Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cum facem rost de apa

diverse


Cum facem rost de apa
Apa care se aduna din roua este curata si ...

Fara apă 949s1820j ; nimeni nu poate supravietui mai mult de sase-sapte zile.

Cea mai buna apa potabila din salbaticie este apa de izvor, dar, în lipsa ei, omul poate folosi apa din lacuri si balti sau poate aduna apa de ploaie si roua de dimineata. Un om aflat în padure, daca vrea sa-si asigure cei doi litri de apa pe zi, necesari unei supravieturi fara probleme, trebuie sa plaseze dupa-amiaza capcane de apa, iar dimineata sa culeaga fiecar­e bob de roua.

În cadrul unui experiment organizat în Statele Unite de Tom Brown jr., directorul celei mai mari scoli de supravietuire în salbaticie, doi copii de 14 ani, echipati cu o canistra, cinci pahare reciclabile, doua folii de polietilena si câteva pung­i de plastic de 20 de litri, au reusit sa "culeaga" 32 de litri de apa într-un interval de 30 de ore.

Pentru a aduna rou­a, se alege (sau se face) o groapa în pamânt de aproximativ jumatate de metru adâncime si se "tapeteaza" cu o folie de plastic. Sub folie, chiar pe mijlocul gropii, se asaza un pahar de plastic, bine fixat în pamânt, iar în vârful conului facut din folie se face o gaura, astfel încât roua care se va aseza pe folie sa se scurga de la sine în pahar.

O alta metoda, foarte eficienta, este colectarea transpiratiei plantelor. Se alege o zona bogata în vegetatie pitica (unde avem iarba sau ferigi) si se acopera cu folie de plastic care se întinde ca un cort desupra plantelor. "Cortul" trebui­e sa fie larg si bogat, facut fie din pungi de dimensiuni mar­i, fie din folie, pentru ca sa permita un con la mijloc. Sub conul cu vârful în jos se monteaza paharul colector. În timpul zilei, apa din frunzele plantelor se evapora si se aduna pe acoperisul de folie.

Apoi se scurge în pahar, sub influenta fortei de gravitatie. A treia sursa, foarte importanta, este ploaia, dar ea depinde de capriciile vremii. În orice caz, capcanele de apa pentru ploaie trebuie sa fie construite din timp, astfel încât sa nu se piarda niciun minut de ploaie. În general, apa "culeasa" din natura se lasa la decantat, iar apoi se fierbe si se lasa la racit.


Document Info


Accesari: 2558
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )