Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Furtunile tipuri de furtuni, consecinte


Furtunile tipuri de furtuni, consecinte


Furtunile sunt perturbari severe ale atmosferei insotite de vant puternic,fulgere si tunete, precipitatii abundente,poate chiar ploi cu gheata.Uneori vantul puternic poate transporta diferite substante in aer,ca in cazul furtunilor de nisip.Metereologii considera furtunile drept sisteme metereologice avand viteze ale vantilui de la 88km/h pana la 117 km/h . Vanturile care ating viteze mai mari de 117/km/h sunt vanturi de intensitatea uraganului.


Tipuri


Ciclonii tropicali sunt furtuni violente, formate intre 5-150 lat. N si S, avand viteze ale vantului de peste 118 km/h. Acestea poarta denumiri diferite de la o regiune la alta: 'uragan'(hurricane) in Oceanul Atlantic, taifun in Oceanul Pacific si 'ciclon tropical' in Oceanul Indian si in lungul coastelor Australiei. In cadrul ciclonilor, care pot sa


aiba in diametru cuprins intre 500 si 1000 km, miscarea maselor de aer are un caracter circular si prezinta, uneori, traiectorii neasteptate si intensificari locale greu de anticipat. In partea centrala, numita 'ochiul ciclonului', vantul este slab si predomina timpul senin; coroana principala cu un diametru de pana la 200 de km, este caracterizata prin violente si ploi abundente. Spre exterior viteza vantului si cantitatile de precipitatii tind sa se diminueze treptat.

Cel mai distrugator ciclon tropical cunoscut sub aspectul pierderilor de vieti omenesti a fost cel din noiembrie 1970, cand, in Bangladesh, in asezarile din delta fluviilor Gange si Brahmaputra si-au pierdut viata circa 1 milion de persoane(dupa alte surse numarul a fost fie mai mic, fie mai mare), alte cateva milioane ramanand fara adapost si hrana.

Tornadele sunt hazarde climatice foarte periculoase datorita fortei deosebite a vanturilor, care au un caracter turbionar. Acestea se produc pe continente intre 20o si 60o lat. N si S. In cadrul unei tornade, care are aspectul unei coloane inguste sau al unei palnii intoarse, viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 400 km/h, iar diametrul poate sa ajunga la cativa km. Aerul in miscare antreneaza cantitati mari de praf care dau tornadelor o culoare cenusie, distincta.

Furtunile extratropicale sunt caracteristice regiunilor din zona temperate si se formeaza la contactul dintre masele de aer polar si cele tropicale, uneori fiind extinse pe suprafete uriase. In timpul iernii aceste furtuni sunt asociate cu caderi abundente de zapada care genereaza viscole puternice.
Majoritatea se formeaza deasupra apelor calde ale oceanelor din zonele tropicale. In aceste regiuni aerul umed si cald se ridica formand o zona de presiune scazuta si dand nastere unor furtuni cu tunete si fulgere. Aerul care se deplaseaza spre centrul de presiune scazuta trece pe deasupra apelor calde ale oceanului si este umezit la randul sau, intretinand astfel furtuna.


Uraganele si furtunile tropicale se sting repede cand ajung deasupra unor ape mai reci sau deasupra uscatului. In aceste medii ele isi pierd sursa de aer cald si umed. Se sting mult mai repede pe uscat in principal pentru ca se pierde evaporarea apei calde a oceanului. Unul dintre cele mai puternice si distrugatoare tipuri de furtuni ciclonice este ciclonul tropical, cunoscut si sub numele de uragan sau taifun ( in

Pacificul de vest ). El se formeaza deasupra oceanelor. Ciclonii tropicali sunt formati din vanturi de mare viteza care sufla circular in jurul unui centru de presiune joasa, cunoscut ca ochi al furtunii. Uraganele au in general o traiectorie ce seamana cu o curba a unei parabole. In emisfera nordica furtunile merg de obicei la inceput pe directia N-V iar la latitudini mai mari se intorc spre N-E. In emisfera sudica drumul uraganului este de obicei la inceput spre S-V si ulterior spre S-E.

Uraganele se deplaseaza cu viteze diferite. La latitudinile mai joase viteza variaza intre 8 si 32 km/h, iar la cele mai inalte poate creste pana la 80 km/h. Zonele in care uraganul sufla in aceeasi directie cu miscarea generala a furtunii sunt expuse violentei maxime.
Repartizarea pe glob a ciclonilor tropicali este limitata la sase regiuni,
toate aflate in oceanele tropicale si subtropicale:
1) Indiile de Vest, Golful Mexic si Marea Caraibilor;
2) Partea vestica a Pacificului de nord, incluzand insulele Filipine, Marea Chinei si Arhipelagul Japonez;
3) Marea Arabiei si Golful Bengal;
4) Regiunea Pacificului de est din largul coastelor Mexicului si Americii Centrale;
5) Sudul Oceanului Indian, in largul Madagascarului;
6) Vestul Pacificului de sud, tn regiunea insulelor Samoa si Fiji si a coastei rasaritene a Australiei.
Ciclonii tropicali nu iau niciodata nastere deasupra uscatului, desi adesea ei ating marginile continentale.

Consecinte

Aceste fenomene meteorologice pot provoca daune materiale uriase,dar nu numai atat.Anual mor mii de oameni sau raman fara locuinte din cauza furtunilor si a inundatiilor provocate de acestea. Tornadele pot scoate case din temelii,chiar pot sterge un oras de pe harta.

Cum manevrezi nava pe tipul furtunilor sau cicloanelor?


Document Info


Accesari: 8552
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )