Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Accidente nucleare

diverse


In prezent s-au emis multe ipoteze privind posibilitatea exploziei unui reactor nuclear precum o bomba,lucru care nu este posibil.Dar sunt insa posibile accidente datorita supraincalzirii reactoarelor in care componentele lor se pot topi.Reactoarele moderne sunt inchise in conditii extrem de izolate precum ar fi containerele.


In prezent,datorita sistemelor avansate pentru prevenirea a astfel de accidente,posibilitatile producerii unui accident asemenator Cernobil-ului sunt aproape nule.

O mare problema in energetica nucleara o reprezinta depozitarea rezidurilor nucleare,care sunt produse de reactoare.Acestea pot infecta grav mediul inconjurator.

Reziduurile sunt depuse in containere speciale,puse sub pamant in vechi mine parasite.In 1957,in Rusia,intr-un loc de depozitare din muntii Ural,rezidurile s-au aprins si au explodat,fapt care a dus la moartea a zeci de oameni.


Istoric nuclear:

Decembrie 1938: Fermi, fisiunea nucleara

Enrico Fermi cistiga Premiul Nobel in fizica pentru descoperirile sale in domeniul puterii nucleare. Fermi devine primul fizician care a divizat atomul. Cercetarile sale ulterioare vor constitui punctul de plecare pentru generatia puterii nucleare. In acelasi an, doi fizicieni germani, Lise Meitner si Otto Frisch, au reusit sa divida primul atom de uraniu. Ei au numit procesul "fisiune nucleara".

August 1939: Scrisoarea lui Einstein

Fizicianul Albert Einstein ii trimite o scrisoare presedintelui american Franklin D. Roosevelt, prin care il avertizeaza asupra faptului ca doi cercetatori germani lucreaza la construirea unei bombe atomice. Roosevelt organizeaza un comitet special pentru a analiza implicatiile militare ale cercetarii atomice.

Decembrie 1941: Pearl Harbor

Statele Unite ale Americii intra in Al Doilea Razboi Mondial, ca urmare a atacului japonez de la Pearl Harbor.


Este initiat Proiectul Manhattan, avind ca scop crearea unei arme atomice inaintea germanilor.

Iulie 1945: Trinity Test

Statele Unite detoneaza prima arma atomica linga Alamogordo, New Mexico.

August 1945: Hiroshima/Nagasaki

Statele Unite lanseaza bombele atomice asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki. Aproximativ 110.000 de oameni sint ucisi in urma exploziei. Zeci de mii de persoane au murit in lunile si anii urmatori ca o consecinta a infestarii cu radiatii. Japonezii s-au predat la citeva zile dupa atacul cu bombe, punind astfel capat Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

August 1949: Bomba sovietica

Uniunea Sovietica detoneaza prima arma atomica, punind astfel capat monopolului nuclear al Americii.

Octombrie 1957: Sputnik

Uniunea Sovietica lanseaza prima nava in spatiu, Sputnik. In acelasi an, in luna octombrie, la reactorul nuclear Windscale, din Marea Britanie, izbucneste un incendiu. Sint emanate radiatii toxice.

Octombrie 1961: Mega-Bomba sovietica

Uniunea Sovietica detoneaza o arma nucleara de 58 megatone, echivalentul a mai mult de 50 milioane de tone de TNT sau echivalentul a mai mult decit tot explozibilul folosit in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. A fost cea mai puternica arma nucleara cunoscuta pina atunci.

August 1963: Tratatul pentru interzicerea testelor nucleare

Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Sovietica semneaza Tratatul pentru Limitarea Testelor cu armament, care interzicea testele nucleare in atmosfera, in mediul subacvatic sau in spatiu. Mai mult de 100 de tari au aderat la acest tratat incepind din anul 1963.

Ianuarie 1966: Broken Arrow

A U.S. B-52, care transporta arme nucleare, se zdrobeste de Coasta Spaniei. Trei bombe cu hidrogen ajung pe pamint; una ajunge in adincul Marii Mediterane. Nici una dintre ele nu explodeaza si sint recuperate. Dar plutoniul radioactiv este emanat in solul Spaniei, iar armata americana depune eforturi uriase pentru a curata mediul. Acesta este doar unul dintre incidentele reunite de Statele Unite sub termenul de "broken arrows" - arme nucleare pierdute.

Martie 1979: Fabrica Three Mile Island

Reactorul nuclear din fabrica Three Mile Island, de linga orasul Harrisburg, Pennsylvania, sufera o topire partiala. Este emanat ceea ce a fost descris sub numele de "minim material radioactiv".

Martie 1983: Razboiul stelelor

Presedintele american Ronald Regan anunta Initiativa de Aparare Strategica (SDI). Cunoscut sub numele de Razboiul Stelelor, SDI a fost pus in practica prin intermediul unui sistem- satelit nuclear de aparare, care era capabil sa distruga orice racheta sau alta arma ostila din spatiu.

August 1985: Moratoriu privind testarea nucleara

Uniunea Sovietica face public un moratoriu privind testarea nucleara.

Aprilie 1986: Cernobil

Reactorul nuclear Cernobil din Ucraina a suferit o incendiere si o topire. Cantitati masive de materiale radioactive sint emanate, afectind o mare parte a Europei.

1992: North Korea

Coreea de Nord, suspectata de a fi desfasurat un program de inarmare nucleara, se retrage din Tratatul de non-proliferare. In anul 1995, dupa negocieri intense, un consortiu international este de acord cu construirea a doua reactoare nucleare pentru a inlocui un reactor sovietic vechi, la Pyongyang. Acordul s-a semnat in schimbul inghetarii oricaror programe de inarmare desfasurate de Coreea de Nord.

Mai 1995: Teste ale Chinei

China desfasoara primele doua teste nucleare subpamintene .

August 1995: Interzicerea impusa de SUA

Statele Unite anunta o interzicere a tuturor testelor de arme nucleare in America.


In ciuda protestelor internationale, Franta reia testarile nucleare in Pacificul de Sud.


Natiunile Unite aproba Tratatul de Interzicere a Testelor care interzice testarea nucleara ce implica explozii, insa permite testele de laborator. India respinge tratatul. Pakistanul declara ca nu semneaza decit dupa semnatura Indiei.

Mai 1998: Teste ale Indiei si Pakistanului

India organizeaza cinci teste nucleare subterane. Pakistanul, in replica, desfasoara propriile teste nucleare, cu citeva zile mai tirziu.

Document Info


Accesari: 3755
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )