Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Acesta este un model de piata financiara virtuala/artificiala cu agenti rationali

economie
Acesta este un model de piata financiara virtuala/artificiala cu agenti rationali, heterogeni, care sunt influentati in luarea deciziilor cu privire la evolutia viitoare a pietei, de catre colegii de breasla, cei mai apropiati lor.


Modelul genereaza situatii fictive corespunzatoare celor de pe piata financiara reala, cum ar fi: excesul de volatilitate la ven 252s1819c ituri a caror functie de crestere este logaritmica, volatilitatea grupata in clustere, bucle si prabusiri pe piata financiara.

Principalele influente ce se afla in spatele acestui model sunt ipotezele pietei coerente ale lui Vaga (1990) si modelul propus de J,L, S in 2003.


Acest model poate fi folosit, de asemenea, in afara ariei finantelor, in domenii precum: studiul influentei sociale, procesul de creare a opiniei publice sau luarea deciziilor politice.


Descrierea modelului

Presupunem ca toti agentii sunt informati, rationali, dar la un nivel limitat si, de asemenea, eterogeni.


Programul propune o dinamica endogena pentru parametrul de legatura. Acesta difera de la individ la individ, factori precum psihologia individului, comportamentul de masa si noutatile au un rol insemnat in influentarea dinamicii parametrului. Consecintele acestei abordari fac ca dinamica pretului si a veniturilor sa fie apropiata de cea de pe piata reala.


Bazele teoretice ale modelului.


Potrivit ipotezelor pietei eficiente, pretul reflecta ansamblul de informatii referitoare la valoarea orcarui activ tranzactionat pe o piata financiara.    Asftel, pretul actiunii,\ nu se afla niciodata mai sus sau mai jos de valoarea sa intrinseca. Aceste ipoteza, strans legate de abordarea neoclasica din economie, este considerata principala din perspectiva oamenilor de stiinta din domeniu, cu toate ca puterea sa inceput sa scada de la inceputul anilor 1960.

Dovezile privind abateri ale previziunilor generate de aceasta ipoteza au crescut o data cu cresterea considetabila a cantitatilor de date ce pot fi stocate si utilizate si cu dezvoltarea de tehnici de analiza statistica din ce in ce mai sofisticate.


Preturile actiunilor par a fi mai volatile decat a fost prezavut in teorie, crashurile si buclele speculative au loc cu o frecventa mai ridicata decat era de asteptat, intalnim de asemenea efectul de zi a saptamanii si zi a lunii (day of the week, day of the month), efectul firmelor mici, etc.


Modelul se concentreaza pe volatilitate. Acest aspect este deosebit de important pentru determinarea gradului de risc pe pietele financare si a modalitatilor de management al sau, tema abordata foarte des in literatura de specialitate, in ultimii ani.

Schleifer identifica trei argumente teoretice pe care se bazeaza modelul EMH:


"se presupune ca investitorii sunt rationali, si prin urmare alegerile lor vor fi la fel ... in masura in care unii investitori nu sunt rationali, atunci actiunile lor vor fi aleatoare, si prin urmare se vor anula reciproc, fara sa afecteze preturile ... in masura in care investitorii sunt irationali in moduri similare, actiunile lor se vor lovi pe piata de mecanisme de    arbitrare rationala, care vor elimina influenta lor asupra preturilor"

Presupunem in locul obisnuitelor dicotomii rational / irational, investitor rational/ investitor influentat de trend (noise trader), faptul ca toti agentii sunt rationali, eterogeni, ceea ce inseamna ca vor lua deciziile in mod diferit, in baza informatiilor pe care le detin si a asteptarilor lor, nefiind totusi omogeni si pe deplin rationali.


Principalul aspect al modelului nostgru este acela al sentimentor pe care indivizii si le creeaza cu privire la natura informatiilor de care vor dispune si implicatiile acestora asupra evolutiei viitoare a preturilor. Acest sentiment cu privire la piata, este resimtit de o persoana in asa fel incat el poate duce la decizia individului de a cumpara sau de a vinde actiuni. Mai mult decat atat, acest sentiment poate fi unul bun, in sensul in care persoana respectiva crede ca vestile sunt bune si ca vor influenta pozitiv valoarea investitiilor sale, sau poate fi rau, in acest caz, individul crede ca vestile sunt proaste, iar in consecinta, valoarea investitiei sale va scadea.


Document Info


Accesari: 1575
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )