Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

CONDITII DE TRANSPORT SI ASIGURARE - INTERNATIONAL

diverse
Conditii de transport si asigurare - international


INTRODUCERE


Conventia CMR se refera la conditiile de transport aplicabile la majoritatea curselor internationale.

Responsabilitatea, la nivelul prescris de CMR, se aplica la fiecare contract de transport rutier al marfurilor cu autovehicule, în contul tertilor, când locul de preluare a marfurilor si locul desemnat pentru livrare, asa cum sunt specificate în contract, sunt situate în doua tari diferite, dintre care cel putin una este parte semnatara a Conventiei - indiferent de locul de rezidenta si nationalitatea partilor.

Asigurarea CMR - o forma de asigurare a Marfurilor în Tranzit - nu este obligatorie, însa responsabilitatea la scara CMR (aproximativ 7.890 lire sterline/tona, la 5 mai 1995) trebuie sa fie asumata de orice parte considerata ca fiind responsabila pentru plata compensarilor/deteriorarilor, care reiese dintr-un contract CMR. O asemenea responsabilitate este probabil mult mai mare decât acoperirea transportatorului aflat sub asigurarea nationala normala. Titlul complet al conventiei este: Conventia privind Contractul de Transport Rutier International al Marfurilor.

Initialele "CMR" deriva din titlul în limba franceza "Convention relative au contrat de transport international de marchandise par route".

CMR a fost realizata de Comisia Economica pentru Europa în 1956.


ARIA DE APLICARE A CONTRACTULUI


Se aplica regulile normale cerute pentru întocmirea unui "contract"

"Autovehicule" sunt definite ca: autovehicule, autovehicule articulate, remorci si semiremorci.

Exceptii - Conventia nu acopera:

A trimiterile postale;

B transporturile funerare;

C mutari de mobilier.

"Responsabilitatea" sub CMR se aplica pe toata perioada cursei - atât în trafic national cât si international.


ŢĂRILE CONTRACTANTE


Urmatoarele tari au ratificat Conventia.

Austria*

Finlanda*

Macedonia

Slovenia

Belarus

Franta*

Marea Britanie*

Spania*

Belgia*

Germania

Moldova

Suedia*

Bosnia-Herzegovina

Grecia*

Norvegia*

Tunisia

Bulgaria

Italia*

Olanda

Turcia

Croatia

Iugoslavia, fostele teritorii

Polonia

Ungaria

Cehia

Kazahstan

Portugalia

Uzbekistan

Danemarca*

Letonia

România*


Elvetia*

Lituania

Rusia


Estonia

Luxemburg*

Slovacia


Ţarile marcate cu (*) si-au dat acordul în ceea ce priveste Conventia.

UTILIZAREA CELORLALTE MODURI DE TRANSPORT


Conventia CMR continua sa se aplice când un autovehicul care transporta marfuri este transportat la rândul sau, o parte din drum, de catre alte moduri de transport; maritim, feroviar, naval sau aerian, marfurile nefiind descarcate din autovehicul. Totusi, daca are loc o pierdere cauzata de un eveniment care se poate produce datorita celuilalt mod de transport, responsabilitatea transportatorului este determinata conform prevederilor care sunt stipulate de lege pentru celalalt mod de transport. De exemplu, transportul maritim international de marfuri este guvernat de regulile Haga-Visby. O conditie a acestor reguli este ca sa se elibereaza (sau se intentioneaza a se elibera) un conosament sau un document de proprietate similar. Datorita acestui lucru, când un autovehicul calatoreste spre continent pe un feribot ro-ro - si, dupa cum stim, companiile de feribot ro-ro nu elibereaza si nici nu intentioneaza sa elibereze conosamente - responsabilitatea referitoare la avarii nu va fi guvernata de regulile Haga-Visby, ci va putea ramâne sub acoperirea CMR. Astfel, transportatorul rutier va ramâne responsabil fata de clientul sau conform CMR, însa responsabilitatea operatorului de feribot catre transportatorul rutier va fi determinata de prevederea referitoare la operatorii de feribot din Conditiile de Transport, care este foarte putin probabil ca ar oferi transportatorului rutier acoperire totala în caz de pierdere.
PCQ P.1.


Scopul Conventiei CMR este de a:


A.     Stabili tarife minime pentru transportul rutier international de marfuri;

B.     Reglementa conditiile de transport pentru transportul rutier international de marfuri;

C.    Stabili tarife maxime pentru transportul rutier international de marfuri;

D.    Asigura ca transportatorii de marfa sa fie platiti corect pentru efectuarea transportului rutier international de marfuri.


PCQ P.2.


Care din urmatoarele organisme sunt responsabile pentru Conventia CMR?


A.     CEMT;

B.     CTP;

C.    CEE;

D.    UE.


PCQ P.3.

Caror transporturi de marfuri li se aplica Conventia CMR?


A.     Un transport de mobilier comercial;

B.     Transporturi funerare;

C.    Transportul de mobilier în scopul mutarii;

D.    Colete trimise prin GFO.


TRANSPORTATORUL


Conventia nu defineste "transportatorul". Se poate totusi presupune ca transportatorul este una dintre partile la contract, cealalta fiind clientul (expeditorul, cel care trimite marfurile).

Transportatorul este deci persoana care ofera si contracteaza efectuarea transportului de marfuri, prin propriile sale autovehicule sau prin autovehicule apartinând altora. (Aceasta ar putea acoperi un expeditor de marfa, chiar daca nu este el cel care face manipularea marfurilor).

Transportatorul este responsabil pentru actiunile agentilor, functionarilor si subcontractantilor sai, realizate în cadrul sarcinilor pe care acestia le au.

Clientul si transportatorul sunt legati în aceeasi masura prin conditiile CMR.


RESPONSABILITATEA TRANSPORTATORULUI


Conventia îl declara responsabil pe transportator pentru pierderea totala sau partiala si pentru deteriorarea marfii (subiect al contractului), pe durata dintre preluarea marfii si momentul predarii acestora. Transportatorul este de asemenea responsabil pentru orice întârziere la livrare.


5.2. CAZURI ÎN CARE TRANSPORTATORUL POATE FI SCUTIT DE RESPONSABILITATE


Principalele cazuri prevazute de CMR sunt:
Pierderea sau deteriorarea datorate:

a.               comportamentului necorespunzator sau neglijentei reclamantului;

b.               instructiunilor reclamantului;

stabilite ca nefiind din vina comportamentului necorespunzator sau neglijentei transportatorului.

Pierderea sau deteriorarea a fost datorata unor defecte inerente ale marfii. (Sarcina de a dovedi ca pierderea a fost cauzata de aceste defecte, revine transportatorului).

Pierderea sau deteriorarea datorate utilizarii autovehiculelor neacoperite, atunci când folosirea acestora a fost în mod expres aprobata si specificata în scrisoarea de trasura.

Pierderea sau deteriorarea datorate lipsei ambalarii, sau ambalarii defectuoase a marfurilor, în cazul în care marfurile sunt expuse pierderii sau deteriorarii la transportul lor sub aceasta forma.

Pierderea sau deteriorarea datorate manevrarii, încarcarii, stivuirii sau descarcarii atunci când acestea sunt efectuate de catre expeditor sau destinatar.

Pierderea sau deteriorarea datorate naturii marfurilor care expune aceste marfuri la pierdere sau deteriorare mai ales prin (se specifica): rupere, ruginire, descompunere, deshidratare, curgere, împrastiere, atacare de catre molii sau insecte (Beneficiul, în acest caz, nu poate fi reclamat de catre transportator daca transportul este efectuat în autovehicule special echipate pentru a proteja aceste marfuri de efectele caldurii, frigului, variatiilor de temperatura sau de umiditate a aerului, decât daca transportatorul poate dovedi ca el a luat toate masurile care intrau în obligatiile lui referitoare la alegerea, întretinerea si utilizarea echipamentului special si ca el s-a conformat tuturor instructiunilor speciale care i s-au furnizat).

Pierderea sau deteriorarea datorate insuficietei sau caracterului neadecvat al marcajelor aplicate si numerelor inscriptionate pe colete.

Pierderea sau deteriorarea datorate riscurilor speciale inerente în transportul de animale vii. (Beneficiul acestuia nu poate fi reclamat de transportator decât daca el dovedeste ca a luat toate masurile care intrau în obligatiile lui si ca el s-a conformat tuturor instructiunilor speciale care i s-au furnizat.)

O proba de aparare mai putin definitiva, dar potential mai valoroasa, pentru transportator este pierderea, deteriorarea sau întârzierea la livrare "din cauza unor împrejurari pe care transportatorul nu le-a putut evita si consecinte pe care el nu le-a putut preveni", daca transportatorul poate dovedi acest lucru. Care sunt "împrejurarile pe care nu le-a putut evita"? În cel mai bun caz, aceasta parte a Conventiei îl declara pe transportator responsabil din punct de vedere al CMR numai daca el nu poate dovedi ca ceea ce s-a întâmplat nu se datoreaza neglijentei sale. În cel mai rau caz, stiind ca furnizarea de dovezi intra în responsabilitatea transportatorului, justitia da o interpretare stricta apararii sale, în detrimentul transportatorului.


Sarcina initiala de furnizare a dovezilor (care ar fi putut fi astfel pricinuite) la reclamarea oricarei exceptii revine transportatorului; când se dovedeste ca exista o prezumtie ca pierderea sau deteriorarea a fost astfel pricinuita (însa reclamantul are dreptul sa dovedeasca contrariul). Prezumtia nu este, totusi, valabila daca au existat lipsuri anormale sau pierderea vreunui colet dintr-un autovehicul fara prelata.

Transportatorul nu are dreptul sa-si decline sau sa-si limiteze responsabilitatea sau sa-si transfere sarcina furnizarii de dovezi, daca deteriorarea a fost cauzata de comportamentul sau necorepunzator. De asemenea, acest lucru se aplica si când deteriorarea s-a datorat comportamentului necorespunzator al agentilor si functionarilor sai, sau folosirii unui autovehicul defectuos întretinut sau aflat în stare de functionare necorespunzatoare.


5.3. ÎNCASAREA PLĂŢII LA LIVRARE (CASH ON DELIVERY - COD)


Unui transportator i se poate solicita sa încaseze plata la livrare (COD). Conventia îl declara pe transportator responsabil pentru esecul "încasarii platii la livrare". Asigurarea împotriva acestei responsabilitati nu este posibila si deci transportatorii sunt sfatuiti sa nu întreprinda asemenea operatii.


5.4. MĂRFURI PERICULOASE


Când transportatorul nu a stiut ca marfurile încredintate lui pentru transport sunt periculoase, asemenea marfuri pot fi oricând si oriunde descarcate, distruse sau declarate ca nepericuloase de catre transportator, fara a trebui sa-l despagubeasca pe expeditor. Marfurile periculoase nu sunt definite în Conventia CMR, dar se face referire la ele în Acordul ADR.


5.5. NIVELUL RESPONSABILITĂŢII


Când un transportator este responsabil din punct de vedere al CMR pentru plata despagubirii pentru pierderea totala sau partiala sau deteriorarea marfurilor, valoarea acestor marfuri este stabilita ca fiind valoarea lor, la locul si în momentul în care au fost acceptate pentru transport.

S-ar putea crede ca acest lucru este în general avantajos din punct de vedere financiar pentru transportator în perioade cu inflatie galopanta, cu toate ca trebuie sa recunoastem ca si reciproca e valabila la anumite marfuri (de exemplu, la transportul rosiilor) unde piata la destinatie se prabuseste datorita lipsei de cerere, înainte ca marfurile sa fie livrate.

Valoarea este stabilita conform ratei de schimb a marfii sau pretului curent pe piata sau prin raportare la valoarea normala a marfurilor de acelasi tip si calitate.


PCQ P.4.


Conventia CMR se aplica tuturor contractelor internationale de transport rutier al aparaturii de birou contra plata:


A.     din Marea Britanie spre orice alta tara, cu exceptia Irlandei;

B.     între oricare doua tari din lume;

C.    din Marea Britanie spre orice tara din lume;

D.    din Irlanda de Nord în Irlanda.


PCQ P.5


Un transportator de marfa care transporta o încarcatura de la Manchester la Paris prin Dover si Calais are nevoie de asigurare de acoperire CMR pentru:


A.     numai pentru partea de cursa dintre Dover si Paris;

B.     numai pentru partea de cursa dintre Calais si Paris;

C.    numai pentru partea de cursa dintre Dover si Calais;

D.    întreaga cursa de la Manchester la Paris.


PCQ P.6.


În cazul în care un transportator, operând sub termenii CMR, descopera ca transporta marfuri periculoase care nu au fost declarate ca atare, el are voie sa întreprinda urmatoarele, fara a fi responsabil în ceea ce priveste despagubirea:


A.     numai sa descarce marfurile si sa-l informeze pe expeditor;

B.     numai sa descarce marfurile si sa-l informeze pe destinatar;

C.    numai sa descarce marfurile si sa-l informeze pe expeditor sau destinatar;

D.    sa descarce, distruga sau sa declare marfurile ca nepericuloase.


PCQ P.7.


În cazul pierderii marfurilor transportate cu respectarea prevederilor Conventiei CMR, valoarea este calculata prin raportare la valoarea de la locul si din momentul în care:


A.     trebuiau livrate destinatarului;

B.     au fost acceptate la transport;

C.    se crede ca s-au pierdut;

D.    destinatarul face reclamatia.

6. DESPAGUBIREA


Dupa cum se va vedea, transportatorul este responsabil, în afara câtorva exceptii, sa plateasca pentru:


Pierderea totala a marfurilor;

Pierderea partiala a marfurilor;

Deteriorarea marfurilor;

Întirzierea la livrare;

Taxele de transport;

Taxele vamale;

Alte taxe;

Esecul de a colecta "plata la livrare".


Limitele financiare din CMR sub aceste titluri sunt:


Pierderea totala sau pierderea partiala

sa nu depaseasca 8,33 Drepturi Speciale de Tragere (DST) per kilogram greutate bruta.

Avarierea

Suma cu care valoarea marfurilor a fost diminuata (dar fara sa depaseasca valoarea despagubirii care ar fi fost platita pentru pierderea totala sau partiala).

Întirzierea

Sa nu implice depasirea taxelor de transport.

Taxele de transport

Alte taxe

Plata la livrare

(Conditionat întotdeauna de privarea de orice limite a transportatorului daca pierderea a fost cauzate de comportamentul sau deliberat).


6.1. VALOARE MAI MARE SAU TRANSPORTURI URGENTE


Pentru transporturile evaluate la mai mult de 8,33 DST per kilogram, expeditorul poate, contra platii unei taxe suplimentare, sa declare în scrisoarea de trasura o valoare a bunurilor mai mare decât limita de 8,33 DST.

De asemena, expeditorul poate, tot contra platii unei taxe suplimentare, sa stabileasca nivelul unei dobânzi speciale pentru livrare în caz de:

i   pierdere sau deteriorare;sau

ii   depasire a termenului limita stabilit;

prin introducerea acestui nivel în scrisoarea de trasura.


6.2. LIMITA DE DESPĂGUBIRE


Initial, CMR a impus o limita financiara pentru responsabilitatea transportatorului, pentru pierderea totala sau partiala, de 25 de franci de aur per kilogram masa bruta. În practica aceasta a cauzat anumite probleme, de exemplu, când pretul aurului sufera fluctuatii violente. În încercarea de a rezolva aceste dificultati, CEE a creat un Protocol la CMR în 1979 care a înlocuit cei 25 de franci de aur per kilogram cu 8,33 DST per kilogram.

Marea Britanie si majoritatea tarilor contractante la CMR au semnat Protocolul, astfel încât în majoritatea transporturilor CMR catre si din Marea Britanie, responsabilitatea transportatorului va fi calculata prin conversia celor 8,33 DST în moneda nationala, la cursul de schimb aplicabil în ziua respectiva.

Valoarea unui DST în lire sterline este stabilita zilnic de catre Fondul Monetar International si este publicat zilnic în Marea Britanie, în Financial Times si Lloyds List.


Exemplu de calcul:

8,33 DST PER KILOGRAM


1kg - 8,33 DST

1 DST= 1,079 lire sterline (cursul anual de schimb)

1kg=8,988 lire sterline (1,079 lire sterline x 8,33)

1 tona=8.988 (7,98 lire sterline x 1.000)


6.3. DOBÂNDA LA DESPĂGUBIRE


Reclamantul poate cere dobânda la despagubirea de platit, calculata la rata de 5% pe an de la data la care reclamatia scrisa a fost trimisa transportatorului. Ca alternativa, daca o asemenea reclamatie nu a fost facuta, se va considera momentul în care a fost instituita procedura legala.


6.4. LIVRAREA


Daca destinatarul accepta livrarea fara a notifica transportatorul asupra rezervelor sale în decursul a 7 zile, faptul ca destinatarul a preluat încarcatura constituie evidenta primara pentru corectitudinea conditiilor de livrare.Nu se platesc despagubiri pentru întirzierea la livrare decât daca destinatarul îsi exprima în scris rezerva fata de transportator, în decursul a 21 de zile de la livrarea propriu-zisa.

La calcularea termenelor, nu trebuie incluse data de livrare, data verificarii, sau data când marfurile au fost puse la dispozitia destinatarului, dupa cum este cazul.


PCQ P.8


În termenii Conventiei CMR, un transportator rutier de marfuri care efectueaza transporturi în trafic international poate:


A.      sa-si decline responsabilitatea CMR daca destinatarul nu a cunoscut termenii Conventiei;

B.      sa-si diminueze responsabilitatea mai mult decât îi este permis de Conventie, prin inserarea în acest scop a unei clauze în conditiile sale de transport;

C.     sa convina cu expeditorul ca acesta sa accepte o responsabilitate mai mare decât este prevazuta prin Conventie;

D.     sa se scuteasca pe sine de responsabilitatea CMR prin inserarea în acest scop a unei clauze în conditiile sale de transport.

PCQ P.9.


Cât timp marfurile ramân în autovehiculul în care au fost încarcate la începerea unei operatiuni de transport rutier international, de catre transportatori rutieri din Marea Britanie înspre Europa, termenii Conventiei CMR se aplica la:


A.     numai la partea de transport rutier;

B.     numai la partea de transport maritim sau naval;

C.    numai la partea de transport maritim, naval sau feroviar;

D.    la întreaga cursa.


PCQ P.10.


O încarcatura este transportata de la Londra la Paris. Autovehiculul si încarcatura sunt deteriorate pe feribot datorita tangajului. În cazul unei reclamatii facute de catre expeditorul marfurilor în termenii CMR, el va primi o despagubire conform:


A.     Conventiei CMR;

B.     Conventiei multimodale;

C.    Regulilor Haga-Visby;

D.    Conventiei de la Varsovia.


PCQ P.11.


Referitor la transportul international rutier de marfa, Conventia CMR defineste drepturile si obligatiile:

A.     Transportatorului;

B.     Numai ale transportatorului si expeditorului;

C.    Numai ale expeditorului si ale destinatarului;

D.    Transportatorului, expeditorului si destinatarului.
TRANSPORTATORI SUCCESIVI

Primul transportator este responsabil pentru actiunile si omisiunile oricarei alte persoane ale carei servicii le foloseste pentru realizarea transportului, ca si cum acele actiuni si omisiuni ar fi ale sale.

Atunci când, totusi, transportul, realizat pe baza unui singur contract, este realizat de catre transportatori succesivi, toti vor fi responsabili pentru întreaga operatiune.

Al doilea transportator si fiecare transportator succesiv devine o parte a contractului de transport (în conditiile stipulate în scrisoarea de trasura) în virtutea acceptarii încarcaturii la transport si scrisorii de trasura.

Metoda aprobata de acceptare este ca transportatorul urmator sa dea transportatorului precedent un accept datat si semnat, prin introducerea numelui si adresei sale pe al doilea exemplar al scrisorii de trasura si, acolo unde este cazul, el va introduce pe al doilea exemplar si pe chitanta, orice "rezerve" (specificând bazele pentru asemenea rezerve), referitor la starea marfurilor si modul lor de ambalare.Un reclamant poate depune reclamatie împotriva unuia, mai multor sau tuturor, dintre urmatorii:

primul transportator;

ultimul transportator;

transportatorul care a cauzat pierderea sau deteriorarea.


Modul de stabilire a transportatorului care trebuie sa plateasca despagubirea, dintr-un sir de transportatori, se bazeaza pe:

transportatorul care a cauzat pierderea sau deteriorarea plateste 100%;

daca doi sau mai multi transportatori cauzeaza pierderea sau deteriorarea, fiecare va plati ceea ce îi revine, totalizând 100%;

daca nu se poate stabili caror transportatori le revine responsabilitatea, suma pentru despagubire este distribuita proportional între toti transportatorii, în functie de sarcinile avute de acestia în derularea transportului, totalizând 100%.

În cazul transportatorilor care nu sunt solvabili, daca un transportator din sirul de transportatori devine nesolvabil, partea lui este împartita între ceilalti transportatori, în functie de sarcinile pe care acestia le-au avut în derularea transportului.

În general, transportatorii nu au voie sa stabileasca de comun acord alte conditii decât cele mentionate mai sus.


PCQ P.12.


Daca nu a fost posibila stabilirea responsabilitatii vreunuia dintre transportatorii succesivi, pentru deteriorarea unor marfuri transportate cu respectarea prevederilor CMR:


A.     primul transportator al marfurilor este responsabil;

B.     ultimul transportator al marfurilor este responsabil;

C.    toti transportatorii sunt responsabili, în functie de sarcinile pe care le-au avut în derularea transportului;

D.    nici unul dintre transportatori nu este responsabil.


PCQ P.13


Atunci când transportatorii rutieri sunt implicati într-un contract de transport care respecta prevederile Conventiei CMR, transportatorul urmator trebuie sa dea transportatorului precedent:


A.     un conosament;

B.     un accept datat;

C.    o declaratie cu privire la sarcinile sale;

D.    un certificat de asigurare.

ANEXA A.1.


NOTE PRIVIND CMR
SCRISOAREA DE TRASURĂ CMR


Documentul cel mai important pe care CMR îl solicita este o scrisoare de trasura, ca o confirmarea a contractului de transport. Scrisoarea de trasura este folosita pentru facilitarea transportului rutier al marfurilor, nu este negociabila, constituie evidenta primara la întocmirea contractului, stabilirea conditiilor contractului si preluarii marfurilor de catre transportator. (A se nota, totusi, ca absenta, neconformitatea sau pierderea scrisorii de trasura nu afecteaza valabilitatea contactului, care va ramâne subiect al prevederilor Conventiei. În practica, transportatorii care doresc sa intre pe teritoriul CSI trebuie sa detina o scrisoare CMR.)


NEGOCIABILITATEA


Scrisoarea CMR nu este un document de proprietate si nici nu intentioneaza, comparativ cu conosamentul, sa faciliteze transferul proprietatii sau platii marfurilor. Este un mijloc de transmitere a informatiilor si instructiunilor catre partile implicate în contract.

Scrisoarea de trasura va fi întocmita în trei exemplare originale, fiecare semnat de catre expeditor si transportator ("expeditorul", în termenii CMR este cel care trimite marfa).

Nu este stabilit cine trebuie sa întocmeasca documentul. Recomandarea generala este ca documentul sa fie completat de catre "expeditor", pentru ca el este responsabil pentru informatiile continute în acesta. Din pacate, expeditorii considera ca acesta este un document de transport rutier si ca poate fi lasat spre întocmire transportatorului - daca este asa si documentul nu include nici o instructiune speciala data de expeditor, atunci, în cazul unei reclamatii, expeditorul poate pierde cauza. De asemenea, mai exista o practica gresita conform careia scrisorile de trasura se întocmesc în portul de iesire din Marea Britanie, în loc sa fie completat la începutul cursei. Daca scrisoarea de trasura este completata de transportator, atunci, în ceea ce priveste informatiile obligatorii, se considera, la prima vedere, ca ar fi realizat acest lucru în numele expeditorului.


Un exemplu de scrisoare CMR este inclusa în aceste note:

primul exemplar este înmânat expeditorului;

al doilea exemplar însoteste marfa si este înmânat destinatarului;

al treilea este retinut de catre transportator.


Urmatoarele informatii trebuie înscrise în toate scrisorile CMR:


a data scrisorii de trasura si locul unde a fost întocmita;

b numele si adresa expeditorului;

c numele si adresa transportatorului;

d locul si data preluarii marfurilor si locul desemnat pentru livrare;

e numele si adresa destinatarului;

f   descrierea naturii marfurilor si a metodei de ambalare, si în cazul marfurilor periculoase, descrierea lor general recunoscuta;

g   numarul coletelor, marcajul si inscriptionarea lor speciala;

h   masa bruta a marfurilor sau cantitatea exprimata într-un alt mod;

i   taxe relative la transport (taxe de transport, taxe suplimentare, taxe vamale si alte taxe care intervin între momentul încheierii contractului si momentul livrarii);

j   instructiunile necesare pentru vama si alte formalitati;

k   o declaratie ca transportul este subiect, în ciuda oricarei clauze contrare, al prevederilor prezentei Conventii.


Urmatoarele informatii sunt optionale, totusi ele trebuie furnizate în anumite cazuri:


a o declaratie ca transbordarea nu este admisa;

b taxele pe care expeditorul se obliga sa le plateasca;

c nivelul sumei în cazul "platii la livrare";d   o declaratie a valorii marfurilor si a valorii dobânzii speciale la livrare;

e   instructiunile expeditorului pentru transportator referitor la asigurarea marfurilor;

f   termenul limita în care transportul trebuie încheiat;

g   o lista a documentelor înmânate transportatorului;

h   numele si adresa asiguratorului marfurilor.


Partile pot înscrie în scrisoarea de trasura orice alte particularitati pe care le considera utile.

Referitor la informatiile obligatorii, cel mai important este punctul k "o declaratie ca transportul este subiect, în ciuda oricarei clauze contrarii, al prevederilor prezentei Conventii". Este de subliniat ca, daca punctul k nu apare, transportatorul este responsabil pentru toate cheltuielile, pierderile sau deteriorarile de marfa, suferite în sensul acestei omisiuni, de catre persoana care are dreptul de a dispune de marfuri. De exemplu, daca punctul k este omis din scrisoarea de trasura si distanta finala a unei curse este acoperita de un transportator national - un transportator succesiv - transportul fiind efectuat cu respectarea prescriptiilor unei legi nationale care limiteaza responsabilitatea transportatorului, destinatarul ar putea afla de asemenea ca si dreptul sau la despagubirea primita de la transportatorul national este limitat si deci, nu se mai conformeaza nivelului de 8,33 DST. În care caz, transportatorul precedent - a doua parte la contract - este responsabil sa plateasca diferenta.

Un transportator are dreptul sa-si conceapa propriile formulare de scrisori de trasura, atâta timp cât va include informatiile obligatorii. Exista obiceiul ca, informatiile din scrisoarea CMR sa fie înscrise si pe alte documente. Acest lucru nu este recomandabil în practica - cu cât exista mai multe documente, cu atât sansele de a le pierde cresc.


RESPONSABILITĂŢILE EXPEDITORULUI


Expeditorul este responsabil fata de transportator pentru toate cheltuielile, pierderile sau deteriorarile de marfa, suferite de catre transportator, din motivul inadvertentei sau neconformitatii cu oricare dintre particularitatile obligatorii specificate în scrisoarea de trasura si cu oricare dintre particularitatile optionale.


OBLIGAŢIILE TRANSPORTATORULUI


Transportatorul trebuie sa verifice exactitatea declaratiilor din scrisoarea de trasura. El poate înscrie si unele rezerve pe scrisoare, cu toate ca expeditorul nu este neaparat necesar legat de ele, decât daca este de acord. Se trage concluzia clara ca, daca transportatorul nu reuseste sa verifice declaratiile, el se va afla în dificultate în cazul unei reclamatii de pierdere sau deteriorare a marfii. Daca transportatorul nu are motive întemeiate de a faca verificarea, atunci el trebuie sa faca cunoscut acest lucru. Expeditorul poate insista ca transportatorul sa faca verificarea.


TRANSPORTATORI SUCCESIVI


Scrisoarea de transport îsi dovedeste importanta atunci când transportul este efectuat de transportatori succesivi, adica atunci când primul transportator subcontracteaza întregul contract sau o parte a acestuia catre alti transportatori. Transportatorul "succesiv" devine parte la contractul original atunci când accepta scrisoarea de trasura. Astfel, atunci când nu exista scrisoare de trasura, primul transportator se poate afla în dificultate.


CONTROLUL MARFII


La preluarea marfii, transportatorul este sfatuit sa controleze:

exactitatea declaratiilor din scrisoarea de trasura, referitoare la marcare, numar de colete, etc.;

starea aparenta a marfurilor si a ambalajelor acestora, înscriind orice sesizari pe scrisoarea de trasura. Atunci când nu exista sesizari, este de presupus, în lipsa dovezilor contrare, ca marfurile si ambalajele erau în buna stare atunci când transportatorul le-a primit.

Expeditorul poate cere în mod expres ca transportatorul sa verifice marfurile. În acest caz, el trebuie sa fie pregatit sa suporte costul unei asemenea verificari.


RESPONSABILITATEA DE AVARIE


Expeditorul va fi responsabil catre transportator pentru daunele aduse persoanelor, echipamentului sau altor bunuri si pentru cheltuielile datorate ambalarii defectuoase a marfurilor, cu exceptia cazului în care, defectul era vizibil sau cunoscut de catre transportator în momentul preluarii marfurilor iar acesta nu a avut nici o rezerva asupra acestui fapt. Transportatorul nu îsi poate declina responsabilitatea pentru daune, etc., daca foloseste un autovehicul care este defectuos intretinut sau se afla în stare de functionare necorespunzatoare.


DISTRIBUIREA/REDIRECŢIONAREA MĂRFURILOR


Expeditorul are dreptul de a distribui marfurile, a opri marfurile în tranzit, a schimba locul livrarii sau destinatarul, pâna în momentul în care al doilea exemplar al scrisorii de trasura este înmânat destinatarului, daca:

I   expeditorul nu si-a transferat acest drept de distribuire a marfurilor catre destinatar, printr-o declaratie în scrisoarea de trasura; sau

ii instructiunile nu se refera la distribuirea marfii.

Daca, dintr-un anumit motiv, devine imposibil de a îndeplini contractul în termenii prevazuti de scrisoarea de trasura, transportatorul va cere instructiuni de la persoana îndreptatita sa realizeze distribuirea marfurilor.

RECLAMAŢII


Întirzierea - se considera ca a intervenit o întârziere la livrare atunci când marfurile nu au fost livrate la termenul stabilit, sau, daca acesta nu exista, atunci în perioada suplimentara care ar fi rezonabil de acordat unui transportator constiincios.

Pierdere - se considera pierdute marfurile care nu au fost livrate într-un termen de 30 de zile dupa expirarea termenului de livrare stabilit sau, daca acesta nu exista, 60 zile de la preluarea marfurilor de catre transportator. Din acel moment, persoana care are dreptul de a face o reclamatie, poate considera marfurile pierdute si le poate trata ca atare.


PERIOADA DE LIMITARE PENTRU O "ACŢIUNE"


Perioada de limitare pentru o actiune care se încadreaza în CMR va fi de 1 an (sau 3 ani în caz de comportament necorepunzator intentionat) de la:

data livrarii (pierdere partiala, deteriorare, întârziere la livrare);

30 de zile de la termenul limita/60 de zile (pierdere totala);

în alte cazuri, trei luni de la data întocmirii contractului de transport.


PROCEDURI LEGALE


Procedurile legale pot fi aduse în justitie, în tara:

unde este rezident acuzatul;sau

unde a fost întocmit contractul original;sau

unde au fost preluate marfurile de catre acuzat;sau

unde au fost sau trebuiau sa fie livrate marfurile.SCRISORI DE TRĂSURĂ SEPARATE


Când marfurile de transportat trebuie sa fie încarcate în autovehicule diferite, sau sunt de mai multe tipuri, sau sunt împartite în loturi diferite, expeditorul sau transportatorul va avea dreptul sa solicite întocmirea unei scrisori de trasura separate pentru fiecare autovehicul folosit, sau pentru fiecare tip sau lot de marfa.

ANEXA A.2.


LISTA DE VERIFICĂRI A CMR DE CĂTRE sOFERVERIFICĂRI DE FĂCUT DE CĂTRE sOFER


I - Sa citeasca atent fiecare

articol al scrisorii de trasura CMR

II - Sa scrie în casuta numar 18*:


REZERVA numar  AUTOVEHICULUL


Autovehicul deschis fara prelata,

asa cum s-a convenit cu expeditorul


AMBALAREA


fara ambalaj

defect

neadecvat


CANTITATEA, MARCAREA, NUMĂRUL DE COLETE

(butoaie, saci, articole, etc.)


Imposibil de verificat pentru ca:

a).   încarcarea a fost facuta de expeditor

b).   conditiile atmosferice

c).    numarul mare de colete

d).   conteinerul este sigilatMĂRFURI ACCEPTATE

în conditii necorespunzatoare evidente,

deteriorate,

umezite,

înghetate,

neprotejate la conditiile atmosferice si transportate ca atare pe riscul expeditorului

MANIPULAREA, ÎNCĂRCAREA, ANCORAREA, DESCĂRCAREA


Manipularea, încarcarea, ancorarea efectuate

de catre expeditor

de catre sofer, în conditii atmosferice favorabile deteriorarii marfurilor, la cererea expeditorului

Descarcarea efectuata

de catre destinatar

de catre sofer, în conditii atmosferice favorabile deteriorarii marfurilor, la cererea destinatarului


III - Sa nu plece pâna când expeditorul nu a semnat scrisoarea de trasura CMR.

Daca nu, cereti sefului dumneavoastra instructiuni sau refuzati efectuarea transportului


*Pentru scrisoarea de trasura CMR folosita în Marea Britanie, casuta numar 14.
Document Info


Accesari: 10315
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )