Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
"Celula" unitatea de baza a organismelor vii

biologie

"Celula"

unitatea de baza a organismelor viiO data cu perfectionarea microscopului optic a devenit posibil studiul componentelor celulare : membrana, citoplasma, nucleul, cloroplastele, vacuolele etc.

În conceptia actuala, celula este unitatea biologica structurala si functionala a materiei vii. Ea intra în componenta tuturor organismelor, fiind cea mai mica unitate vie capabila sa se multiplice.

Structura celulei

Membrana plasmatica se gaseste la exteriorul citoplasmei si are rolul de a proteja si de a media schimburile de substante.

Citoplasma este substanta fundamentala a celulei care ocupa spatiul dintre membrana plasmatica si membrana nucleului.

Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule ramificate, care face legatura dintre membrana plasmatica si membrana nucleului. El are aspect neted sau rugos.

Mitocondriile sunt asezate, de regula, în jurul nucleului, fiind mai numeroase în celule cu activitate intensa. Ele au rolul în respiratia celulara si sunt considerate "uzina energetica" a celulei.

Aparatul Golgi este asezat tot în apropierea nucleului, si i se atribuie un rol secretor. El selecteaza unele proteine sintetizate la nivelul R.E. si este implicat si în formarea membranei celulare.

Ribozomii sunt sferici, liberi sau atasati de reticulul endoplasmatic. Contin ARN, proteine si au rol    în sintetizarea proteinelor.

Lizozomii sunt corpusculi foarte mici care stocheaza peste 40 de enzime digestive. Ei au rol în digestia celulara si sunt considerati "maturatori" ai celulelor.

Nucleul este de obicei sferic, situat central si unic. El este înconjurat de o membrana nucleara dubla, strabatuta de pori prin care se face schimbul între nucleu si citoplasma. Nucleul este coordonatorul întregii activitati celulare.

Centrozomul se întâlneste la majoritatea celulelor si are rol în diviziunea celulara.

Incluziunile sunt produsi rezultati din activitatea metabolica a celulei.Constituentii celulari sunt în strânsa legatura unii cu altii. Fiecare constituent are o structura specifica si un anumit rol în viata celulei.

Functiile celulei

Totalitatea transformarilor care au loc în celula, în urma schimbului de materie si energie cu mediul, constituie metabolismul celular.

Excitabilitatea este raspunsul specific dat de celula la actiunea diferitilor factori de mediu.

Miscarea presupune deplasarea activa a unor constituienti celulari precum si curentii citoplasmatici care antreneaza continutul celular.

Semipermeabilitatea este însusirea membranei plasmatice de a fi permeabila pentru apa si anumite substante si impermeabila pentru substante care au dimensiuni mari.

Semipermeabilitatea membranelor plasmatice este controlata de forte pasive si active. Astfel avem fortele pasive : difuzia, osmoza si turgescenta, iar fortele active sunt : polarizarea electrica, fagocitoza (la celulele animale pinocitoza).

Înmultirea celulelor

Celulele ajunse la maturitate dau nastere la noi celule asemanatoare cu celula-mama printr-un proces numit diviziune.

La maturitate, masa citoplasmei creste foarte mult în raport cu cea a nucleului. Are loc mai întâi diviziunea nucleului urmata de diviziunea citoplasmei.

Datorita diviziunii celulare, organismele cresc, se înmultesc, formeaza celilele reproducatoare si sunt înlocuite celulele moarte sau uzate.

În diviziunea celulara rolul principal îl are nucleul. Celulele somatice iau nastere prin mitoza, iar cele reproducatoare prin meioza.Realizarea acestei comunicari scrise despre "Celula - unitatea de baza a organismelor vii" m-a ajutat sa înteleg mai bine care este valoarea unei celule într-un organism viu, lucru pe care ar trebui sa-l cunoasca orice om. Sunt sigura ca de câte ori voi avea ocazia nu voi ezita sa prezint si altora ceea ce am retinut din aceasta lucrare.
Document Info


Accesari: 12573
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )