Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Arta amenajarii gradinilor

casa gradina
ALTE DOCUMENTE

Arta amenajarii gradinilor are în China o istorie îndelungata si se bucura de renume în întreaga lume. Înca din dinastia Zhou, de acum peste 3000 de ani, China a avut o gradina imperiala. Dupa aceea s-au amenajat gradini în aproape toate capitale 19119q1620t le si orasele renumite ale tarii. Gradinile chinezesti ,bogate si variate ocupa un loc important în cadrul acestui gen arhitectural pe plan mondial.Amenajarea de gradini chinezesti se bazeaza pe spatii cuprinzând dealuri si ape, combinând frumusetea naturala cu cea artificiala. Salile si spatiile construite sunt ascunse de aceste forme de relief, ceea ce pune si mai mult în valoare frumusetea cadrului natural .Constructiile de gradini din China cuprind gradinile imperiale de mare amploare si cele particulare de dimensiuni mai mici. În amenajarea acestor gradini arhitecti talentati au combinat armonios dealurile, apele si vegetatia cu spatiile construite, poduri, portice, etc. Tipurile de gradini chinezesti reflecta trei filozofii distincte, fiind : realista, divina si naturala. Confucianismul din tara noastra pune accentul pe realitate, responsabilitate sociala, pe principiul moral si politic. Aceasta conceptie s-a reflectat si în amenajarile de gradini, ilustrând tipul realist. Pe baza acestuia au fost construite majoritatea gradinilor imperiale. Aproape jumatate din peisajele din renumita gradina imperiala Yuanmingyuan (Palatul de vara) reflecta aceasta conceptie.

      Filozofia care acorda prioritate divinitatii, reflectata în amenajarile peisagistice pune accentul pe romantism, si ilustreaza starea spirituala urmarita de taoism prin importanta acordata naturii si linistii. Exemplificari evidente ale acestui stil de gradini sunt: Pengdao Yaotai (Locuinta nemuritorilor de pe Insula Penglai), Templul taoist Guchang de la Muntele Qingshan din provincia Sichuan, Palatul Nanyan de la Muntele Wudang din provincia Hubei, etc.

În sfârsit, filozofia naturii se regaseste în general în conceperea gradinilor oamenilor de litere, cum sunt de exemplu, Pavilionul Canglang al lui Su Shunqin din dinastia Song, Gradina Dule a lui Sima Guang, s.a.

Gradinile din Occident acorda atentie principiilor geometrice si matematice, si sunt bazate pe constructii artificiale. Gradinile chinezesti vizeaza însa, deopotriva frumusetea naturii si sentimentele vizitatorilor, accentuând mult armonia dintre om si natura.Gradinile de la Suzhou

Gradinile de la Suzhou au fost înscrise în 1997 în Lista partimoniului mondial. Acestea au o istorie de peste 2000 de ani, pastrându-se pâna în zilele noatre peste zece gradini. Majoritatea dintre ele sunt de dimensiuni mici. În acest spatiu limitat au fost combinate armonios dealuri artificiale, arbori, pavilioane, poduri si lacuri, etc. Cele mai renumite dintre acestea sunt: Pavilionul Canglang, Gradina Shizilin, Parcul Zhuozhengyuan si Parcul Liuyuan, etc.  

Yuanmingyuan (Palatul de vara), este cea mai renumita gradina imperiala din China, fiind supranumit"Regele gradinilor". Aici puteti gasi ilustrate toate tipurile de gradini din China, si chiar din tarile occidentale. În anul 1860 imensa gradina a fost incendiat de truplele aliate britanico-franceze ,ramânând numai ruinele acesteia.

Yuanmingyuan se afla în suburbia din nord-vestul orasului Bejing. Ea mai cuprinde doua gradini anexe, Gradina Changchun si Gradina Qichun (Wanchun), suprafata totala a acestora depasind 347 de hectare. Yuanmingyuan este cea mai mare dintre cele cinci gradini imperiale din suburbia nord-vestica a orasului Beijing. Celelalte patru sunt: Jingyiyuan de pe Colina Parfumata, Jingmingyuan de pe Colina Yuquan, Qingyiyuan de pe Colina Logivitatii si Changchunyuan.

Yuanmingyuan reprezinta cea mai renumita gradina imperiala din China. Datorita mesajelor si rapoartelor misionarilor straini, ea s-a bucurat de o mare reputatie si în Europa si a avut o anumita influenta asupra gradinilor europene din secolul al 18-lea.Document Info


Accesari: 1039
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )