Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Continutul cheltuielilor publice

economie
Continutul cheltuielilor publice


Cheltuielile publice = relatii repartitoare a fondurilor financiare pentru institutiilor publice, populatii si agenti economici.Cheltuielile publice se efectueaza din diferite fonduri financiare constituite la 17517c221r nivel macro si micro economic: bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale de stat, fondul institutiilor publice, etc.

In conditiile trecerii la economia de piata in tara noastra s-au produs modificari in ceea ce priveste continutul si structura cheltuielilor publice. Statele isi indreapta cu precadere fondurile sale pentru finantarea actiunilor social-culturale a administratiilor de stat si intr-o mai mica masura pentru finantarea actiunilor economice.

Dezvoltarea actiunilor in aceasta perioada se realizeaza mai mult pe seama fondurilor alocate de aagentii economici din sectorul public si privat. Din bugetul de stat se asigura numai completarea resurselor financiare ale sectoarelor primare: energie, mine, petrol, gaze.

Cea mai mare parte a resurselor financiare ale statelor se utilizeaza pentru plata bunurilor si serviciilor procurate de organizatiile locale si centrale ale administratiei de stat si de alte institutii de drept public, precum si pentru plata de salarii, pensii si alte drepturi banest cuvenite funcionarilor publici, pentru plata dobanzilor datoriei publice, pentru acordarea de subventii unor categorii de ageti economici.

Achizitiile curente de bunuri si servicii efectuate de stat reprezinta in medie peste 50% din PIB, in majoritatea statelor cu economie de piata.

Efectele cheltuielilor publice din contabilitatea financiara ale statelor poat avea loc numai daca sunt respectate anumite principii:


1. Orice cheltuiala publica poate fi realizata numai daca este prevazuta intr-un act normativ. Mentionam de asemenea ca fara o autorizare expressa nici o cheltuiala nu poate fi realizata chiar daca a fost prevazuta intr-un act normative.


2. Cheltuielile publice pot fi efectuate numai in conditiile exercitarii unui control financiar preventive si post operativ privin oportunitatea si necesitatea cheltuielilor. Fiind vorba de cheltuielile unor resurse publice se impune un regim sever economie in procesul angajarii banilor publici.


3. Cheltuielile publice nu se pot efectua in mod automat chiar daca au fost prevazute intr-un act normative ci pe masura justificarii sumelor acordate anterior in conditiile realizarii inicatorilor specifici.


4. Orice cheltuiala publica se poate realiza numai din bugetul administratiei centrale de stat sau din bugetele locale in functie de subordinea institutiei publice sau a beneficiului de alocatii bugetare.


5. Sumele alocate pentru efectuarea cheltuielilor publice se caracterizeaza prin nerambursabilitate.


Document Info


Accesari: 3034
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )