Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI)

diverse
Initiativa de Cooperare īn Sud-Estul Europei (SECI)Initiativa de Cooperare īn Sud-Estul Europei (SECI) a fost lansata īn decembrie 1996, dupa semnarea acordurilor de pace de la Dayton, la propunerea comuna a Uniunii Europene si a Statelor Unite, cu scopul dezvoltarii unei strategii economice si de mediu viabile īn regiune. Reuniunea inaugurala a avut loc la Geneva, īn perioada 5-6 decembrie 1996, la 6 decembrie 1996 fiind adoptata Declaratia de principiu privind cooperarea īn cadrul SECI.


SECI este o structura subregionala care īncurajeaza cooperarea īntre statele participante si facilitarea integrarii lor īn structurile europene. SECI urmareste coordonarea planurilor de dezvoltare regionala, asigura o mai buna prezenta a sectorului privat īn economia zonei, īncurajeaza transferul de know-how si realizarea de investitii īn sectorul privat.


Statele participante la SECI sunt: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Grecia, Moldova, Romānia, Slovenia, Turcia si Ungaria. Statele observatoare sunt Austria, Azerbaijan, Belgia, Franta, Germania, Spania, SUA si Ucraina.


Organismul decizional este Comitetul de Agenda ("Agenda Committee"), format din coordonatorii nationali pentru SECI (care coordoneaza, īn plan intern, participarea la proiectele SECI). Comitetul de Agenda are drept sarcina identificarea preocuparilor comune legate de economia si protectia mediului īn regiune, precum si stabilirea listei de prioritati pe baza carora sunt concepute si dezvoltate proiecte concrete.

Centrul Regional pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere


Cu ocazia reuniunii Comitetului de Agenda al SECI din 26 ianuarie 1998, Romānia a propus īnfiintarea la Bucuresti a unui Centru Regional SECI pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Īn cadrul reuniunii de la Geneva, din 15 aprilie 1998, a fost acceptat proiectul tarii noastre privind instituirea Centrului.


La 26 mai 1999, a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti reuniunea dedicata ceremoniei de semnare a Acordului de cooperare pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, avānd ca parte integranta Carta de organizare si functionare a Centrului Regional SECI.


Statele semnatare sunt Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romānia, Turcia si Ungaria. Romānia a ratificat Acordul de cooperare pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere prin Legea nr. 208 din 1999. Acordul a intrat īn vigoare la 1 februarie 2000.


Īn luna iulie 2001, la Bucuresti, a fost negociat Acordul de sediu (tratat bilateral) cu Centrul SECI privind statutul juridic, regimul oficialilor initiativei si delegatiilor la reuniuni, precum si sprijinul acordat de Romānia. Acesta a fost semnat la 2 octombrie 2001 de catre dl. general Constantin Degeratu, pentru tara noastra si de dl. Erhard Busek, Coordonatorul SECI. Acordul se inscrie īn limitele traditionale ale practicilor diplomatice dintre un stat si o organizatie internationala, recunoscānd si garantānd o gama de imunitati, privilegii si facilitati.


Proiectul are doua componente:


  • Componenta externa (Centrul SECI) este o institutie internationala interguvernamentala, cu statut de misiune diplomatica.

Directorul Centrului are rang de ambasador, iar membrii institutiei au statut diplomatic.

Organismul principal este Comitetul Comun de Cooperare care reuneste reprezentanti ai statelor membre din cadrul administratiei vamale si politiei. La reuniunil participa Organizatia Mondiala a Vamilor si INTERPOL (au statut de consilieri permanenti) si observatori (state si organizatii internationale). Īn cadrul Centrului functioneaza patru grupuri de lucru pentru combaterea: traficului de fiinte umane, traficului de droguri, fraudelor comerciale si a terorismului


  • Componenta interna (Punctul National Focal)

PNF a fost creat īn statele membre ale SECI ca o interfata īntre Centru si agentiile de urmarire a aplicarii legii din capitalele respective. Din anul 2003, Centrul Regional SECI pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere a devenit Centrul Regional pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere.
Document Info


Accesari: 2244
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )