Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Analizati comparativ pentru Statele Unite ale Americii si Romania situatia femeii intreprinzator.

economieAnalizati comparativ pentru Statele Unite ale Americii si România situatia femeii întreprinzator.
In cadrul revolutiei antreprenoriale mondiale, femeile reprezinta o componenta esentiala. Ele joaca un rol crucial in actuala economie antreprenoriala bazata pe cunoastere si reformeaza viitorul prin cresterea accelearata a numarului de noi afaceri infiintate. Interesul major al femeilor pentru antreprenoriat reprezinta un potential urias pentru crearea de bunastare si progres economic. Acest potential poate fi pe deplin fructificat doar in conditiile cresterii accesului la educatie antreprenoriala si a intelegerii superioare a modului de depasire a barierelor din calea dezvoltarii gandirii si actiunii antreprenoriale.

Cresterea numarului de afaceri desfasurate de femei si contributia lor la dinamizarea economiei sunt indiscutabile si acceptate pe scara larga, desi impactul complet al firmelor lor nu este inteles in toate aspectele sale.

Una dintre principalele surse de date statistice referitoare la afacerile detinute de femei la nivel mondial este Centrul pentru Cercetarea Afacerilor Femeilor (Center for Women's Business Research). Conform datelor publicate de acesta, la inceputul anului 2005, in S.U.A. existau circa 10,6 milioane de afaceri detinute de femei, reprezentand 47,7 % din totalul firmelor private existente in S.U.A. Practic, la inceputul lui 2005, una din 11 femei era proprietara/co-proprietara unei afaceri, iar afacerile lor private reprezentau aproximativ jumatate din totalul firmelor existente in SUA. De altfel, in aceasta tara, afacerile detinute de femei au constituit un eleme 656j95g nt major in evolutia economica a ultimelor decenii. Femeile intreprinzator constituie o forta motrice atat sub aspect numeric cat si al veniturilor realizate. Ele au generat in 2004 vanzari de peste 1100 de miliarde de $ si au asigurat un loc de munca pentru 7 milioane de persoane, la nivel national. Intre 1997 si 2005, procentul cresterii firmelor detinute de femei a fost aproape dublu fata de totalul cresterii firmelor din SUA (42 % fata de 23,3%). De asemenea, numarul persoanelor angajate in aceste firme a crescut cu 0 %, iar vanzarile anuale au crescut cu 4,4%. Aceste firme sunt in continua expansiune, extinzandu-se de la sectoarele traditionale (servicii, comert etc) catre industrii netraditionale, precum constructii (cu o crestere de 30% in perioada de referinta), transporturi, comunicatii si utilitati publice (crestere de 28 %), servicii in domeniul agricol (crestere de 24,3%).

In Romania, dezvoltarea antreprenoriatului in general si a celui feminin ca parte componenta, joaca un rol important in contextul integrarii tarii in UE, constituind o reala provocare, in conditiile in care, abia dupa 1990, s-a pus problema recrearii si dezvoltarii proceselor antreprenoriale, dupa decenii de economie centralizata. Datele statistice, relativ sarace în privinta femeilor intreprinzator, arata ca acestea sunt puternic implicate in sectorul privat din Romania. Rezultatele unei anchete panel de tip longitudinal conduse incepand cu 1995 de Institutul National de Statistica, a relevat faptul ca ponderea companiilor conduse de femei reprezinta aproximativ 38% din total. Asemenea situatiei din alte tari si in Romania femeile se regasesc, totusi, preponderent in pozitia de angajate si nu de angajatoare. Studierea femeilor deja intreprinzatoare, inclusiv a celor potential intreprinzatoare,

constituie componente fundamentale ale oricarui demers de consolidare a legaturii dintre inovatie, crestere economica si revitalizare, atat de importante pentru prosperitatea unei tari. In pofida faptului ca un numar în crestere de cercetatori incearca sa evidentieze rolul femeilor intreprinzator si caracteristicile acestora, subiectul continua sa fie insufficient explorat din punct de vedere stiintific, in special in domeniul economic.

Tema antreprenoriatului feminin este, in prezent, dominata de cercetari realizate in economiile mature, in special in cele din SUA si Europa.

In fapt, cea mai mare parte a literaturii economice referitoare la femeile intreprinzator apartine cercetatorilor americani, care au evidentiat in studiile lor cresterea substantiala a numarului femeilor intreprinzator si contributia lor la cresterea economica a S.U.A. si la crearea de locuri de munca. Dinamica afacerilor lor este atent monitorizata de organisme publice si private, interesate in dezvoltarea de proiecte de cercetare cu o vizibilitate ridicata.


Analizati comparativ pentru România situatia femeii întreprinzator si a barbatului întreprinzator.


Daca prin traditie, barbatii erau cei aflati la conducerea unei companii si se ocupau în exclusivitate de cariera lor profesionala, ignorând responsabilitatile fata de familie, în prezent situatia s-a schimbat.

Daca în cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea femeile si-au câstigat libertatea de a cunoaste si de a se ridica pe scara sociala, în contextul actual au crescut considerabil sansele ca femeile sa-si dezvolte o cariera de succes.

Studiile au aratat ca atât stilul masculin de conducere, cât si cel feminin pot fi la fel de eficiente. Femeile au început sa ocupe pozitii de conducere, sa-si înfiinteze propriile afaceri si, mai mult, sunt în stare sa acorde importanta cuvenita atât carierei cât si familiei. Drept dovada stau statiscile care ne arata ca numarul acestor afaceri la conducerea carora se afla femei a crescut cu 103% în ultimii 10 ani.

Natura a înzestrat fiecare om cu capacitati diferite, trasând distinctii clare între barbati si femei care se manifesta si în privinta abilitatior manageriale ale acestora. În studiile realizate de-a lungul timpului s-a pus accentul mai mult pe componenta socializarii în explicarea acestor diferente si mai putin pe importanta trasaturilor biologice

Cercetatorii au descoperit unele variatii    fiziologice la nivelul creierului, între cel al unui barbat si cel al unei femei. La diferentele naturale dintre barbati si femei se adauga, în mod cert, regulile sociale si stereotipurile culturale care produc asteptari diferite pentru fetele si baietii aflati în crestere, si în privinta optiunilor profesionale. Acesta este unul din motivele pentru care studiile indica faptul ca discriminarea de gen în afaceri se manifesta în continuare la nivelul societatilor moderne; pentru a promova, ca femeie, într-o functie de conducere trebuie sa demonstrezi ca esti mai buna decât un barbat aflat într-o functie similara.Când se fac comparatii între manageri, de prea putine ori este pus accentul pe elemente de discriminare pozitiva. În timp ce barbatii au tendinta de a comanda si a controla, tendinta femeilor este aceea de a construi o echipa si de a ajunge la o întelegere. Femeile manager au o analiza mai atenta si prudenta asupra riscurilor în afaceri.

În România, înca de la sfârsitul anilor '90 au aparut afaceri de succes realizate de

femei, chiar daca ele nu au avut amplitudinea si succesul celor conduse de barbati. Dar a fost un început... Daca în timpul regimului comunist femeile si barbatii aveau în mod formal aceleasi sanse profesionale, în perioada imediat urmatoare atât femeile cât si barbatii au avut libertatea de a-si construi cariera pe care si-o doreau sau de a începe o afacere proprie. Pentru femei însa acest drum nu a fost totusi la fel de usor, având în vedere, dublul rol, profesional si familial. În decurs de câtiva ani, femeile din România au început sa obtina carierele dorite, dovedind ca pot fi performante în domeniul în care activau. Multe dintre ele au început sa ocupe pozitii cheie, devenind manageri de departamente, directori de firme. O parte dintre ele, au mers mai departe, si-au deschis propria firma.

Nu în ultimul rând, abilitatea de a obtine rezultate este si ea la îndemâna femeilor într-o lume moderna care a depasit paradigmele de genul "o femeie nu lucreaza, nu face afaceri, nu ... Tocmai aceasta ultima abilitate, intuitia, sprijinita acum de o societate deschisa si moderna ajuta femeile sa-si demonstreze ca se pot face remarcate în domeniul antreprenoriatului.


Identificati în presa româneasca de specialitate economica exemple de succes de femei întreprinzator din România si comentati câteva exemple corelativ cu cele din acest studiu de caz.


Cristina Grigorescu- este managerul unei firme ce se ocupa cu furnizarea de solutii complete în tehnologia apei: solutii pentru piscine, spa-uri, saune, accesorii pentru acestea, dar si statii de potabilizare si epurare. Afacerea a fost începuta de la zero ca firma de inginerie în domeniul consultantei si proiectarii retelelor de alimentare cu apa. În faza de initiere a afacerii s-a confruntat cu problema majora a lipsei fondurilor care nu i-a dat posibilitatea achizitionarii unei aparaturi tehnologice moderne. În 1995 firma a stabilit un parteneriat de afaceri cu o firma americana în urma caruia a beneficiat de un program de training în SUA pentru IMM-uri. În cadrul acestui program, a vizitat mai multe companii fabricante de pompe si accesorii pentru piscine. Daca în prezent compania furnizeaza solutii complete în tehnologia apei (solutii pentru piscine, spa-uri, saune, accesorii pentru acestea, dar si statii de potabilizare si epurare), pe viitor firma îsi propune sa ofere produse si servicii la standarde europene, mentinându-si pozitia de lider pe care a câstigat-o. Este preocupata de tot ceea ce este inovator în domeniu, motiv pentru care an de an îsi îmbogateste oferta de produse.


Mariana Guzga- administreaza un grup de trei firme ce activeaza în domeniul pasmanteriei, firme care au crescut pas cu pas pentru a ajunge sa se completeze si sa se

dezvolte reciproc. La momentul actual afacerile sunt în crestere, având deja o istorie proprie: în decembrie 2006 societatea va împlini zece ani de la realizarea primului metru de banda elastica. Preocuparea permanenta pentru cerintele pietei a permis sa se ajunga în prezent la un nomenclator de peste 2000 de articole. Planurile pe termen scurt includ certificarea standardelor de calitate privind protectia mediului. De asemenea se doreste concentrarea atentiei asupra politicilor de personal, motivarea si instruirea angajatilor. Un alt obiectiv de realizat este participarea la târguri internationale de profil si extinderea contactelor cu partenerii din strainatate. Strategia pe termen lung a companiei are în vedere extinderea numarului de reprezentante în tara si diversificarea gamei de produse.


Narciza Nedelcu- este managerul unei afaceri prospere în domeniul maselor plastice pe care a reusit sa o dezvolte în ciuda a numeroase dificultati pe care le-a întâmpinat initial. Ceea ce a determinat-o pe doamna Nedelcu sa înfiinteze o firma care are ca activitate domeniul maselor plastice, a fost dorinta de a-si continua activitatea într-un domeniu cunoscut care îi oferise satisfactii profesionale. Dupa o perioada de trei ani, în care s-a confruntat cu diverse probleme de ordin profesional si personal, doamna Nedelcu a reusit sa puna bazele unei afaceri prospere pe o piata în continua crestere. Pe viitor, Narciza Nedelcu doreste extinderea afacerii si pe domeniul de extrudare (folie, tevi), precum si personalizarea produselor fabricate. Un alt obiectiv este dezvoltarea grupului de firme, din care face parte si înfiintarea unei firme de constructii, a unei firme de paza si protectie si una de tâmplarie de aluminiu. Firma are 60 de angajati în prezent, iar împreuna cu restul firmelor ajunge la 80 de angajati.


Gabriela Ciubotariu- Gabriela Ciubotariu este managerul unei firme de productie tipografica, domeniu în care lucreaza cu pasiune începând din anul 1990 si în care a devenit o veritabila specialista. La începutul activitatii, când lucra împreuna cu un asociat, cumpararea unui spatiu mai mare si achizitionarea de utilaje performante s-au realizat cu ajutorul unui împrumut substantial de la banci care aveau pe atunci dobânzile foarte mari. Una din problemele cu care s-a confruntat în faza de început a afacerii a fostneîncrederea oamenilor în tipografiile private si functionarea pe o piata incerta. Cu toate acestea, afacerea a mers foarte bine, bazându-se pe calitate si pe preturi mici, fapt ce a generat cresterea numarul de clienti si al investitiilor.


Georgiana Pogonaru- Este general manager la Romcolor 2000, firma ce ocupa locul întâi în domeniul maselor plastice. Pe lânga reusitele profesionale, Georgiana Pogonaru face parte din "Leading Women Entrepreneurs of the World", este membra a "Asociatiei Internationale a Femeilor" si o mama care se bucura de doi copii minunati.  

Camelia sucu  - Conduce Class Mobexpert. Ea a mai obtinut premiul pentru "Cea mai buna femeie de afaceri" în anul 2005. Fima pe care o reprezinta, Mobexpert, se afla pe primul loc în domeniul productiei de mobilier. Camelia crede ca tot ce a construit pâna acum o face sa se simta împlinita. A terminat Facultatea de Medicina, iar în 1993 a intrat în afaceri alaturi de sotul ei. Cu toate ca în viata profesionala norocul îi surâde, pe plan personal lucrurile nu stau tocmai roz. Camelia înca se reface dupa despartirea de fostul sot, Dan sucu.

Cristina Bâtlan Directorul executiv Musette este a treia finalista în top. Ea conduce cu succes brand-ul Musette, o marca foarte îndragita în România. Construita de la zero în doar 5 ani, acum afacerea Cristinei a ajuns la o cifra de 12 milioane de euro. Poate credeti ca este de ajuns, dar nu pare suficient. Musette se concentreaza acum pe extinderea si pe piata italiana. Cristina se dedica trup si suflet acestei meserii, o practica cu o mare pasiune si declara ca nimic nu îi face placere mai mare decât sa-si vada "copilasii" în picioarele femeilor din România.

Interpretati studiul de caz din perspectiva culturala


In Romania, tara cu o piata emergenta, cadrul legal si institutional combinat cu traditia culturala asigura un mediu unic pentru dezvoltarea afacerilor desfasurate de catre femei, precum si pentru studierea acestora.

Masura in care uriasul potential antreprenorial feminin este valorificat depinde si de recunoastereasa, cunoasterea, dezvoltarea acestui potential si identificarea celor mai potrivite metode de influentare pozitiva. Este deosebit de important ca motivatiile, caracteristicile femeilor intreprinzator din Romania si rezultatele afacerilor demarate de acestea sa fie complet intelese si in toata complexitatea lor, in scopul sustinerii tendintei lor de crestere. In acest sens este necesara depasirea unor bariere, prima dintre acestea fiind cunoasterea insuficienta.

Desi pe plan international interesul pentru femeia intreprinzator este incontestabil, in Romania demersurile privind studierea si stimularea comportamentului antreprenorial al acestei categorii se afla in stadii incipiente. Studii in domeniu ar permite desprinderea unor concluzii pertinente si utile stimularii comportamentului antreprenorial si care sa deserveasca, la cele mai inalte standarde, economia de ansamblu a Romaniei secolului XXI, aflata in pragul integrarii europene. Nu numai ca cercetarea empirica si stiintifica a femeii intreprinzator este limitata in Romania dar are si o vizibilitate relativ scazuta. Absenta informatiilor statistice privind femeile intreprinzator limiteaza analizele existente la aprecieri estimative si ipotetice. In pofida proliferarii numarului de asociatii ale femeilor de afaceri (CAFA, AFIR, ASOAF-BOW, ADAF1) etc.) care isi propun promovarea si sustinerea antreprenoriatului feminin, nu exista studii ample privind particularitatile si segmentele potentiale de femei intreprinzator în Romania, care sa le sprijine eforturile.Document Info


Accesari: 3013
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )