Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Notatie bruta de idei pentru o prezentare la anul intai

diverse

- notatie bruta de idei pentru o prezentare la anul întâi, IAIM Bucuresti, cursul Doamnei Prof. Anamaria Zahariade. Prezentarea a ramas în stare de proiect -
12 noiembrie 2002, VienaAsa cum un fumator nu este cu adevarat independent de fumat decât daca poate spune "acum nu fumez", tot asa si un arhitect este cu adevarat liber în spiritul sau doar daca poate sa nu fie dependent de obsesii formale si pasiuni conceptuale.

Ca sa zic asa, arhitectul, ca orice om de spirit, trebuie sa fie un gânditor si un sensibil. Sa porneasca de la aproape NIMIC în sensibilitatea sa, deci sa porneasca la lucru de fiecare data proaspat si cu senzatia ca nu stie nimic, ca e un copil, si pe de alta parte s 21321o146v a poata aplica, de-a lungul procesului de proiectare si constuctie, cunostintele sale profesionale vaste.

Astfel, reunind artistul si inginerul, filozoful si capitalistul, arhitectul trebuie sa fie "curat ca porumbelul si întelept ca sarpele". Citatul acesta biblic l-a mai folosit si Andrei Plesu în 1991, vorbind de rolul intelectualului în societatea postrevolutionara. El se potriveste perfect si arhitectului, si as zice ca însumeaza într-o scurta imagine acest aparent contradictoriu fel de a fi pe care îl consider esential pentru un bun profesionist.

Te afli deci în NIMIC, un nimic primordial, premergator oricarei idei, dar stii de fapt foarte mult, stii TOTUL despre meseria ta, în masura uman-posibilului. "Nimic" se refera la idee, pe când "Totul" se refera la instrumentele profesiei. Pornesti de la foaia alba a gândurilor si a carnetului de schite, dar pornesti cu un bagaj vast de cunostinte: stii sa desenezi, stii sa proiectezi, stii legile, stii partile tehnice necesare. Pe masura ce evoluezi catre un proiect final, catre însasi constructia, se face un transfer de materie si gândire, dinspre TOTUL cunostintelor tale catre NIMICUL foii albe a proiectului. Un proiect bun e de aceea un bun echilibru între TOT si NIMIC. Un proiect bun nu are voie sa fie, de aceea, TOTUL. Un proiect bun e un sistem de vase comunicante, o ecuatie chimica de echilibru, o balansare inginereasca de structuri, toate acestea (vasele comunicante, ecuatia, balansarea) se interpun între acest TOT si acest NIMIC.

TOTUL poate fi si forma, NIMIC poate fi si ideea. Ca în cazul oricarei creatii, e vorba si în arhitectura de o întrupare a ideii în forma. Dar, ca niste latini si balcanici ce suntem, ne lasam adesea, într-o usuratate demna de Milan Kundera, furati de farmecul formei, si uitam de sobrietatea ideii, a spiritului.

Exita o istorie a artelor a lui Elie Faure, intitulata tocmai "Spiritul formelor". Cred ca acest titlu spune mult despre relatia dintre forma si idee. Esentiala nu este (doar) forma, întruparea, ci (mai ales) ceea ce sta în spatele ei, spiritul ei generator. Nu e deajuns ca o femeie sa fie frumoasa, ea trebuie sa aiba (în primul rând) spirit... Numai atunci (si mai ales atunci) poate fi cu adevarat "frumoasa". Frumoasa nu numai ca aparitie, ci si ca fire. În româneste "fire" înseamna si prezenta (de la a fi, deci existenta). Existenta unui proiect sau a unei case nu e o chestie pur materiala, e si o problema de spirit generator, de "în numele cui" exista el/ea.

E interesant ca în romaneste, altfel decât în celelalte limbi romanice, frumos vine de la formosus, adica "cel plin de forma". Sau, cum am zice noi astazi, în jargon de arhitectura: formal, formalist.

În plus, cred ca traditia româneasca în arhitectura e una "latina", franceza, deci într-o anumita masura o traditie care tine de forma. As îndrazni sa zic chiar ca noi mergem prea mult în directia formei, a acelui "TOT", si prea putin în directia ideii, a unei sensibilitati "de porumbel" (vezi mai sus!) a "NIMICULUI". daca cei care exagereaza în directia ideii (sau, cum se spune astazi, a "conceptului") risca sa cada într-o obositoare (si lipsita de viata) austeritate, noi cadem de cele mai multe ori într-o luxurianta a formelor care e superficiala. Dar... e cel putin optimista si distractiva.

Deci, as conchide, caragialian, ca oricat de mult am gresi, cel putin nu ne paste absurdul si tristetea. Cel putin suntem un oras vesel, cum zicea Paul Morand.

Aceasta atentie la echilibru o consider baza oricarei dezvoltari armonioase în profesia de arhitect, care nu trebuie sa fie neaparat si o vocatie. Ideea ca arhitectul trebuie sa fie neaparat un uomo universale e adesea prea pretentioasa si chiar periculoasa. Daca cineva transforma meseria lui în vocatie, e de admirat, cât timp o face dintr-un imbold interior, din pasiune. Însa nu cred ca pe de alta parte nu exista lucruri mai prost facute decât cele nascute dintr-o falsa pretentie la vocatie, la talent. Concret, cred ca tot ce tine de superficialitatea formala a arhitecturii, asa cum o vedem astazi construita în tara, îsi are radacina în parerea ca arhitectul TREBUIE sa fie un artist, iesit din comun si avangardist cu orice pret. Chiar si cu pretul bunului-simt sau al calitatii arhitecturii sale.

De aici, as detalia doua probleme, cu câteva exemple. Problema unei conceptii "curate", adica fara sa ne folosim de stereotipuri formale si conceptuale, si problema unei detalieri bazate pe principii estetice generale, care sa evite manierismul si módele. Amândoua se bazeaza pe primatul sinceritatii si al simplitatii în fata manierei ca pretins profesionalism. Echilibru si sensibilitate în loc de retete de gata, dramatice si cu pretinse garantii de succes. În esenta, prefer o arhitectura naiva unei arhitecturi manieriste. Asta ar fi reciproca celebrei teoreme "mai bine sanatos, tânar si bogat - decât bolnav, batrân si sarac".

Exemple:

1.Arhitectura ca constructie, sau constructia ca una din posibilele surse de arhitectura (proiecte de structuri facute cu Ziesel). Interesante pentru ca pot face o demonstratie de fluenta a procesului de proiectare, de la prima idee la întruparea ei în constructie.

2.Reprezentarea în arhitectura. Arta în sine? - nu! Doar conventie. De aceea e cu atât mai important sa aiba bun-gust. si în acest caz, bun-simt înainte de maniera!

3.Arhitectura "simplista": elvetienii sau austriecii din Vorarlberg si casele lor unifamiliale. O varianta mai latina: Oscar Niemeyer (sau altii, similari...). Niemeyer îmi place pentru ca spunea: "arhitectura mea are curbele dealurilor patriei mele si ale femeii iubite." Simplu si natural! Alt exemplu: Luis Bárragan. Deasemenea un sensibil fara a fi manierist.PS: Cineva (la Barca, cred ca Augustin) spunea odata ca arhitectura are nevoie de filozofie. Eu nu cred ca are nevoie de nimic. Are nevoie de NIMIC. (ha ha!). Arhitectura nu are nevoie de altceva decât de cateva principii simple, cum ar fi echilibrul, bunul simt, sensibilitatea. Tot restul sunt constructii baroce si caraghioase, menite sa justifice o normalitate care nu are nevoie de justificare. E nevoie sa ne justificam ca existam? Nu. De ce ar avea nevoie de acest lucru o casa care e evident, intuitiv as zice, bine construita? Ea însa, ca orice femeie frumoasa, ca orice om frumos, poate fi un prilej de meditatie, de filozofare, dar asta în mod consecutiv si nu anterior actului de creatie. Puteti alege orice lucru de la care plecati, pentru a face arhitectura. Augustin o face plecând de la filozofie, pentru ca el e îndragostit de filozofie (sa fim sinceri: faptul ca ne iubim iubita nu inseamna ca ea e singura femeie " iubibila" de pe glob!) . Voi puteti pleca însa de la orice: de la ceea ce va dicteaza sensibilitatea. Un arhitect bun nu e "un arhitect bun", ci un om care stie sa-si asculte sensibilitatea, un om care îsi cultiva spiritul de observatie si bunul-gust în alte domenii decât cel strict arhitectural (de ex. cel al compozitiei pur plastice,Document Info


Accesari: 1758
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )