Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




VINURI

Retete culinare


VIN DE COACAZE NEGRE

Ingrediente: 1 l suc de coacaze, 2 l apa, 1 kg zahar, o lamiie mare.

Mod de preparare: Coacazele curatate, spalate si zdrobite se amesteca cu apa, apoi, dupa 2-3 zile se strecoara. Zaharul se dizolva in apa, apoi se pune zeama de lamiie; siropul se fierbe 10 minute, ca sa se transforme in zaharuri mai simple (glucoza si levuloza), care vor fermenta mai repede. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de coacaze, apoi se toarna in damigene (sau butoias) care se vor astupa cu dop de fermentatie, ca si in reteta precedenta. Dupa 4-6 saptamini, vinul se trage in sticle care, apoi, se astupa cu dopuri si se pastreaza intr-un loc racoros. Coacazele negre contin o mai mare cantitate de vitamina C; este un vin tonic.



VIN DE COACAZE ROSII

Ingrediente: 1 l suc de coacaze, 2 l apa, 1 kg zahar, o lamiie mare.

Mod de preparare: Coacazele se spala bine de praf, se rup de ciorchini si se trec prin masina de suc. Zaharul se dizolva in apa, apoi se pune zeama de lamiie; siropul se fierbe 10 min., ca sa se transforme in zaharuri mai simple care vor fermenta mai repede. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de coacaze, apoi se toarna in damigene care se vor astupa cu dop de fermentatie. Dupa 4-6 saptamini, vinul se trage in sticle care, apoi se astupa cu dopuri si se pastreaza intr-un loc racoros.

VIN DE CORCODUSE

Ingrediente: 3 kg corcoduse, 3 1/2 l apa, 1 kg zahar, coaja de scortisoara, cuisoara. Mod de preparare: Cantitatea pregatita de corcoduse si apa se pune intr-o oala smaltuita. Se fierbe cca 30 minute , dupa ce a dat in clocot, adica pina plesneste bine coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc si se lasa 48 de ore a rece. Se strecoara sucul, punind fructele, cite putine, pe rind, in strecu 17217x2324r ratoarea cu gauri mari, presind putin cu mina, ca sa se scurga bine. Fructele presate se pastreaza in alt vas. Lichidul rezultat se cintareste. La 4 l lichid se pune 1 kg zahar; se amesteca bine pina cind se topeste zaharul. Este de preferat ca zaharul sa fiarba 10 minute cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi sa se amestece cu restul. Prin fierbere cu o substanta acra (zeama de fructe), zaharul se descompune in glucoza si levuloza, zaharuri mai simple, care vor fermenta mai repede. Sucul indulcit se pune in damigene (sau butoias), lasind un spatiu liber, de 10 cm, pina la gura acestora, ca sa aiba loc spuma care se formeaza prin fermentare. Nu se pune drojdie de bere; va fermenta foarte bine numai cu drojdiile salbatice care sint in aer. Damigeana se astupa bine cu dop de fermentatie; acesta, prin tubul cu care este prevazut, permite bioxidului de carbon sa iasa (care se degaja in timpul fermentatiei), altfel prin presiunea lui va sparge vasul. Damigeana se lasa nemiscata 5-6 saptamini, pina cind se termina fermentatia, la o temperatura nu mai mare de 18-20 grade celsius, in care timp se depun toate suspensiile sub forma de drojdie. Vinul se trage, apoi, de pe drojdie, in damigene sau sticle, cu furtunul, care nu trebuie sa ajunga la drojdie, s-o tulbure. Peste piine se pune un servet din tifon si un strat subtire de vata, se trage aerul din furtun, pina cind iese vinul, apoi se trece repede furtunul in pilnia asezata in gitul sticlei sau damigenei; dupa ce se umple una, se trece repede la urmatoarea. Sticlele sau damigenele se astupa bine cu dopuri noi sau cele vechi sterilizate, 10 minute, in apa clocotita si se pastreaza intr-un loc racoros. Din pulpa fructelor ramase se poate face marmelada.

VIN DE MACESE

Ingrediente: Pentru o damigeana de 50 l sint necesare 10 kg macese, 12 kg zahar si 35 l apa.

Mod de preparare: Macesele bine coapte, culese toamna prin octombrie-noiembrie, brumate sau nebrumate, se spala de praf; daca sint curate, nu se spala, ca sa nu se indeparteze de pe ele drojdiile salbatice de fermentatie. Se trec prin masina de tocat carne, cite putine; avind multe seminte foarte tari, se trec mai greu. Ca sa se puna mai usor in damigeana, macesele tocate se aduna cu mina in cocoloase lunguiete. Zaharul se dizolva, pe foc, in 10 l apa, impreuna cu zeama de la o lamiie sau cu 2 linguri de otet de 9 grade (30 ml); siropul se fierbe, 10 minute ca sa se transforme in zaharuri simple apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste macese lasind un spatiu liber de 10 cm sub gitul damigenei ca sa aiba loc spuma care rezulta prin fermentare. Se astupa bine damigeana cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura de 18-20 grade celsius, ca vinul sa fermenteze 6-8 saptamini sau chiar ma mult, fara alta drojdie, numai cu drojdiile salbatice din aer. Se agita zilnic, ca sa se amestece mereu boasca (semintele si cojile) care iese la suprafata. Cind se termina fermentatia, drojdia si semintele se lasa la fund si vinul se limpezeste. Dupa aceea se trage in damigene mai mici (filtrat prin tifon si vata), astupate cu dop de fermentatie, deoarece fermentatia continua incet, pina cind vinul se limpezeste. Acest vin, cind se invecheste (1-2 ani), are gust de vermut si culoare roscata-maronie. Contine multa vitamina C. Peste drojdia ramasa (cca 10 l) se mai pun 20 l apa in care s-au dizolvat 6 kg zahar (cu jumatate din cantitatea de lichid se fierbe zaharul, 10 minute, agitindu-l zilnic, cca 3-4 saptamini, pina cind se limpezeste si drojdia se lasa la fund, apoi se trage in damigene care se vor astupa cu dop de fermentatie. Reziduurile se pot adauga la materialul adunat pentru tuica.

VIN DE PORUMBELE, AGRISE, AFINE, COARNE, MURE

Ingrediente: 3 kg porumbele, agrise, aline, coarne sau mure; 3 1/2 l apa, 1 kg zahar, coaja de scortisoara, cuisoara.

Mod de preparare: Cantitatea pregatita de fructe si apa se pune intr-o oala smaltuita. Se fierbe cca 30 minute, dupa ce a dat in clocot, adica pina plesneste bine coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc si se lasa 48 de ore a rece. Se strecoara sucul, punind fructele, cite putine, pe rind, in strecu 17217x2324r ratoarea cu gauri mari, presind putin cu mina, ca sa se scurga bine. Fructele presate se pastreaza in alt vas. Lichidul rezultat se cintareste. La 4 l lichid se pune 1 kg zahar; se amesteca bine pina cind se topeste zaharul. Este de preferat ca zaharul sa fiarba 10 minute cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi sa se amestece cu restul. Prin fierbere cu o substanta acra (zeama de fructe), zaharul se descompune in glucoza si levuloza, zaharuri mai simple, care vor fermenta mai repede. Sucul indulcit se pune in damigene (sau butoias), lasind un spatiu liber, de 10 cm, pina la gura acestora, ca sa aiba loc spuma care se formeaza prin fermentare. Nu se pune drojdie de bere; va fermenta foarte bine numai cu drojdiile salbatice care sint in aer. Damigeana se astupa bine cu dop de fermentatie; acesta, prin tubul cu care este prevazut, permite bioxidului de carbon sa iasa (care se degaja in timpul fermentatiei), altfel prin presiunea lui va sparge vasul. Damigeana se lasa nemiscata 5-6 saptamini, pina cind se termina fermentatia, la o temperatura nu mai mare de 18-20 grade celsius, in care timp se depun toate suspensiile sub forma de drojdie.Vinul se trage, apoi, de pe drojdie, in damigene sau sticle, cu furtunul, care nu trebuie sa ajunga la drojdie, s-o tulbure. Peste piine se pune un servet din tifon si un strat subtire de vata, se trage aerul din furtun, pina cind iese vinul, apoi se trece repede furtunul in pilnia asezata in gitul sticlei sau damigenei; dupa ce se umple una, se trece repede la urmatoarea. Sticlele sau damigenele se astupa bine cu dopuri noi sau cele vechi sterilizate, 10 minute, in apa clocotita si se pastreaza intr-un loc racoros. Din pulpa fructelor ramase se poate face marmelada. Porumbele contin mult tanin care le face astringente.

VIN DE SMOCHINE

Ingrediente:1 kg smochine, 2 kg zahar, 6 l apa, 3 lamii, 10 g drojdie de bere (facultativ).

Mod de preparare: Smochinele se trec prin masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10 l. Zaharul se dizolva in 3 l apa, se adauga sucul de la o lamiie si se lasa sa fiarba 10 minute; apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste smochine, impreuna cu zeama de la celelalte lamai (cca 100 ml suc) si coaja intreaga de la o lamaie (ca sa capete gust putin amarui). Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pina ce se lichefiaza , apoi se dilueaza cu putina apa si se adauga in damigeana. Se poate lasa sa fermenteze mai incet, numai cu drojdiile salbatice din aer si de pe smochine, ca sa nu capete gust de dospit. Damigeana se astupa cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura camerei (18-20 grade celsius), ca vinul sa fermenteze 5-6 saptamini, agitindu-l odata zilnic. Dupa ce s-a limpezit bine, se trage in sticle. Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece. Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si zeama de la 2-3 lamii (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si cu zeama de la o lamiie, apoi se amesteca cu restul de apa rece si cu zeama celorlalte lamii).Vinul se lasa sa fermenteze 2-3 saptamini, agitindu-l odata zilnic, pina cind se limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul din seria I se amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de calitate mai buna, cu mult alcool.

VIN DE STAFIDE

Ingrediente: 250-300 g stafide, 2 kg zahar, 6 l apa, 3 lamii, 10 g drojdie de bere (facultativ).

Mod de preparare: Stafidele se trec prin masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10 l. Zaharul se dizolva in 3 l apa, se adauga sucul de la o lamiie si se lasa sa fiarba 10 minute; apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste stafide, impreuna cu zeama de la celelalte lamii (cca 100 ml suc) si coaja intreaga de la o lamiie (ca sa capete gust putin amarui). Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pina ce se lichefiaza , apoi se dilueaza cu putina apa si se adauga in damigeana. Se poate lasa sa fermenteze mai incet, numai cu drojdiile salbatice din aer si de pe smochine, ca sa nu capete gust de dospit. Damigeana se astupa cu dop de fermentatie si se lasa la temperatura camerei (18-20 grade celsius), ca vinul sa fermenteze 5-6 saptamini, agitindu-l odata zilnic. Dupa ce s-a limpezit bine, se trage in sticle. Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece.Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si zeama de la 2-3 lamii (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si cu zeama de la o lamiie, apoi se amesteca cu restul de apa rece si cu zeama celorlalte lamii). Vinul se lasa sa fermenteze 2-3 saptamini, agitindu-l odata zilnic, pina cind se limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul din seria I se amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de calitate mai buna, cu mult alcool.


Document Info


Accesari: 3374
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )