Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Accizele si alte taxe speciale

economie


Accizele si alte taxe speciale


4.6.1. Accizele
Accizele reprezinta o sursa importanta pentru bugetul de stat.

Gh. D. Bistriceanu defineste acciza ca "forma a taxelor de consumatie, suportata de consumatori (forma de impozit indirect), foarte raspândita în tarile cu economie de piata, inclusa în pretul de vânzare al marfurilor importate sau produse si realizate în interiorul tarii, apreciate ca nu sunt de stricta necesitate în consumul populatiei. În timp ce taxa pe valoarea adaugata se p 757k1020h ercepe la vânzarea tuturor marfurilor, fie ele bunuri de consum sau mijloace de productie, accizele sunt taxe de consumatie care se percep pe un pordus de lux si destinat consumului".

Alti autori definsc acciza drept o taxa suportata de consumatori, o taxa speciala de consumatie care se aplica produselor din tara si import. Aplicarea accizei se recomanda a se face asupra bunurilor cu cerere inelastica. În acest fel, asezarea accizelor se face asupra unor bunuri care se consuma în cantitati mari si care nu pot fi înlocuite de cumparatori cu altele, având în acest fel un randament fiscal ridicat.

Specific accizelor este faptul ca ele se datoreaza într-o singura faza a circuitului economic, respectiv de catre producatori, importatori sau achizitori, prin aceasta ele deosebindu-se de taxa pe valoarea adaugata, care se determina în fiecare stadiu al circuitului economic. În plus, accizele se introduc în baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata.

Accize armonizate

Sfera de aplicare

Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:

a) bere;

b) vinuri;

c) bauturi fermentate, altele decât bere si vinuri;

d) produse intermediare;

e) alcool etilic;

f) tutun prelucrat;

g) produse energetice;

h) energie electrica.


Definitii

În întelesul prezentului titlu, se vor folosi urmatoarele definitii:

b) productia de produse accizabile reprezinta orice operatiune prin care aceste produse sunt fabricate, procesate sau modificate sub orice forma;

c) antrepozitul fiscal este locul aflat sub controlul autoritatii fiscale competente, unde produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate în regim suspensiv de catre antrepozitarul autorizat, în exercitiul activitatii, în anumite conditii prevazute de prezentul titlu si de norme;

d) antrepozitul vamal este locul aprobat de autoritatea vamala,

e) antrepozitarul autorizat este persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea fiscala competenta, în exercitarea activitatii acesteia, sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile într-un antrepozit fiscal;

f) regimul suspensiv este regimul fiscal conform caruia plata accizelor este suspendata pe perioada producerii, transformarii, detinerii si deplasarii produselor;

g) documentul administrativ de însotire a marfii - DAI este documentul care trebuie folosit la miscarea produselor accizabile în regim suspensiv;

h) documentul de însotire simplificat - DIS este documentul care trebuie folosit la miscarea intracomunitara a produselor accizabile cu accize platite;

i) codul NC reprezinta pozitia tarifara, subpozitia tarifara sau codul tarifar, j) operatorul înregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata sa primeasca în exercitarea activitatii economice produse supuse accizelor în regim suspensiv, provenite din alte state membre ale Uniunii Europene; acest operator nu poate detine sau expedia produse în regim suspensiv;

k) operatorul neînregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata în exercitarea profesiei sale sa efectueze, cu titlu ocazional, aceleasi operatiuni prevazute pentru operatorul înregistrat.

Exigibilitatea

Acciza este exigibila în momentul eliberarii pentru consum sau când se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.


Calculul accizei pentru tigarete

(1) Pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vânduta, care reprezinta acciza minima. Când suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decât acciza minima, se plateste acciza minima.

(2) Acciza specifica se calculeaza în echivalent euro pe 1.000 de tigarete.

(3) Acciza ad valorem se calculeaza prin aplicarea procentului legal stabilit, asupra pretului maxim de vânzare cu amanuntul.

(4) Pretul maxim de vânzare cu amanuntul este pretul la care produsul este vândut altor persoane decât comercianti si care include toate taxele si impozitele.

(5) Pretul maxim de vânzare cu amanuntul pentru orice marca de tigarete se stabileste de catre persoana care produce tigaretele în România sau care importa tigaretele si este adus la cunostinta publica în conformitate cu cerintele prevazute de norme.

(6) Este interzisa vânzarea, de catre orice persoana, a tigaretelor pentru care nu s-au stabilit si declarat preturi maxime de vânzare cu amanuntul.

(7) Este interzisa vânzarea de tigarete, de catre orice persoana, la un pret ce depaseste pretul maxim de vânzare cu amanuntul, declarat.


Formule de calcul

Q = cantitatea (în hectolitri)


b) pentru vinuri spumoase, bauturi fermentate spumoase si produse intermediare:


A


K x R

x

Q


c) pentru alcool etilic


A


C

x

K x R

x

Qunde:

C = concentratia alcoolica exprimata în procente de volum

K = acciza specifica prevazuta


d) pentru tigarete

Total acciza = A1 + A2

în care:

A1 = acciza specifica

A2 = acciza ad-valorem

A1 = K1 x R x Q 1

A2 = K2 x PA x Q 2


unde:

K1 = acciza specifica prevazuta

K2 = acciza ad-valorem prevazuta

PA = pretul de vânzare cu amanuntul maxim declarat

Q1 = cantitatea exprimata în unitati de 1000 buc. tigarete

Q2 = numarul de pachete de tigarete aferente lui Q1


e) tigari si tigari de foi

A = Q x K x R

unde:

Q = cantitatea exprimata în unitati de 1000 buc. tigari

K = acciza unitara prevazuta


f) tutun de fumat fin taiat,destinat rularii în tigarete si pentru alte tutunuri de fumat:

A = Q x K x R

unde:

Q = cantitatea în kg

K= acciza unitara prevazuta


g) produse energetice

A = Q x K x R

unde:

Q = cantitatea exprimata în tone, 1000 de litri sau gigajouli

K= acciza unitara prevazuta
Document Info


Accesari: 9011
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )