Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CEREREA AGREGATA SI OFERTA AGREGATA

economie
CEREREA AGREGATĂ sI OFERTA AGREGATĂ.
TEMA 4.1 CEREREA AGREGATĂ

1.Cererea agregata si oferta agregata - notiuni generale.

2.Curba cererii agregate.

3 Influenta politicilor statului asupra cererii agregate.


1.Cererea agregata si oferta agregata - notiuni generale.


Cererea agregata (AD) reprezinta cantitatea totala de bunuri si servicii ceruta pe piata de catre menaje, firme, sectorul guvernamental si sectorul extern într-o anumita perioada de timp. Componentele cererii agregate sunt:

1.consumul personal (C), include cheltuielile menajelor legate de procurarea bunurilor de consum curent alimentare si nealimentare, pen 12112e412m tru bunurile de folosinta îndelungata, pentru servicii comunale si culturale;

2.investitii private brute (Ib) - reprezinta cheltuielile firmelor efectuate în urmatoarele directii:

investiti în masini si echipament;

investitii în constructii;

investitii în stocuri.

Ib = Inete + A,   

Unde,

A -deprecierea capitalului investit în perioada anterioara,

Inete - investitii curente efectuate în anul dat.

Inete>A => economia se afla în perioada de crestere;

Inete=A = stagnare;

Inete <A => descrestere economica.

3.achizitii guvernamentale (G) pentru procurarea de bunuri si servicii include cheltuielile statului legate de procurarea bunurilor si serviciilor necesare pentru întretinerea aparatului administrativ al armatei si politiei;

4.exportul net (Xn) - diferenta dintre cheltuielile straine pentru bunurile nationale si cheltuielile interne pentru bunurile straine.

Ecuatia cererii agregate este: AD=C+Ib+G +Xn

AD=C+I - economia simpla, cînd nu exista interventia statului în economie si nu exista legatura cu strainatatea;

AD=C+I+G - economie închisa, nu exista export si import;

AD=C+Ib+G+Xn - reprezinta cererea agregata în economia deschisa.


2.Curba cererii agregate. Influenta politicii monetare asupra cererii agregate.

Curba AD determina cantitatea de marfuri si servicii pe care cumparatorii sint dispusi sa o procure la orice nivel dat al preturilor. Ea reflecta combinatiile volumului productiei si nivelului preturilor la care piata de bunuri si cea monetara se afla in echilibru.


AD

 


Curba AD poate fi construita in baza ecuatiei teoriei cantitative a banilor care are urmatoarea forma:

M*V=P*Y unde M-masa monetaraV-viteza de rotatie a capitalului

P-pretul

Y-volumul real al productiei

Ecuatia data stabileste ca masa monetara (M)determina valoarea nominala a productiei (Y) care la rindul ei depinde de nivelul preturilor(P) si volumul productiei.

Pentru orice volum fixat al ofertei de bani ecuatia stabileste dependenta invers proportionala dintre nivelul preturilor si volumul marfurilor si serviciilor, iar ca urmare curba AD are inclinatie negativa.

Deplasarea de-a lungul curbei AD denota faptul ca modificarea AD este in functie de dinamica nivelului pretului.AD1

 

Conform efectelor cererii agregate:

a)efectul ratei dobinzii-cresterea preturilor duce la micsorarea ofertei reale de bani, la micsorarea cererii de bani, respectiv la crestera ratei dobinzii pe piata monetara, ca urmare investitiile scad si cererea agregata scade:

b)efectul bogatiei-care arata ca daca preturile cresc,ca urmare valoarea bogatiei acumulate de populatie se reduce, ca urmare se micsoreaza cererea din partea menajelor,ceea ce duce la micsorarea cererii agregate;

c)efectul importului-cresterea preturilor marfurilor interne duce la majorarea cererii populatiei pentru bunurile importate, care duce la micsorarea exportului net si ca urmare la reducerea cererii agregate.

Orice modificare a nivelului pretului va determina o deplasare de-a lungul curbei cererii agregate. Orice modificare a componentelor cererii agregate, la acelasi nivel al preturilor, va determina o deplasare in spatiu a curbei cererii agregate.

Curba AD se construieste pentru o valoare fixata a masei monetare(M). Modificarea acesteia va cauza deplasarea curbei AD

1) M↑; AD↑    2) M↓; AD↓Fluctuatiile masei monetare(M) nu sunt unicul factor ce determina fluctuatiile AD si ca urmare deplasarea curbei AD. Aceleasi consecinte le vor avea modificarea in viteza de rotatie a banilor cind masa monetara(M) este constanta precum si alti factori.

Curba cererii se poate clasifica în curba pe termen lung si pe termen scurt.

3 Influenta politicilor statului asupra cererii agregate.

Politica statului influienteaza cererea agregata prin intermediul instrumentelor fiscale, monetare si comerciale.Politica bugetar-fiscala expansionista(stimulatoare)-cind cresc cheltuielile guvernamentale sau se reduc taxele. Poate determina cresterea cererii agregate si pe grafic se arata astfel:
Ca urmare pretul creste si volumul productiei creste

Politica monetar creditara expansionista- crestera masei monetare va duce la cresterea cererii agregate si pe grafic se reprezinta la fel. Daca creste masa monetara cresc consumul si investitiile. Daca masa monetara creste rata dobinzii scade si, respectiv,cresc investitiile si cererea agregata.

Politica comerciala a statului influienteaza asupra modificarii exportului net, adica daca scade cursul valutar, atunci exportul net creste si cererea agregata creste.

TEMA 4.2 OFERTA AGREGATĂ

1.Curba ofertei agregate ( clasica si keynesiana).

2 Influenta politicii monetare si fiscale asupra ofertei agregate.


1.Curba ofertei agregate AS (clasica si keinesyana).

Oferta agregata (AS) reprezinta totalitatea de marfuri si servicii oferite pe piata nationala de catre toti agentii economici.

Cantitatea de bunuri pe care firmele sunt dispuse sa o ofere spre vinzare, adica oferta globala, depinde de mai multi factori:

1.nivelul mediu al pretului pe economie.

2.modificarea preturilor factorilor de productie,(a muncii, a materiei prime, a utilajului, a informatiei).

3 volumul resurselor eonomice

4.modificarea productivitatii muncii in urma folosirii unor tehnologii mai avansate, îmbunatatirii managementului

5 timpul

Functionarea economiei în perioada lunga de timp este descrisa în teoria clasica, pe perioada scurta de timp de teoria keynesiana


Modelul clasicModelul Keynesian

1.Examineaza comportamentul economic intr-o perioada lunga de timp.

2.Presupune flexibilitatea preturilor.

1.Examineaza comportamentul economic intr-o perioada scurta de timp.

2.Preturile sunt constante.

3.Reese din egalitatea ca nivelul de productie cu cel potential, iar cresterea acestuia este determinat de cresterea capitalului, muncii si tehnologiei.

3.Afirma ca productia se modifica drept raspuns la modificarea nivelului cererii agregate.

Y=f(AD)

4.Reese din stabilitatea marimilor reale(a salariului real W∕P)

4.Reese din stabilitatea marimii nominale-W

Reese din lipsa somajului iar inflatia este cauzata doar de crestera ofertei de bani.

5.Admite existenta somajului, argumenteaza rolul stimulator al acestuia in cresterea productiei.


Curba ofertei agregate AS reprezinta cantitatea de bunuri si servicii oferite pe piata la un anumit nivel al preturilor.

*Cind se modifica pretul(creste) are loc deplasare de-a lungul a curbei AS;

*Cind are loc modificarea cantitatii oferite indiferent de nivelul preturilor are loc deplasarea curbei AS in stinga sau dreapta, in cazul dat nivelul productiei se modifica, iar pretul ramine constant;

În conceptul teoriei clasice, nivelul productiei nu depinde de nivelul preturilor graficul modelului clasic al ofertei agregate(AS)este:

AD1

AD

 

Y

 

Deplasarea curbei este posibila doar în cazurile modificarii cantitatii disponibile ale fortei de munca si a tehnologiei de fabricatie. Orice modificare in factorii de productie va deplasa curba LRAS(oferta agregata pe termen lung).Orice modificare a nivelului preturilor este influientata de modificarea AD. Daca AD se mareste , curba AD se ridica în sus, pretul de echilibru se mareste dar productia ramâne constanta. Daca AD ramine constant, atunci nivelul productiei potentiale (Y*) creste, iar nivelul pretului se micsoreaza.

În perioada scurta de timp oferta aregata se bazeaza pe premizele :

v     economia functioneaza în conditiile utilizarii incomplete a factorilor de productie;

v     preturile sunt rigide la factorii de productie

v     volumul productiei , ocuparea, salariile reactioneaza rapid la fluctuatiile pietii.

Modelul ofertei agregate(AS) in perioada scurta(modelul keynisian) poate avea doua situatii:

curba SRAS este o dreapta orizontala, în cazul când preturile si salariile nominale sunt rigide

în cazul când preturile sunt relativ flexibile AS are o înclinatie pozitiva, adica o data cu cresterea preturilor are loc o crestere a cantitatii oferite.

2.Influienta politicii fiscale si monetare asupra ofertei agregate

În teoria macroeconomica mai ramâne discutabila problema formarii ofertei agregate. În conditiile contemporane duc la diferentierea situatiilor ce nu sunt prevazute de modelele initiale. Au loc socurile care necesita interventia decidentilor politici. socurile în cazul ofertei pot fi favorabile si nefavorabile. socurile nefavorabile includ o crestere exogena a factorilor de productie sau dezastrele naturale (recolte slabe, cutremure). Ele mai caracterizeaza si transformarile tarilor din Europa Centrala si Est de la planificarea centralizata la economia de piata. socurile favorabile ale ofertei rezulta de exemplu din progresele tehnologiei sau din descoperirea de noi resurse naturale.

La interactiunea socurilor, curba ofertei agregate pe termen scurt se modifica. De exemplu la cresterea a preturilor la materie prima mai rapid decât cele ale bunurilor, producatorii sunt confruntati cu costuri de productie crescute. Atunci când acestia transfera preturile ridicate a bunurilor intermediare asupra propriilor preturi, curba ofertei agregate se va deplasa în sus, ceea ce determina stagflatie, o combinare de crestere reala aflata în declin si de inflatie aflata în crestere. Aceasta creeaza o dilema pentru guvernanti. O solutie ar fi sa se încerce atenuarea impactului asupra productiei si somaj prin adoptarea unei politici expansioniste fiscale, cresterea cheltuielilor guvernamentale sau reducerea impozitelor si taxelor. Dorind sa revina la punctul initial ei grabesc revenirea la tendinta de crestere dar cu o rata mai radicala a inflatiei, firmele nu vor modifica nivelul preturilor, dorind sa pastreze nivelul productiei. Singurul efect a expansiunii fiscale este cresterea productiei si utilizarea mai completa a fortei de munca.

În cazul expansiunii monetare (adica a cresterii cantitatii nominale de bani), în conditiile curbei orizontale nu va influenta preturile dar va avea loc expansiunea productiei.

Cresterea cheltuielilor guvernamentale, în conditiile ofertei clasice, si a cresterii preturilor, va duce la cresterea ratei dobânzii si ca efect la scaderea cheltuielilor în sectorul privat. În conditiile excesului de cerere firmele vor dori sa creasca preturile decât productia.

În conditiile politicii expansioniste monetare în cazul ofertei clasice va afecta nu productia ci preturile. Ar trebui sa revina curba, dar angajatii, urmeaza, pretind la majorari de salarii, ceea ce va cauza ne revenirea curbei la pozitia initiala, deoarece includerea unor cheltuieli suplimentare genereaza cresterea ulterioara a preturilor.

Firmele vor fi nevoite sa liciteze salariile si costurile, preturile vor creste în aceiasi proportie ca si cantitatea nominala de bani., astfel se mentine nivelul ratei profiturilor.

Deci un management al socurilor determina o alegere fie mentinerea inflatiei fie micsorarea ofertei si o crestere a somajului


Document Info


Accesari: 16146
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )