Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
VIOLENTA IN MEDIUL SCOLAR

diverse


VIOLENTA IN MEDIUL SCOLAR
Fenomenul violentei scolare trebuie analizat in contextul aparitiei lui.   Scoala poate juca un rol important in prevenirea violentei scolare. Si asta nu numai in conditiile in care sursele violentelor sunt in mediul scolar, ci si in situatia in care sursele se afla in exteriorul scolii.

Pentru ca scoala sa isi asume acest rol de prevenire si de stapanire a fenomenului violentei, prima investitie trebuie facuta in domeniul formarii profesorilor. Trebuie sa recunoastem ca, atat in cadrul formarii initiale, cat si al formarii continue, atentia este concentrata asupra lucrului cu clasele de elevi "fara probleme". Se discuta mult prea putin despre modalitatile de abordare a claselor dificile. Este nevoie de o formare specifica, in masura sa permita satisfacerea cerintelor elevilor "cu probleme". Nu putem astepta pasivi ca problemele sa se rezolve de la sine. De exemplu, in conditiile unui mediu familial instabil, tensionat, conflictual, scoala poate reprezenta pentru elev o a doua sansa.

Pentru a face fata lucrului cu clase sau elevi dificili trebuie sa se tina seama de urmatoarele obiective:

observarea cu atentie a comportamentului elevilor pentru o mai buna intelegere a cauzelor actelor de violenta;

dezvoltarea mijloacelor de comunicare cu elevii si stabilirea unor relatii de incredere;

dezvoltarea parteneriatului scoala-familie;

colaborarea cu specialistii din cadrul scolii (psihologul scolar, asistentul social).

Multe dintre comportamentele violente ale elevilor se manifesta ca o transgresiune a regulilor scolare. Clasa este o microsocietate a carei functionare necesita stabilirea unor reguli clare ce se cer respectate de toti membrii grupului scolar. Ansamblul regulilor dominante dintr-o clasa caracterizeaza comportamentele dezirabile ale elevului si corelativul sau negativ, comportamentul indezirabil. Respectarea regulilor este o conditie a socializarii, care inseamna a invata sa traiasca impreuna in relatii de respect reciproc, excluzand violenta. Regulile scolare vizeaza tinuta, efectuarea temelor, prezenta la cursuri, dar sunt si reguli de civilitate ce au in vedere limbajul folosit, modalitatile de adresare, respectul fata de celalalt, pastrarea bunurilor scolare, toleranta, solidaritatea, intr-un cuvant maniera de a te comporta astfel incat viata in colectivitate sa fie cat mai agreabila.

Regulile pot fi impuse de catre profesor sau sunt negociate cu elevii. Acestia accepta mai usor regulile al caror sens este transparent, iar daca scoala este un loc de invatare a democratiei, atunci aceasta presupune ca si elevii sa participe la eleborarea regulilor civilitatii scolare: "intr-o democratie, cetateanul nu este numai cel care se supune legii, ci si cel care o elaboreaza, alaturi de altii".


« Un copil este ca o samānta de floare...
Cāt de frumos va creste, cāt de frumos va rodi,
Depinde de gradinarul care o va īngriji,
De ce pamānt si de cāta lumina si apa are,
De cāt e de ferita de frig, de furtuna si de soare prea tare.
E atāt de plapānda...
Cum ai putea s-o rupi ori sa o calci īn picioare
Cānd e tot ce va mai ramāne īn urma ta.. »


( Irina Petrea)

Bibliografie:

Ilut Petru., Valori atitudini si comportamente sociale - Teme actuale de psihosociologie, Iasi, editura Polirom, 2004, p.107-122.

Mitrofan Nicolae., Agresivitatea, in Neculau Adrian.(coord.), Psihologie sociala, Iasi, Editura Polirom, 1996, p. 427-437.

Salavastru Ddorina.,Psihologia educatiei- Violenta in mediul scolar, Iasi, Editura Polirom, 2004, p . 257-277.

www.educatiefaraviolenta.ro - citat
Document Info


Accesari: 5833
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )