Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Misterele hrubelor din Galati

diverse
Misterele hrubelor din Galati
Valea orasului Galati

Valea misterelor

Valea Orasului, Galatii vechi, locul din care orasul a început sa creasca - zona Portului este locul în care timpul parca s-a oprit.
Semi-contemporana, dar împartasind pretenţ 17517b124r ;iile de europenizare ale altor cartiere, Valea ramâne uitata în nostalgia celui care a fost - în timpurile fanariote - cel mai important centru comercial al tarii, locul în care corabiile bizantine sau scandinave descarcau zi dupa zi pânzeturi, cereale, lamâi, cafea...

Cu o faleza imposibil de romantica si o istorie zbuciumata, orasul vechi îsi traieste zilele printre strazile desfundate (Farului), bodegile închise (Fagaras), casele de chirpici (de pe Tauni), hanurile moderne (de pe Izvor), statuile comuniste ("Docherul"), palatele elegante ("Navigatiei") sau, dimpotriva, splendidele edificii în care numai fantomele mai danseaza prin fostele sali de bal (casele H. stefan)...


Hrubele - ascunzatori, sere sau canalizari?


Ascunse prin curtile oamenilor, gurile hrubelor care strabat Galatiul vechi se casca negru si aparent inexplicabil; sisteme complicate, gauri fara fund, scop misterios, vârsta... probabila! Sistemul imenselor gauri de cârtita este cu atât mai misterios cu cât nimeni nu a putut realiza o cartografiere exacta a lor.

Tuneluri sau santuri acoperite?

Hrubele nu le gasesti împrastiate la tot pasul, dar curtile oamenilor care stau în zona Portului sunt împânzite de ele. R.D. are numai trei în curte, dintre care una pare fara sfârsit. Caramizile de la intrarea în hruba arata intact, iar gura care se casca pe o lungime de peste doi metri si o înaltime de doi metri cincizeci duce catre... nicaieri. "Tunelul urca, iar la o distanta de peste 200 de metri departare deja nu se mai poate respira, nu mai exista oxigen", ne explica gazda.

Problema ventilatiei nu pare a fi chiar atât de greu de explicat - dat fiind solul moale, cel mai probabil este ca hrubele sa nu fi fost sapate ca tuneluri propriu-zise, ci ca santuri care ulterior au fost acoperite (teoria unui vechi sistem de canalizare). În timp, datorita faptului ca nu au mai fost întretinute, multi dintre peretii interiori s-au prabusit, iar gurile de ventilatie s-au astupat, facând imposibila înaintarea prin imensele gauri de cârtita.


Ascunzatori de comori, ciupercarii...


Care ar fi putut fi scopul constructiei lor? "Probabil au fost ciupercarii sau poate ca aici îsi ascundeau negustorii bunurile, în vreme de razboi, sa nu le fie furate. Poate mai exista înca lucruri de pret în ele, ...nu stiu, dar cel putin pe asta care arata mai bine am sa încerc s-o închid la câtiva metri adâncime si s-o transform în crama...", mai spune omul.

200 de ani este vârsta aproximativa a hrubelor, desi nimeni nu poate spune cu certitudine acest lucru. Iar hrubele nu sunt straine de trecutul profund comercial al orasului de la Dunare. Daca au fost crescatorii de ciuperci - nu se poate sti cu siguranta si nici nu exista dovezi în sprijinul acestei teorii.

De la Precista, pe sub Dunare

Spre deosebire de sistemul riguros de tunele (având rol strategic) care împânzeste Braila - fosta raia turceasca, hrubele galatene au aparut cu scopuri aparent diferite. Unele dintre ele nu au fost, în mod sigur, construite cu scopul de a servi ca sisteme de scurgere: sunt si hrube scurte, care au avut functie de pivnite, câteva dintre ele fiind sapate chiar pe un nivel sau doua. Cele mai multe dintre ele au intrarea surpata sau astupata de noii proprietari.

Legendele circula, iar una dintre cele mai interesante spune povestea unui tunel care îsi avea intrarea lânga biserica Precista si care traversa Dunarea, pe toata latimea ei, pâna pe malul tulcean. Folosita, zice-se, de boierii care îsi puneau la adapost bogatiile primejduite de conflictele politice ale timpului, hruba ar fi fost însa demult închisa si intrarea acoperita de pamânt.

Canalizari?


Faptul ca toate aceste tunele se inunda în momentul în care nivelul apei creste - proprietarii ne spun ca în unele apa ajunge la 30 de centimetri înaltime, iar în altele - la peste un metru, poate fi si un indiciu al faptului ca rolul lor ar fi fost unul de evacuare, si nu neaparat unul cu valente comerciale.

Hartile pe care le-am gasit nu ne-au spus mai mult decât stiam deja - cu o structura lineara, unele tuneluri comunica, iar hrubele apar cu preponderenta în zona orasului vechi, strazile Dogariei, Ana Ipatescu, Nicolae Balcescu fiind strabatute în strafunduri de hauri misterioase.


Tacerea orbitelor goale


Batrânii spun ca si locul pe care se înalta vechiul magazin Universal (din fata Oficiului Postal numarul 1 din Galati) are dedesubtul sau o astfel de hruba care, neastupata, face aproape imposibila ridicarea unei constructii. De asemenea, se zice ca si zona Potcoava, predispusa mereu la surpari ale soselei, ascunde înauntrul sau un tunel care, din când în când, se darâma, provocând si alunecari ale asfaltului.

Instabile si neîntretinute, hrubele Galatilor vechi zac în uitare. Trecutul micului Amsterdam, cum a fost denumit cândva orasul, datorita amplorii luate de dezvoltarea tranzactiilor din portul comercial, e învaluit în mistere. Orbitele goale ale tunelurilor adapostesc raspunsuri care nu vor mai fi vreodata rostite în întregime...


Enigme

Curtea cu... gauri de cârtita


Hruba din spatele casei lui Neculai Grigorita, de 65 de ani, "se inunda de fiecare data când ploua. Familia mea nu a locuit mereu aici, dar mi-au zis vecinii si oamenii mai vechi din zona (N.R. strada Dogariei) ca hruba asta a fost ciupercarie. Am auzit ca trece pe sub strada Cuza, dar cine poate sa stie... au mai încercat oamenii sa intre în ea, dar te sufoci, nu poti. si uneori apa e de peste un metru, asa ca eu nu cred ca e foarte lunga. Da aici, pe Dogariei, sunt mai multe...", explica omul.

Nu au fost descoperite toate hrubele din Galati. Unele sunt aproape perfect conservate, altele se prabusesc si sunt gasite în momentul în care mai apare o constructie sau se mai asfalteaza o strada. Legendele despre hruba care leaga Prefectura de Primarie sau cea care traverseaza strada Domneasca, intersectându-se cu cea de la Prefectura, continua sa fie spuse. Deocamdata gaurile de cârtita care strabat orasul sunt înca un mister - au fost canalizari, locuri de depozitat marfuri, ciupercarii, poate tuneluri secrete?

Total lipsit de enigme, primitiv si scos din uz de sute de ani, sistemul de canalizare din Londra a fost demult transformat în atractie turistica, ghizii conducând turistii curiosi de-a lungul tunelurilor în care se adaposteau localnicii în vremurile în care ciuma facea mii de victime în orasul de deasupra. În Europa continentala hrubele s-au metamorfozat în restaurante si baruri sic, unele cu mai multe intrari si adevarate labirinturi de strabatut pâna la încaperile amenajate. Dar pentru toate acestea au fost consolidate vechile tuneluri, trasa electricitate si introduse sisteme de ventilatie performante.

Cu alte cuvinte - ce de bani!...    loading...


Document Info


Accesari: 6472
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )