Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Prelate de piscine de vara
PRELATE DE PISCINE


PRELATE DE PISCINE DE VARA

Exista trei tipuri de prelate de vara:

* Prelate izotermice rulabile, alveolate sau din polietilena

* Prelate cu plase de siguranta

* Prelate mixte sau multifunctionale


1. PRELATE IZOTERMICE RULABILESe mai numesc si prelate flotante deoarece plutesc daca sunt puse pe apa. Este foarte importanta posibilitatea de rulare a acestora, prin care se faciliteaza practic pozitionarea si strangerea lor.

Scopul principal al acestora este reducerea evaporarii, incetinindu-se astfel procesul de racire - evaporare inseamna 'rece'. Pierderea calorica zilnica si mai ales nocturna a unei piscine acoperite cu prelata se reduce la jumatate.


Un alt scop al acestor prelate il reprezinta recuperarea unei parti mici din energia solara, care este transmisa masei de apa, cu conditia ca prelata sa fie mentinuta minim 2 sau 3 ore in cursul unei zile insorite.


Prelatele au si rolul de a opri impuritatile sau praful cu granulatie mare; trebuie totusi sa fie rulate cu atentie, deoarece toate acestea pot fi deversate in bazin. Unii producatori includ un sac guset la una din extremitatile prelatei, in partea opusa tamburului, pentru a capta aceste impuritati. Din pacate aceasta idee extraordinara este pusa in practica destul de rar.


Observatii: prelatele semi-opace mentin bazinul intr-o stare de semi-obscuritate, ceea ce impiedica dezvoltarea algelor. Sub prelata procesul de filtrare continua, omogenizandu-se in acelasi timp temperatura apei care in aceasta situatie tinde sa creasca in zonele de la suprafata.


Aceste prelate izotermice sunt fragile: nu trebuie depozitate pe o plaja la soare. De asemenea nu trebuie pliate prea strans, deoarece exista riscul aparitiei de taieturi pe termen lung. Nu se vor tari pe sol, si se va evita pietrisul care le poate avaria.
Durata probabila de functionare: intre 3 si 5 ani.


PRELATE ALVEOLATE CU BULE DE AER


Acestea sunt relativ ieftine: intre 50 si 70 F metru patrat.

Produse prin suprapunerea si lipirea peliculelor de polietilena vopsita in albastru si supusa unui tratament anti-UV, cu sau fara bordurare, aceste prelate sunt intinse peste suprafata apei.


Usoare si eficiente, bulele de aer sunt pozitionate pe partea inferioara, spre apa; se pot practica orificii manuale pentru echipamente (scari) fara nici un risc. Cu acestea pierderea termica zilnica se reduce la jumatate!


Albastru translucid: razele soarelui traverseaza prelata si contibue direct la incalzirea masei de apa. Bazinul joaca rolul de capcana, mai ales daca prelatele sunt de culoare deschisa.


Albastru inchis sau negru, opacitate: in acest caz prelata blocheaza trecerea razelor de soare, bazinul este intunecat ceea ce franeaza cresterea algelor. Acestea au tendinta de a absorbi razele soarelui, difuzand caldura in apa in straturile superficiale. Estetica acestora este discutabila.

PRELATE DIN POLIETILENA
Acestea sunt intrucatva mai scumpe, dar raman accesibile: intre 70 si 90 F metru patrat.


Grosimi practicate: 3, 5, 8 mm. Aceste prelate plutesc datorita micro-bulelor de aer si greutatii scazute a materialului, o polietilena de culoare albastra supusa unui tratament anti-UV. Mai robuste decat prelatele de mai sus, acestea sunt uneori ranforsate cu un strat PVC.


Atentie! prelatele izotermice nu suporta greutatea oamenilor sau a animalelor, deoarece se scufunda imediat, jenand miscarile; in unele locuri aspectul lor intins este inselator. Nu lasati copiii nesupravegheati in apropiere.


DERULATOARELE


Foarte importante pentru uzul zilnic, pot costa intre 2000 si 3 000 F bucata.


O singura persoana poate desfasura sau infasura prelata; dar procesul trebuie supravegheat manual, pentru ca prelata sa se stranga drept. Desfasurarea poate fi ghidata de o cordelina bine intinsa la extremitatea opusa a prelatei, ancorata in doua puncte.


Derulatorul este adesea imobil, cu doua sau patru role care permit adapostirea (la umbra) a prelatei. Daca se depasesc dimensiunile de 6x12 m, procesul devine mai dificil!

UN DERULATOR IMOBIL
2. PRELATE CU PLASA DE SIGURANTA


Acestea sunt mai apropiate de prelatele de iarna analizate la paginile urmatoare. Principalele diferente sunt greutatea mai scazuta si manevrabilitatea mai mare, si pretul mai accesibil.


Rolul principal al acestora il reprezinta siguranta copiilor si a animalelor; pot de asemenea capta impuritatile de dimensiuni mai mari, frunze sau insecte.


Se fixeaza la marginea piscinei, pe deasupra bordurii, prin ancorare pe plaja sau pe peluza. Se folosesc clame de ancorare in P sau cu suruburi cu ochi culisant. Pentru intinderea prelatei se pot folosi arcuri sau chingi, si pentru fixare se poate folosi un cablu elastic, care reprezinta solutia cea mai ieftina si mai usor de utilizat!


Acestea pot fi intrebuintate manual in fiecare seara, daca va simtiti in stare, sau de la o saptamana la alta. In acest caz prelata nu mai poate fi infasurata.


3. PRELATE MIXTE SAU MULTIFUNCTIONALE

vezi paginile urmatoareDocument Info


Accesari: 505
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )