galbena-aurie, spre centru rosie si suculenta.

Soiurile obisnuite de piersici de marime mica si mijlocie cu pulpa tare, colorata galben-rosie se utilizeaza la compoturi, dulceturi, inghetate, tarte, etc.

cires Ciresul
Fructele sunt foarte atrăgătoare prin forma si coloritul lor (rosii, portocalii, galbene, etc.). Ele au forma globulara (rotunda), suprafața neteda si lucioasa. Pulpa are structura crocanta, suculenta, cu gust dulce-acrișor, acidulat sau amărui. Cireșele timpurii de mai conțin multa apa si nu sunt aromate.

Cele mai apreciate sunt cireșele pietroase, care se grupează in soiurile Pietroase de Cotnari, cu fructe mari cordiforme, culoarea roșie-rubinie, fin acidulate, plăcute la gust.
-
Pietroasa de Leordeni, cu fructe de mărime mijlocie, forma condiformă alungita, cu culoare de fond a pielitei galbena, iar cea de acoperire rosie-bruna, soi foare dulce si bun la gust.
-
Pietroasa Germendorf, cu fructe foarte mari, de culoare roșie închisa, pulpa tare, suculenta, gustoase, foarte apreciate, rezistente la transport.

Cireșele se utilizează in stare proaspătă si la diferite preparate, ca, de exemplu: confiate, compoturi, gem, dulceața, etc

visin Vișinul
Fructele sunt apreciate pentru gustul acrișor datorita gustului mai scăzut in zaharuri si mai mare in acizi organici.

Principalele soiuri de visine sunt Mocanesti, Spaniole, Crisana, etc., care se folosesc la: supe, înghețate, compoturi, bomboane, gemuri, dulcețuri, prăjituri, etc

4.Fructe cu semințe

Fructele semințoase ocupă un loc important în producția de fructe din România. Din aceasta grupă fac parte: merele, perele și gutuile.

mar Mărul
Face fructe care se consumă în cea mai mare cantitate, datorită atât calitaților gustative cât și conținutului în substanțe nutritive.

Se cunosc diferite soiuri de mere: de vară, de toamnă și de iarnă.

Merele de vară au perioada de coacere în lunile iulie-august. Fructele sunt de mărime mijlocie, au colorit frumos, gust plăcut, răcoritor și aromat. Aceste fructe, la maturitate, au pulpa suculentă, aspect malaieț si nu rezistă la păstrare. Merele de toamnă sunt fructe mari și mijlocii, cu gust și arome plăcute. Merele de iarnă se recoltează la sfârșitul lui octombrie.

Cele mai cunoscute soiuri de mere sunt Soiul domnesc - au forma asimetrică, pielița groasă, lucioasă, culoare verde galbuie, de consistență tare, cu gust plăcut.
Soiul parmen auriu - este cel mai valoros, cu fructe de mărime mijlocie, formă conică trunchiată, cu pieliță subțire și tare. Culoarea exterioară este aurie cu dungi roșii  pe partea care a fost expusă către soare; pulpa este albă-gălbuie sau galbenă-deschis, de consistența tare, suculentă, acidulată și aromată. Se recoltează în septembrie.
Soiul ionatan - are cea mai lungă perioadă de păstrare și este apreciat ca foarte bun; fructele sunt mari și mijlocii, forma tronconică, suprafața netedă, lucioasă, culoare galbenă-lămâie (la bază), iar deasupra culoare roșie-aprins. Pulpa are culoarea galbenă-verzuie, foarte fină, dulce, aromă specifică.
Soiul cretesc - are utilizări îndeosebi în arta culinară la diferite preparate. Au fructele de formă sferică turtită, culoarea aurie-verzuie cu dungi vișinii-deschis, gust acrișor, rezistente la transport și la păstrare.

par Părul
Face fructe cu pulpa mai dulce și mai suculente decât a merelor. După însușirile specifice, perele se clasifică în 3 grupe și anume: superioare, mijlocii și obișnuite.

Din grupa perelor superioare fac parte Cure, cu fructe de 100-350 g, formă alungită, pieliță galbenă, cu o dungă ruginie în lungime. Pulpa este foarte suculentă și ușor astringentă, rezistentă la păstrare.
-
Favorita lui Klapp, de 160-260 g, cu forma alungită, rotunjită la bază, pielița groasă, netedă și lucioasă la maturitate, culoare galbenă ca lămâia cu pete cărămizii pe partea care a fost expusă spre soare.
-
Williams, cu greutatea de 150-250 g, suprafata neregulata, pielita neteda, de culoare la inceput verde-galbuie, cu numeroase pete ruginii, apoi la maturitate galben-aurie; are pulpa foarte frageda si dulce.Din grupa perelor mijlocii fac parte: Bergamot, Esperen, cu forma rotunda turtita la varf si asimetrica; pielita este groasa, de culoare galbena, mai ruginie pe partea care a fost expusa spre soare. Are pulpa fina, suculenta, dulce, acidulata si aromata.

Alte soiuri de pere sunt: untoasa, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vara, etc.

gutui Gutuiul
Are fructele mari, aroma puternica, placuta, cu suculenta redusa, consistenta tare, gust astringent; se consuma mai putin in stare proaspata si mai mult preparate.

Soiurile principale de gutui sunt De Constantinopol, care au fructele cu greutatea pana la 700-800 g, asemanatoare cu perele cu pielita galbena-portocalie si pulpa mai putin suculenta.
-
Beretki, cu fructele mari, pielita galbena-deschis, pulpa suculenta si aromata.
-
De Ploiesti si Husi, cu fructele mai mici, foarte aromate, rezistente la transport si pastrare.

5.Fructe,fructe i iar. fructe!

Iată că ai ajuns la piață! Fructe care mai de care mai frumoase te îmbie cu aroma și cu aspectul lor... Pe care le alegi??? știi care sunt proprietățile lor???

  Caisele

Alexandru cel Mare, într-una din expedițiile sale în Asia a descoperit niște copaci sălbatici cu fructe galbene - portocalii dulci. Acesta a fost fermecat de parfumul fructelor "exotice" și a luat înapoi în Europa câțiva lăstari.

În Roma Antică caisele erau denumite "fructele precoce" deoarece erau primele fructe ale verii care se coceau. Această denumire a rămas și s-a răspândit repede din Europa,până în America și Australia.

Caisa este un fruct "minune"; conține vitamina C și toata gama B, fier, beta-caroten și fibră. Uscată sau proaspătă, caisa reprezintă o gustare excelentă cu efecte deosebite asupra organismului tău.

Consumul de caise ajută la prevenirea cancerului și la controlarea presiunii sanguine. De asemenea, caisele, datorită proprietăților antioxidante, ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și creează un scut împotriva bolii A.

Caisele se numără printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu plăcere atât de către copii cât și de către persoanele mai în vârstă.În condițiile țării noastre ele se coc în perioada 1 iulie-15 august.
Fiind bogate în substanțe nutritive ele reprezintă un prețios ajutor al sănătății, și tocmai de aceea este util să cunoaștem compoziția și proprietățile lor.

Fructele conțin apă (85%), zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, multă provitamina A și alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc)

Una dintre proprietățile de bază ale acestor fructe este aceea că tonifică sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate în astenie fizică și intelectuală, stări depresive, insomnii, nevroză, stres, oboseală.

Caisele ajută mult digestia și prin proprietățile lor diuretice și depurative, detoxifiă organismul, ii sporesc reacțiile naturale de apărare, îl fortifică și îl regenerează.
Având acțiune alcalinizantă ele contribuie la menținerea echilibrului acido- bazic din sângele și țesuturile corpului diminuând aciditatea.

În plus caisele, sunt antianemice, antihelmitice și antidiareice.
Cura cu caise constă în consumul a 500g-1Kg caise pe zi timp de două săptămâni. Fructele se consuma înainte de mese sau între mese.
Se poate face și o cura cu o zi pe săptămână în care se consumă numai caise și nimic altceva.
Cura cu caise este recomandată în toate carentele de vitamina A și în toate carentele de oligoelemente.
Fiind bogate în potasiu, caisele sunt recomandate tuturor celor care nu trebuie consume sodiu.
Ele mai sunt recomandate în anemie, tratamentul avitaminozelor, convalescentă, litiaze renale sau litiaze biliare.
Cura cu caise este utilă tuturor copiilor rahitici sau cu întârziere în creștere, adolescenților, femeilor gravide și bătrânilor.
Ea dă rezultate foarte bune în anemiile consecutive unei hemoragii.În cosmetică sucul sau pulpa de caisă reprezintă un tonifiant al pielii normale și se folosește sub formă de comprese pe față

Pepenele roșu

O porție de pepene roșu (o felie medie) are un conținut foarte scăzut în sodiu și conține vitamina C. Pepenele nu conține colesterol și are o cantitate foarte mică de grăsimi, el fiind o sursă deosebit de importantă de potasiu. Bogat în fibre solubile în apă, pepenele reduce nivelul colesterolului. Deasemenea pepenele reduce riscul apariției cancerului de prostată și curăță rinichii. Pepenele conține: 92% apă și 8% zaharuri naturale.

Mărul

Îți amintești vechea zicală: "Un măr pe zi, ține doctorul departe"? Se pare că cel care a spus-o pentru prima dată are dreptate! Merele reprezintă gustarea preferată a oamenilor din toată lumea. În general, merele sunt servite crude, însă ele sunt consumate și sub formă de jeleu, plăcintă, sos, compot, cidru, sau coapte.

Un măr mediu conține 5 grame fibre dietetice, ceea ce înseamnă 20% din cantitatea recomandată de fibre, pe zi. Fibra aflată în mere este solubilă și se numeste pectină. În urma cercetărilor s-a dovedit că pectina scade, în mod evident, nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, merele sunt cunoscute și pentru proprietățile antioxidante.

Consumul ridicat de mere previne bolile de inimă, infarcturile și anumite tipuri de cancer. Substanțele aflate în mere ajută organismul în lupta cu poluarea și fumul de țigară. În concluzie, mărul este deosebit gustos, și în același timp, sănătos.

Piersicile

Piersicile și surorile lor mai puțin păroase, nectarinele, au un gust dulce, aromat, fiind fructe zemoase și deosebit de gustoase. Ele reprezintă o sursă bogată în vitamina C și A.

Cu ajutorul acestor fructe putem preveni apariția cancerului și hemoroizilor. Consumul ridicat de piersici înlesnește digestia, apărând organismul de constipație. Sistemul imunitar este întărit și apărat de infarcturi și alte afecțiuni ale inimii.

Proprietățile antioxidante aflate în piersică întârzie procesul de îmbătrânire și îi dau tenului tău strălucire și luminozitate. Piersicile și nectarinele se pot consuma atât proaspete cât și refrigerate, sub formă de compot sau confiate.

Banana

Beneficiile nutritive ale bananei:

Datorită conținutului impresionant de potasiu, bananele sunt recomandate de doctori pacienților cu lipsă de potasiu. O banană mare (25 cm) conține 602 mg potasiu și numai 140 calorii, 2 g proteine, 4 g fibră și 36 g carbohidrați. Nu este de mirare că banana este considerată un aliment important pentru sănătatea copiilor. De asemenea banana este plină de vitamine și minerale: vitamina A, B și B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, și chiar fier și zinc. Punând la un loc toate aceste date se vede clar că banana este printre cele mai sănătoase fructe.

banana

Utilizări medicinale ale bananei:

Anemie - bogate în fier, bananele stimulează producerea de hemoglobine din sânge, ajutând astfel în cazurile de anemie.
Presiunea arterială - acest fruct tropical este foarte bogat în potasiu, dar cu un conținut scăzut de sare, este perfect pentru cei ce au probleme cu presiunea arterială. Oamenii de știința din SUA merg până la a afirma că banana reduce riscul de creștere a presiunii arteriale si infarct.
Crește
capacitatea de concentrare - cercetările au arătat că 200 de elevi dintr-o școală din Marea Britanie care mâncau câte o banană de 3 ori pe zi, la mesele principale, au obținut rezultate mai bune la examene; motivul ar fi cantitatea mare de potasiu din banană.
Constipație - aliment bogat în fibre, banana ajută la reluarea activității normale a intestinelor.
Depresia - conform unui studiu recent asupra persoanelor ce suferă de depresie, majoritatea au afirmat că se simt mai bine după ce mănâncă o banană; acest lucru se întâmpla deoarece banana conține trytophan, un tip de proteina pe care organismul îl transformă în serotonină, substanță despre care se știe că duce la relaxare, la îmbunătățirea stării afective, etc.

Mușcăturile de țânțari - înainte să fugiți la prima farmacie după o cremă împotriva mușcăturilor de țânțari, încercați să frecați locul afectat cu partea interioară a coajei de banană; este un remediu foarte bun, care reduce iritația și umflarea.
Calmează nervii - fiind bogate în vitamina B, bananele ajută la calmarea sistemului nervos.
Ați stat peste noapte la servici? Studiile Institutului de Psihologie din Austria arată că stresul de la locul de muncă duce la ingerarea unor cantitați mari de ciocolată și alte produse pe bază de ciocolată. Alt studiu efectuat pe 5.000 de pacienți obezi dintr-un spital arată că majoritatea aveau slujbe sau funcții foarte solicitante. Concluzia studiului era că, pentru a evita senzația de foame cauzată de stres, e bine să controlăm nivelul de zahăr din sânge prin consumarea unor alimente care să includă carbohidrați, cum sunt bananele.
Fumatul - bananele îi ajută și pe cei care doresc să se lase de fumat, prin nivelurile mari de vitamina C, A1, B6, B12 pe care le conțin, precum și datorită magnezului și potasiului; acestea ajută corpul să se refacă după efectele lipsei de nicotină.
Stres - potasiul este o substanța minerală vitală, care ajută la normalizarea bătăilor inimii, trimite oxigen la creier și menține constantă cantitatea de apă din corp. Când suntem stresați, metabolismul se accelerează și nivelul de potasiu scade - poate fi adus la normal cu o masă de banane.
Infarct - conform revistei The New England Journal of Medicine, cine mănâncă banane în mod regulat își reduce riscul de infarct cu până la 40%.
Controlează temperatura - multe culturi văd banana ca fiind un fruct răcoritor care poate scădea atât temperatura fizică cât și cea emoțională a gravidelor.
Ulcer - banana este folosită în dietele pentru regularizarea traficului intestinal deoarece are o textură fina și moale. Este singurul fruct care poate fi mâncat crud fără a face rău celor suferinzi de ulcer. De asemenea, banana neutralizează aciditatea crescuta și reduce iritațiile, căptușind pereții stomacului.
Tratarea negilor - cei care se tratează numai pe cale naturală, spun că trebuie să puneți pe neg partea interioară a unei coji de banană și să legați cu un plasture.
Banana este un
leac bun împotriva mahmurelii, mai ales dacă e mâncată sub forma unui milkshake îndulcit cu miere. Banana calmează stomacul și, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahăr din sânge, în timp ce laptele calmează și hidratează organismul.

Kiwi

In ultimul timp oamenii sunt din ce în ce mai interesați de alimentație și de rolul acesteia pentru sănătatea lor. Toate dietele sănătoase prescriu consumarea fructelor, legumelor și cerealelor, problema este însa că nu toate fructele sunt perfecte din punctul de vedere al nutrienților conținuți; majoritatea au numai vitamina A sau C și ofera energie din zahăr sau fibre. Kiwi conține și aceste vitamine, desigur, dar oferă mult mai multe beneficii decât celelalte fructe.

kiwi

Kiwi și substanțele nutritive
Conform unor studii recente, kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor importante; de exemplu, kiwi conține mai multă vitamină C decât o portocală.
Kiwi conține o gamă largă de substanțe nutritive:
- luteina, o substanță care este apreciată din ce în ce mai mult pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariție a cancerului, a bolilor de inimă și în prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, după porumb, fructul cu cea mai bogată sursă de luteina.
- kiwi conține toate tipurile de fibră care protejează împotriva bolilor de inimă, a diabetului, cancerului, etc.
- cuprul este un mineral cu rol vital în procesul de creștere a copiilor pentru că ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului și la construirea sistemului imunitar.
- kiwi conține mai mult potasiu decât bananele; potasiul ajută la funcționarea eficientă a inimii și are un rol semnificant în controlul presiunii arteriale.
- alte minerale și substanțe: magneziu, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, crom, potasiu.
Nu uitați că semințele de kiwi sunt cele care încorporează toți nutrienții - proteine, vitamine, minerale.

Kiwi și cancerul
O treime din decesele survenite de pe urma cancerului sunt cauzate de o varietate de factori ce țin de dietă. Conform studiilor realizate de Asociația Americană de Cancer, oamenii care mănâncă mai multe fructe și legume care conțin antioxidanți au risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer; de asemenea, suplimentele nutritive cu conținut de antioxidanți s-au dovedit a nu avea nici un efect în prevenirea cancerului.
Antioxidanții cum sunt vitamina C, E, seleniul, etc. se găsesc din abundență în fructe și legume. Specialiștii spun că dacă mâncăm cinci sau mai multe fructe sau legume pe zi reducem riscul de a ne îmbolavi de diferite forme de cancer.
Din punctul de vedere al antioxidanților prezenți, kiwi se află pe locul trei, după portocale și struguri.

Păstrarea fructelor kiwi
Dacă fructul este copt și moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se păstra mai mult. Umezeala este importantă pentru kiwi; dacă nu consumați fructul imediat e recomandabil să îl păstrați într-o pungă de plastic.
Kiwi nu se alterează cam 2-3 săptămâni de când îl cumpărați, sau mai mult, daca îl țineți la rece și izolat. Kiwi NU se așeazș alături de alte fructe sau legume. Se ține departe de surse de căldură și nu în lumina directă a razelor de soare.

Consumarea fructului
Deși majoritatea oamenilor prefera să cojească bine kiwi înainte de a-l mânca, aceasta operație nu este neaparat necesară. Este destul să răcăiți ușor coaja maro, pentru că în stratul de sub ea se afla cea mai mare cantitate de vitamina C. Daca preferați să feliați kiwi, trebuie să știți că, aciditatea fructului are un rol important în păstrarea vitaminelor, care altfel s-ar pierde din cauza căldurii, uscării sau oxidării. Prin urmare, este recomandat sa îl consumați imediat după tăiere; odată tăiat, nu trebuie lăsat la aer liber.

seminte de kiwi

Lămâia

Lămâile au un rol foarte important în aroma multor preparate alimentare. Pe lângă faptul că sunt foarte aromate, fructele lămâiului sunt pline de vitamina C. Lipsa vitaminei C din corp duce la îmbolnăvirea cu scorbut, o mare problemă în America, pe timpul goanei după aur;atunci s-au înregistrat foarte multe cazuri iar lămâile proaspete se găseau atât de rar, încât minerii dădeau chiar și 1$ pe o lămâie (cam 17$ în zilele noastre). De abia în 1932, când a fost descoperită vitamina C, oamenii de știința și-au dat seama că acest element, și nu lămâia în sine, protejează organismul împotriva scorbutului.

În afara faptului că oferă o cantitate substanțială de vitamina C, principalul beneficiu al lămâilor este legat de mâncăruri. Sucul proaspăt sau coaja rasă de lămâie adăugat în prepararea rețetelor poate reduce sau chiar înlocui cantitatea de sare necesară pentru a da gust orezului, cartofilor, salatelor sau legumelor fierte.

Lămâile sunt probabil originare din subcontinentul indian, și s-au găsit reprezentări ale acestoraîn timpul cruciadelor, iar Columbus să fi luat cu el în Lumea Nouă semințe de lămâi și de lime, în una din călătorii. Se știe că arborii citrici, printre care și lămâii, au fost plantați în zona cunoscută acum ca Florida în secolul al 16-lea.

lamaile

ceai cu lamaietarta de lamaielamaile

Specii de lămâi

Există două genuri principale de lămâi - acide și dulci. Tipurile acide sunt cele întâlnite pe piața; cele dulci, cum sunt lămâile Meyer, sunt cultivate de grădinari ca fructe ornamentale, deși de un timp și acestea se găsesc pe piață, primăvara, în magazinele specializate. Lămâile acide se împart în două varietăți importante: Eureka și Lisabona - cele două diferă oarecum in dimensiune, formă și, grosimea coajei, dar sunt în general la fel.

lamaile eureka

Lămâile Eureka - sunt probabil cele mai răspândite în întreaga lume. Au gâtul scurt la partea dinspre codiță, au puține semințe, coaja este destul de subțire și conțin mult suc.

lamai lisabona Lămâile Lisabona - sunt mult mai țuguiate, nu au semințe aproape deloc, iar coaja este mai groasș. Ca și Eureka, conțin între 26%-31% suc.

Lămâile Meyer - sunt și ele foarte răspândite, dar nu sunt în realitate 100% lămâi, ci o încrucișare dintre portocală și lămâi. Pentru că sunt mai puțin acide și mai dulci decât celelalte, această varietate este cea mai cultivată ca arbust de interior.lamai meyer

Cumpărarea lămâilor

La cumpărare, fructele trebuie sa fie ferme, lucioase și destul de frumoase încât să vă poată decora bucătăria. Culoarea trebuie sa fie strălucitoare, galbenă, nu spre verde. Daca partea exterioară (coaja) este mată, măzărată, este foarte posibil ca lămâia să aibă coaja foarte groasă și , evident, puțină pulpă și suc - lămâile mari au cu siguranță coaja groasă. Cele mai zemoase sunt fructele grele, cu coaja fină. Evitați să cumpărați lămâi tari, grunjoase sau foarte fine.

Păstrarea lămâilor

Dacă folosiți lămâile la scurt timp după cumpărare, le puteți lăsa într-un coș, la temperatura camerei; se păstrează chiar și două săptămâni fără să stea în frigider. Lămâile puse intr-o punga de plastic, la frigider, țin șase săptămâni.

Prepararea lămâilor

Pentru a scoate tot ce este mai bun dintr-o lămâie, fructul trebuie sa fie la temperatura camerei sau chiar mai cald (îl puteți pune în apă caldă, după care rulați-l intre palme până devine mai moale).

In magazine se găsesc o grămadă de aparate de stors fructe, dar cel mai simplu este sa o faceți cu mâna. Dacă nu aveți nevoie de tot sucul unei lămâi, puteți înțepa fructul cu o scobitoare, stoarceți cât vă trebuie și apoi "sigilați" lămâia, înfigând scobitoarea la loc.

De asemenea, există multe rețete care includ coaja rasă de lămâie. Înainte nu uitați că trebuie să spălați lămâia.

O lămâie mare conține cam 3-4 linguri de suc si 2-3 lingurițe de coaja rasă.

Informații nutritive - 1 lămâie (medie)Calorii

Grăsimi in total (g)

Fibre (g)

Proteine (g)

Carbohidrați (g)

Colesterol (mg)

Sodiu (mg)

Vitamina C (mg)

6.Fructe energizante!

Migdala dulce

Printre toate fructele energizante există unele care au o valoare calorică foarte mare, fapt ce le indică în tratamentul unei afecțiuni epuizante...

Un alt fruct energizant este migdala dulce (Prunus dulcis), a cărui valoare calorică este de aproximativ 650 de calorii (fruct uscat). Migdalele conțin o mare cantitate de vitamine A și B, fermenți, săruri de potasiu, în cantitate mare săruri minerale de calciu, fosfor, fier etc., o enzimă (emulsina) și substanțe glucidice (zaharoase) în procentaj ridicat.

Miezul migdalelor dulci (comestibil) este folosit mult în cosmetică sub formă de lapte de migdale și mai rar în terapeutică în unele afecțiuni ale căilor respiratorii, în boala ulceroasă, ca factor energetic, remineralizant pentru cei care depun eforturi, în scleroze și în toate afecțiunile rezultate din prezența depozitelor de colesterol.

Curmala

La rândul ei, curmala (Phoenix dactilifera), fruct produs de un palmier exotic, conține o mare cantitate de substanțe zaharoase, ceea ce îi conferă calitatea de puternic energizant (circa 350 de calorii la sută de grame de produs uscat).

Curmala este foarte bogată în produși minerali precum sărurile de calciu, fier (produsul este antianemic), de magneziu, în procentaje notabile, care le dau calități terapeutice: susținerea eforturilor fizice și intelectuale, în perioada de creștere, remineralizante, în prevenirea îmbătrânirii și a cancerozei (sărurile de magneziu). Acest lucru este susținut de prezența principalelor vitamine A, B, C și D, ca susținătoare și stimulatoare de metabolisme În fine, derivații cumarinici pe care-i conține îi conferă unele calități pectorale și emoliente (în combaterea tusei).

Aluna de pădure

Un alt fruct energizant, cu calități superioare, este aluna de pădure (Corylus avellana) de proveniență indigenă. Fructul este, de asemenea, foarte bogat în substanțe grase (mai mult de 50% din greutatea fructului uscat), din substanțe azotate, în cantitate mare, săruri minerale de calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf,clor , sodiu, fier și cupru, iar ca vitamine pe cele liposolubile și vitaminele B.

Valoarea energetică a fructelor uscate este de aproape 700 de calorii, fapt ce le conferă calități energizante atât de necesare celor care suferă mai ales de diabet zaharat și TBC, după boli epuizante sau celor care depun efort (școlari, sportivi și casectici). De menționat faptul că prin amestecarea fructelor energizante cu miere, crește valoarea energizantă a acestora. Alunele de pădure conțin, de asemenea, un ulei

hipocolesterolemiant datorită acizilor grași nesaturați pe care îi conțin.

Nuca

Un alt fruct energizant este miezul de nucă uscat (Juglans regia), care dezvoltă o energie echivalentă a circa 700 de calorii, care sunt produse în special de cantitatea mare de ulei pe care o conține. Substanțele zaharoase nu produc decât o mică parte din energie. Miezul de nucă este bogat în săruri de potasiu, de fosfor, fier, în săruri de cupru și zinc. Mai conține vitaminele A, B și C.

Miezul de nucă, în afară de acțiunea sa energizantă, este activ și în unele afecțiuni renale (diuretic), ale pielii (este depurativ), în reumatism și gută. Datorită conținutului său mic de zahăr este indicat diabeticilor.

Smochina

Ultimul fruct din această serie a energizantelor este smochina (Ficus Carica) cu cele 250 g de calorii la suta de grame de produs uscat; acest efect energizant se datorează, de asemenea, substanțelor zaharoase pe care le conține în cantitate mare. Pe lângă toate acestea, smochina conține numeroase săruri minerale de fosfor, sulf, clor, sodiu, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, apoi vitaminele A, B, PP etc.), toate substanțele necesare consolidării organismului ca susținătoare de efort și activatoare de metabolism. Smochinele sunt nutritive și ușor digerabile.Se recomandă în astenii și constipații.

7. 10 super motive pentru a

consuma fructe!

10 super argumente în favoarea consumului de fructe! Sănătate, energie, bună-dispoziție...

. Fructele au un conținut ridicat de apă. Așa cum are și organismul tău. Dacă stai să te gândești este logic să oferi organismului tău alimente ce au în conținutul lor cel puțin la fel de multă apă.

Fructele stimulează memoria. Fructele dau energie creierului. Consumul de fructe are un efect pozitiv asupra creierului; ușurându-i activitatea de primire și redirecționare a informației...

. Puterea miraculoasă de vindecare a fructelor. Povești spectaculoase s-au auzit despre curele de fructe și legume crude care au dus la vindecarea cancerului. Asta dovedește faptul că încă nu știm totul despre aceste extraordinare alimente.

. Sunt ieftine. Te-ai gândit vreodată la cât de mult costă mâncarea? Fructele sunt unele dintre cele mai ieftine și cele mai sănătoase produse.

Protejează organismul de bolile de inimă. Cu toții cunoaștem faptul că o dietă bogată în fibre scade riscul unei boli de inimă. Bogate în fibre și cu un conținut scăzut de grăsimi, fructele sunt alegerea perfectă.

Reduc nivelul colesterolului. Prea mult colesterol dăunează organismului și fructele conțin foarte puțin. Produsele animaliere conțin foarte mult colesterol deci, evitați consumul de carne și lactate și înlocuiți-le cu fructe.

. Înlătură stările depresive. Există mărturii ale unor persoane care sufereau de depresii iar în urma unui consum ridicat de fructe proaspete s-au vindecat în mod"miraculos"

. Fructele sunt vii. Ele nu trebuie să fie ucise pentru a fi consumate. Ele se culeg și se servesc. Pur și simplu.

. Fructele sunt gustoase. Nu poți nega aroma deosebită a fructelor! Dulci-acrișoare, parfumate și pline de sănătate, fructele iți dau energie și te fac să te simti plină de viață, mai frumoasă.

Fructele ajută la slabit.În dietă, fructele sunt recomandate și ajută la menținerea siluetei. Pentru cei care nu pot urma o dietă le este recomandat un număr de 9 fructe  care ajută la slăbit cum ar fi: merele, lămâia, pepenele.

8.Caloriile fructelor

Alimentul  Calorii

Banane  66

Afine  66

Caise  58

Căpșuni  43

Cireșe  82

Coăcaze negre 65

Grapefruit  38

Gutui  66

Lămîie  30

Mandarine  40

Mere  74

Nectarine  56

Pepene verde  29

Pere  73

Portocale  47

Piersici 56

Prune  74

Zmeura  67

Struguri  100

Vișine  65

Caise fara sîmburi  304

Curmale  324

Smochine  267

Stafide  307

Suc de mere  72

Suc de pere  57

Suc de struguri  83

Caise (nectar)  17

Piersici (nectar)  74

Vișine (nectar)  63

Compot prune  122

Compot vișine  102

9.Fructele te înfrumusețează

Toamna pielea are nevoie de energie.
Nimic nu o ajută mai repede și mai
bine decât vitaminele proaspete, luate
din fructe și aplicate direct pe obraz

Lămâia verde

Pentru întinerirea pielii      Stoarceți o lămâie verde într-un castronaș. Adăugați un pahar de lapte integral (fiert) și o lingură de glicerină. Amestecați bine și lăsați compoziția deoparte pentru o jumătate de oră. Seara, înainte de culcare, aplicați amestecul pe față, pe mâini și pe picioare. Zeama de lămâi verzi ajută și la vindecarea coșurilor.

Pentru ten gras
     Stoarceți o lămâie verde într-un castron cu puțină apă foarte rece. Umeziți-vă fața, masând timp de cinci minute, apoi clatiți cu apă calduță.

Pentru ten mixt
     Amestecați o jumătate de lingură de zeamă de lămâie cu o lingură de suc de castraveți și cu câteva picături de apă de trandafiri. Aplicați pe față și pe gât, lăsând să acționeze circa 15 minute. Clătiți cu apă călduță.

Pentru ten uscat și aspru
     Amestecați un gălbenuș de ou cu câteva picături de zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline. Aplicați pe față și lăsați să acționeze până când amestecul se usuca. Clătiți cu apă călduță și stropiți-vă apoi cu apă foarte rece.

Loțiune tonică
     Amestecați o lingură de suc de mere cu un sfert de lingură de suc de lămâie verde. Aplicați loțiunea și lăsați-o să acționeze timp de 20 de minute. Este un tonic excelent pentru piele și previne îngrășarea tenului.

Pentru ochi obosiți
     Amestecați patru linguri de zeamă de lămâie cu patru linguri de apă foarte rece (de la frigider). Înmuiați bucăți de vată în acest amestec, pe care le aplicați pe pleoape timp de 10 minute.

Migdalele

Pentru ten uscat și aspru

     Amestecați o linguriță de ulei de migdale cu o jumătate de linguriță de smântână și o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie. Aplicați amestecul pe față și pe gât în fiecare seară, înainte de culcare.
Pentru înlăturarea pistruilor
     Spargeți și măcinați fin doi sâmburi de migdale. Amestecați o linguriță de zeamă de lămâie cu un albuș de ou și adăugați praful de migdale. Aplicați amestecul omogenizat pe față și lăsați-l să se usuce. Clătiți din abundență cu apă caldă, apoi spălați-vă cu apă rece.

Piersica      Coaja de piersică este foarte folositoare pentru înfrumusețarea tenului. Decojiți cu grijă o piersică. Masați ușor fața cu partea interioară a pieliței, câteva minute în fiecare seară, fără a clăti după aceea. Ajută la curățarea în profunzime a tenului și la închiderea porilor, are acțiune astringentă, detensionează musculatura facială și previne apariția ridurilor.

Mandarinele și portocalele

Tratament facial cu suc de mandarine
     
Înmuiați-vă degetele în suc proaspăt de mandarine sau de portocale, apoi masați-vă ușor pe față și pe gât. Veți avea un ten strălucitor!

Tratament cu semințe de mandarine,
pentru ten acneic.
     Strângeți un pumn de semințe de mandarine sau portocale mai puțin coapte.Uscați-le bine la soare și dați-le prin râșniță de cafea, până obțineți o pudră fină. Amestecați pudra cu puțin suc de mandarine sau portocale și aplicați pasta obținută pe punctele de acnee, înainte de culcare. Dimineața veți observa dispariția lor!

Loțiune tonică cu portocale
     Spargeți și măcinați doi sâmburi de migdale. Amestecați pudra obținută cu două linguri de lapte, o lingură de suc de morcovi și una de suc de portocale. Aplicați un strat gros pe față și gât și lăsați să acționeze o jumătate de oră. Înlătură cicatricele și petele de pe față, lăsând tenul moale și catifelat.

Pepenele

Suc din pepene verde
     
Sucul din pepene verde ajută la înlăturarea petelor de pe piele. Preparați o loțiune dintr-o felie de pepene verde, pe care o dați pe răzătoare și o stoarceți. Aplicați loțiunea pe față și pe gât, lăsând-o să acționeze timp de 15 minute. Clătiți cu apă călduță, apoi stropiți-vă cu apă rece.

10.Slăbește sănătos și rapid cu fructe

Există o serie de alimente sau grupe de alimente asupra cărora specialiștii în nutriție emit teorii pro și contra; când vine însă vorba de fructe, există unanimitate: fructele sunt o bogată sursă de sănătate și energie și ajută la pierderea rapidă a excesului ponderal pentru că ele au în compoziție nutrienții vitali de care organismul are nevoie.
În plus, iată câteva motive care ar trebui să ne stimuleze apetitul pentru fructe: reprezintă cel mai natural aliment, conține o mare cantitate de apă de care organismul are atâta nevoie, sunt bogate în fibre, stimulează memoria, nu conțin LDL (colesterol rău), previn și vindecă o serie de afecțiuni și, nu în ultimul rând, îți dau o stare generală de bine după ce le consumi.
De multe ori ne întrebam ce conțin de fapt aceste fructe și care este modul lor de acțiune la nivelul organismului nostru. Ne vom referi în continuare la fructele care se găsesc în piața și în supermaket pe toată perioada anului.
1. Merele - conțin o mare cantitate de fibre solubile și insolubile, vitamina C, beta-caroten (dacă se consumă și coaja), potasiu și bor. Merele conțin pectine și fac parte din categoria fructelor alcaline. Consumul regulat de mere poate ajuta la scăderea colesterolului, previne și tratează constipația, artrita, reumatismul, guta și stimulează imunitatea.
2. Pepenele (roșu) conține 92% apă și 8% zahăr. Conține minerale (fier), vitamine și fibre. Datorită conținutului său ridicat de apă pură ajută la eliminarea acidului uric din rinichi.
3. Prunele - sunt bogate în magneziu, sodiu, fosfor, potasiu, fibre și fier. Prunele au un puternic efect laxativ, curăță si detoxifică ficatul și întreg sistemul digestiv și sunt imuno-stimulatoare. Datorită conținutului ridicat de fosfor, dieta cu prune are rezultate excelente in ameliorarea debilitătii cerebrale.
4. Portocalele
- sunt o bogată sursă de vitamina C, sodiu, flavonoide și pectine. Întăresc sistemul de apărare al organismului, iar prin prezența vitaminei C se imbunătățește absorbția de fier; sunt considerate fructe anticancerigene (blochează transformarea nitraților si nitriților în nitozamine, care sunt asociate cu aparitia cancerului de stomac), ajută la scăderea colesterolului, imbunătățesc structura pereților celulari și ajută la menținerea unei bune circulații la nivelul capilarelor.
5. Banana - este o bună sursă de potasiu, vitamine și minerale, fibre solubile, sunt indicate în dietele pediatrice dar și în regimul de slăbire pentru că sunt sățioase și au un conținut scăzut de grăsimi. Potasiul furnizat de consumul regulat de banane previne hipertensiunea arterială. Bananele coapte consumate au un efect liniștitor prin stimularea serotoninei (hormonul senzației de bine) și pot imbunătăți calitatea somnului. De asemenea, ele sunt alimentul perfect de combatere a anemiei.

Curele cu fructe

 Se cunosc și se practică din Antichitate. Anume fructe și anume legume sunt guvernate de principii miraculoase, care acționează asupra organismului omenesc ca o matură. Afară cu toxinele, depozitele de apă și de grăsimi. Victorie pe toată linia: pe de o parte, infuzie masivă de vitamine și săruri, pe de alta - pierderea kilogramelor. Acum, când anotimpul ne poartă spre toiul verii și piețele gem pur și simplu de roadele pe care Dumnezeu le-a răspândit pe pământ, ar fi o greșeală să nu recurgem și noi la practicile străvechi și-nțelepte, care au ajutat atâtea generații de doamne și domnișoare să-și tragă talia printr-un inel.

Cura cu ananas
   Supranumită și "cura Afroditei", cura de ananas e una din armele cele mai răspandite de luptă impotriva obezitații. Ea e cuprinsă în toate dietele alimentare moderne. În ce-i privește pe "clasici", ei recomandau următorul regim: timp de trei zile, mesele de prânz și de seară vor fi formate exclusiv din două cotlete de miel la grătar si două felii mari de ananas proaspăt. Nici o băutură în timpul meselor. Fără micul dejun. Peste zi, un litru sau doi de apă minerală sau infuzii (ceai) de frunze de coacăz negru sau de frasin. Explicația: ananasul conține o drojdie și un ferment digestiv care digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea lor!


Cura cu cireșe
     Cireașa fiind un fruct relativ sărac în principii nutritive, ne putem permite porții copioase, fără teama că ne îngrășăm. Este un "amăgitor al foamei", salutar pentru supraponderali. Se recomandă cure de două zile pe săptămână cu cireșe (exclusiv), cât ține sezonul lor. Explicația: este un depurativ puternic, care elimină toxinele și deșeurile din organism.


Cura cu lămâi
     Se bea zilnic suc de lămâie urmând un regim progresiv - regresiv. Se pornește de la sucul unei jumătăți de lămâi în prima zi, urcând progresiv (cu o jumătate) la 10 lămâi și jumătate pe zi, cu coborâre progresivă, într-un răstimp de 4-5 săptămâni (să se folosească fructe foarte proaspete).
     Rețeta contra ingrășării: după ce ați izbutit să scăpați de kilogramele care vă chinuie, pentru a vă menține greutatea la care ați ajuns, folosiți rețeta de mai jos: seara, tăiați o lămâie cu coajă cu tot în felii rotunde, peste care presărați o mână de mușețel. Peste ele turnați o ceașcă de apă în clocot și lăsați-le să se măcereze, acoperite cu un capac. Dimineața, strecurați-le și beți lichidul pe nemâncate. apa rece.

11.Rețete cu fructe.

Prăjitură cu zmeură
Ingrediente:
Blatul

6 ouă, 55 g făină, 55 g amidon, 90 g zahăr, 10 g praf de copt, extract de vanilie, coajă de portocală
Umplutura
200 g zmeură, 350 ml zeamă de la zmeură, 250 frișcă, 1 budincă de zmeură

Mod de preparare

Se pune budinca (praful) într-o oală, se toarnă câte puțin din zeama de zmeură (rece) și se amestecă bine. Se procedează așa pâna e gata sucul. Se lasă la fiert pâna se îngroașă, se amestecă într-una.
Atenție:
La prepararea budincii am mai adăugat 2 linguri de zahăr, mi s-a părut zeama prea acrișoară...și am facut bine. Ținând cont că frișca, eu o bat fără zahăr (doar cu o vanilie..poate), crema, nu ar fi fost destul de dulce.
Dar asta,rămâne la apercierea voastră..cât de dulce doriți.
Se lasă la răcit.
Se bat albușurile. Se freacă gălbenușurile cu zahărul vanilia și coaja de portocală. Se amestecă aceste compoziții. Se adaugă faina, amestecată cu amidonul și praful de copt..câte puțin, amestecând într-una.
Se unge o tavă (26-28 diametru) cu margarină și se tapetează cu faină, se toarnă blatul și se dă la cuptor la 170°C cam 25-30 minute.

Tort cu kiwi Ingrediente:
300 gr. pișcoturi(savoiardi), 3 linguri gem de caise, 250 gr. brânză de vaci, 2 ouă, 2 linguri zahăr pudră, coajă de la o lămâie, 3 kiwi

Mod de preparare
Pe un platou se așează un strat de pișcoturi care se ung cu gem. Brânza se lasă să se scurgă, apoi se amestecă cu gălbenușurile, zahărul pudră și coaja de lămâie rasă. Albușurile se bat spumă, se adaugă brânză și se amestecă. Se curăță de coajă fructele de kiwi, se taie cubulețe și se amestecă cu brânză. Cu crema obținută se unge uniform tortul.
Mod de servire

Se poate orna cu kiwi și frișcă

Căpșuni cu miere
Ingrediente:
1 dl zeamă de portocală, 2 linguri miere,2 dl smântână, 3 linguri alune,5oo g căpșuni

Mod de preparare
Se topește mierea în zeama de portocale (eventual se încălzește ușor). Se bate smântâna, se toacă alunele și se amestecă cu grijă cu zeama de lămâie.
Mod de servire

Se toarnă în cupe, în straturi, căpșunile și smântâna cu mierea.

Cremă de fructe Ingrediente:
1 cutie mică de frișcă lichidă, 1/2 cană de fructe congelate (căpșuni, zmeură, etc.), 10 g gelatină, 100 g căpșuni proaspete, 2 kiwi, 3/4 zahăr pudră

Mod de preparare
Fuctele proaspete sau congelate se trec prin sita. Piureul obținut se amestecă cu zahărul pudră. Se topește gelatina. Se bate frișca până se obține o spumă densă. Se pune în frișcă piureul de fructe amestecând cu grijă ca să nu se lase frișca, până se omogenizează bine. Apoi se adaugă gelatina călduță, turnând-o foarte încet. Se pune crema în boluri, sau pahare și se lasă în frigider câteva ore, până se leagă bine gelatina. Se ornează crema cu fructe proaspete (căpșuni, feliuțe de kiwi, de banane, de portocale, etc). Este un desert delicios și răcoritor.

Salate cu fructe

Salata de prune și struguri cu sos de vin

Ingrediente
1/2 kg. prune negre, 1/2 kg. boabe de struguri albi și negri, 200 gr. zahar tos, 1 linguriță margarină, 250 ml. vin, zahăr vanilat, scorțișoară
Mod de preparare:

3/4 din cantitatea de zahăr se rumenește până se topește, la foc mic, apoi se adaugă margarina și se amestecă bine. Separat, vinul se fierbe cu scorțișoară și zahăr vanilat, apoi se adaugă restul de zahăr tos. Cu acest sos se opăresc fructele (prunele se curăță de sâmburi în prealabil, iar dacă sânt mari se taie felii). Imediat se adaugă zahărul ars, fierbinte. Se lasă la rece cca. o oră înainte de servire. Mod de servire: Salata se poate orna cu frișcă sau înghețată de vanilie.

Pepene galben umplut

Ingrediente:
1 pepene galben mare, 1 pară mare, 1 măr mare, 2-3 piersici, 2-3 prune, 1 pahar boabe de struguri, amestecați albi și negri, de preferință tămâioși, 1 pahar vin, 2 păhărele rom, ½ pahar zahăr, 3 foi gelatină, 1 praf vanilie
Mod de preparare:

Mărul și para se curăță de coajă, de căsuța de sâmburi și se taie cuburi mici. Prunele și piersicile se curăță de pieliță, de sâmburi și se taie bucăți mai mici. Se aleg boabe de struguri, de preferință tămâiosi. Toate aceste fructe se pun într-un castron și se amestecă cu o lingură de zahăr. Se alege un pepene galben mare, copt și bine parfumat. Se taie un căpăcel și se scot cu lingura toate semințele; apoi se umple cu fructele tăiate, scuturând bine pepenele ca să se așeze fructele. Vinul și zahărul se pun la foc să dea un clocot, se adaugă gelatina și se amestecă cu lingura ca să se dizolve bine. Se strecoară prin sita și se adaugă romul și praful de vanilie. Când amestecul este aproape rece, se toarnă în pepene cât să acopere fructele și se așează direct pe gheața Când se servește, se taie în jumătate pe lung și fiecare jumătate în felii.

Salata de banane cu rom și frișcă

Ingrediente:
8 banane coapte, 4 lingurițe zahăr tos, 4 lingurițe rom, 400 gr. frișcă, 100 gr. alune sau nuci proaspăt prăjite
Mod de preparare:

Bananele coapte se curăță de coaja si se taie rotocoale. Separat, într-o tigaie, se arde zahărul, se adaugă apă pentru a se obține un sirop și după ce s-a răcit, se adaugă romul. Se toarnă siropul de zahăr ars cu rom peste banane, se acoperă cu frișca bătută, proaspătă, iar deasupra se presară alune sau nuci proaspăt prăjite și tăiate mărunt. Mod de servire :se ține puțin la gheață, apoi se servește. Este o salată de fructe foarte gustoasă și deosebit de hrănitoare.

Salata  de căpșuni cu lămâie și rom

Ingrediente:
1 kg căpșuni, ½ lămâie, 150 g zahăr pudră, 2 linguri rom
Mod de preparare:

Se aleg căpșunile mari, frumoase și nelovite, se spală și se pun pe un prosop curat. Se scot apoi codițele, se așează într-un castron în straturi, fiecare strat presărat cu zahăr. Se stropește salata cu zeama de lămâie amestecată cu rom. Mod de servire :se ține la rece circa 30 minute înainte de a se servi.

12.Curiozități,glume,proverbe și ghicitori

Stiați că...

fructele de chimion inlatura mirosul neplacut al respiratiei,stimuleaza apetitul,regleaza ritmul cardiac tulburat de probleme digestive si calmeaza durerile menstruale.Este indicat in cazuri de bronsita si tuse in special la copii si stimuleaza lactatia.

Alimente crude - "alimente vii" - adică fructe și legume crude, cereale și semințe (mai ales încolțite) conțin enzimele necesare organismului care reprezintă forța vieții.

Fructele, legumele, cerealele conțin zaharuri naturale pe care organismul le poate metaboliza ușor și brut pentru o funcționare echilibrată.

Alimentele ecologice, adică cele cultivate pe terenuri care nu au fost tratate chimic, sunt mai sănătoase.

Proteinele vegetale sunt ușor digerate; varza conține o proteină mult mai sănătoasă decât proteina din carne, de asemeni leguminoasele boabe, cerealele.

Grăsimile sănătoase nu sunt cele animale, ci grăsimile vegetale din alune, semințe floarea soarelui și dovleac, pește, alge marine.

Glume:

Intr-o zi se duc trei bărbați la o plimbare prin pădure. La un moment dat, soarta fatidică îi pune fața în fața cu un grup de canibali sadici care îi încercuiesc și liderul lor le spune celor trei:
- Vă dau 10 minute să mergeți în pădure și să vă întoarceți cu 10 fructe de același fel. Dacă incercați să scăpați, o să vă prind, vă garantez, și vă omor în chinuri.
Zis și făcut, cei trei se reped în pădure să caute fructe. După vreo 2 minute și ceva, apare primul dintre ei cu 10 mere, iar căpetenia canibalo-sadică îi spune:
- Dacă reușești să îți bagi toate cele 10 mere în fund fără să scoți nici un sunet, te las să pleci. Cum ai scos cel mai mic sunet, te-am halit.
Începe asta și după vreo 4 fructe inserate cu greu, nu mai rezistă și scoate un icnit de durere. Canibalul aude și îl mănâncă. Apare și al doilea dintre ei cu 10 cireșe. După aceeași rețetă, începe să își insereze fructele. Cam pe la a 8-a, acesta pufnește în râs și canibalul îl mănâncă și pe el.
După ceva timp, cei doi "mâncați" se întâlnesc în drum spre Rai, iar cel cu merele îl intreabă pe celălalt, intrigat:
- Mă, prost ești. Cum naiba, taman tu cu cireșele ai fost mâncat? Ce s-a întâmplat?
- Păi când începeam să îmi bag a 9-a cireașă, m-am uitat în spate și l-am văzut pe al treilea dintre noi venind cu 10 ananași în mână...

-Băi francezule ce faceți voi cu fructele după ce le
stoarceți și obțineți sucul?
-Le aruncăm.
-Noi americanii nu facem așa ceva.
Luăm ce a mai rămas din fructe le punem într-un container special
transformăm totul în gem de fructe, umplem croissantele
cu acest gem și apoi le vindem în Franța.

Proverbe

Arborele se cunoaște după fructe

Faptele sunt fructe, cuvintele sunt frunze

Nu se aruncă cu pietre decât în pomul cu fructe

Ghicitori

În grădina lui Pandele
E un pom plin cu mărgele
La culoare-s roșii toate
Cu codițe-mperechiate
Cireșe

Nu-i cais, că-i roșcată
Și-are pielița plușată
Piersica

Triptic cu fructe :

 1. obrazul drept
  ca o gutuie întoarsă spre nuia
  nu este un experiment în zadar
  se apleacă înălțând privirea
  la traiectoria aeriană de zar
  parașutat în rezumatul vieții
  pentru referințe viitoare
  despre impactul cu existența altcuiva
 1. obrazul stâng
  este cireașa dependentă de lumină
  pătrunde prin ochi
  ca o radiografie necordială
  vede măști purtate peste inimă
  sângerează când e lovită de nuia
  în sâmburele ei germinează iertări
  ce își caută perechea cerebrală
 1. obrazul "niciodată"
  se poartă pe frunte
  are suprafața poliedrală, lunecoasă
  iartă într-o manieră cristalizată
  de consecințe nu îi pasă
  "data viitoare" nu există pentru el
  iar mulțimea celor iertați
  este o livadă de cireșe și gutui
  condamnate la cădere pe drept.
Sensuri ale unor fructe

Căpșuna - bunătate nețărmurită

Lămâie - savoare, picanterie

Ananas -reîntinerire

Chimen putere și curaj

Măr - noroc, șansă

Concluzii

Fructele sunt foarte importante în alimentația fiecăruia dintre noi.Cu ajutorul lor organismul primește doza zilnică necesară de vitamine pentru a avea o viață mai echilibrată și mai sănătoasă. Fructele sunt folosite nu doar în industria alimentară ci și în cosmetică.Document Info


Accesari: 63577
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )