Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DREPTUL TRANSPORTURILOR

economie


CAP I    ASPECTE GENERALE PRIVITOARE LA



ACTIVITATEA DE TRANSPORT


A. IMPORTANTA ECONOMICO-SOCIALA A ACTIVITATII DE TRANSPORT


Procesul aparitiei transporturilor ca ramura distincta a economiei nationale a inceput la sfarsitul sec XV-lea si sa desfasurat o data cu revolutia industriala. Pana la inceputul sec al XIX-lea transportul se facea numai pe cai de comunicatii terestre si pe cai navigabile.

Transportul feroviar a fost organizat dupa aparitia locomotivei cu abur in deceniul al treilea al sec XIX, locul acestuia fiind luat de transportul feroviar diesel-electric si electrificat.

Transportul feroviar, auto, maritim, aerian, reprezinta un domeniu important al activitatii economico sociale prin intermediul caruia se realizeaza deplasarea sau stramutarea in spatiu a bunurilor si persoanelor in scopul satisfacerii intereselor materiale si spirituale ale societatii omenesti.


Pt ca activitatile de transport sa fie considerate fapte de comert acestea trebuie sa se desfasoare in mod repetat, organizat si profesional de catre o intreprindere specializata.

Dreptul transporturilor este ansamblu normelor juridice care reglementeaza raporturile ce se stabilesc, se modifica sau se sting in procesul de organizare si executare a transportului de marfuri sau pasageri.


a)                                                                                              transporturi de persoane

b)                                                                                             transportul de lucruri (marfuri)


In functie de caile de transport pe care se realizeaza, transporturile sunt:

a)     transporturi terestre

pe cale ferata

rutiere

b)    transporturi pe apa

navale

c)     transporturi aeriene

a)     trafic intern sau local

b)    trafic international care la randul lor pot fi:

transportul de peage- locul de expediere si cel de destinatie se afla pe teritoriu aceluiasi stat insa parcursul transportului strabate un stat vecin

b)    transportul multimodal care se realizeaza cu cel putin doua modalitati de transport diferite

b)    transporturi efectuate de persoane fizice in scopul satisfacerii unui interes personal, propriu, uzand de mijloace proprii de transport


Prin contractul de transport se intelege conventia prin care o parte, carausul, profesionist se obliga in schimbul unei remuneratii sa efectueze o deplasare de persoane sau de bunuri pe o anumita distanta cu un vehicul corespunzator.

b)    caracterul oneros al contractului de transport presupune obtinerea de catre fiecare parte a unui echivalent, a unei contraprestatii in schimbul obligatiei ce ii revin

c)     este un contract comutativ - de la incheierea contractului, drepturile si obligatiile partilor au existenta certa cat si o intindere determinata

d)    contractul este in principiu consensual incheidu-se valabil prin simplul consimtamant al partilor

e)     contractul are un caracter real, respectiv nu poate lua nastere decat prin remiterea efectiva a marfurilor catre caraus

f)      contractul este unul de adeziune






Autonomia contractului de transport este evidentiata si in cazul litigiilor, partea care reclama daune de la caraus in baza unui contract de transport trebuie sa faca dovada calitatii sale de parte contractanta, iar nu un titlu de proprietate asupra lucrului predat pt transport, proprietarul lucrului predat neavand calitatea de a figura ca parte in proces.

Caracterul comercial al contractului de transport rezulta din calitatea de comerciant al transportului.


Carausul - este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte sau sa faca sa se transporte un obiect oarecare. Denumirea de caraus este data in doua acceptiuni: prima - de intreprindere de transport care isi asuma obligatia de a executa deplasarea de bunuri sau persoane in nume propriu: a doua - de intreprindere care face sa se transporte marfuri sau persoane, se refera atat la marfurile succesive si la asa zisii comisionari. Comisionarul este considerat ca fiind un intermediar care se interpune intre proprietarul sau posesorul marfurilor si transportator, in temeiul contractului de expeditie. Contractul de expeditie imbraca forma unui contract de comision sau forma unui contract de mandat. In baza contractului de expeditie, comisionarul - expeditor se obliga, in schimbul unui comision sa incheie in nume propriu dar pe seama comitentului unul sau mai multe contracte de transport, si sa efectueze anumite operatii materiale specifice transportului de marfuri.

Calatorul - intervine ca parte in contractul de transport de persoane. Calitatea sa de profesionist sau neprofesionist nu intereseaza sub nici o forma deoarece acesta nu influenteaza natura raporturilor juridice in contractul de transport de persoane.

Expeditorul - poate fi orice persoane fizice sau juridice ale carei interese se refera la incheierea unui contract de transport de marfuri si bagaje. Expeditorul la data incheierii contractului de transport detine facultatea sa nominalizeze in documentul de transport persoana beneficiaruluirespectiv persoana careia ii va fi eliberata marfa la capatul calatoriei. Pot avea calitatea de expeditor persoanele juridice de drept public si privat .

Destinatarul - este aceea persoana fizica sau juridica careia transportatorul ii va elibera marfa la locul stipulat in contract. In ceea ce priveste pozitia destinatarului in contractul de transport se poate afirma ca desii nu participa efectiv la incheierea contractului de transport, dobandeste anumite drepturi si obligatii decurgand din contractul incheiat anterior intre expeditor si caraus devenind un asa zis tert beneficiar.





a)    Capacitatea partilor contractante - se refera la aptitudinea de a avea capacitate deplina de exercitu, adica de a exercita drepturile si obligatiile prin acte juridice incheiate in nume propriu. Alaturi de conditia capacitatii carausului si numai acestuia I se impune calitatea de comerciant in conditiile codului comercial. Prin comerciant se intelege aceea persoana fizica sau juridica care savarseste in nume propriu si in baza specializarii sale fapte de comert.

b)    Consimtamantul - reprezinta manifestarea de vointa a hotararii de a incheia contractul de transport, consimtamant care trebuiesa indeplineasca anumite conditii: sa provina de la o persoana cu discernamant, sa fie exteriorizat cu intentia de a produce efecte juridice , sa nu fie alterat de vreun viciu.

c)     Obiectul - consta in obligatiile la care se indatoreaza partile. In contractul de transport principala obligatie a unitatii de transport este de a transporta marfa, pasagerii sau bagajele, iar pt expeditor ori pasager, obligatia de plata a tarifului de transport. Si obiectul material al prestatiei carausului trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa existe, sa fie determinat sau determinabil, sa se afle in circuitul civil, sa fie posibil, sa fie licit.

d)    Cauza - se refera la scopul in vederea caruia s-a incheiat contractul de transport. Pt caraus - obtinerea pretului transportului in care este inclus profitul sau, iar pt expeditor - deplasarea in spatiu a marfurilor, bagajelor conform unor interese.

e)     Conditiile de forma - fiind un contract consensual acesta se incheie prin simplul acord de vointa a partilor, insa dovada existentei lui se face printr-un inscris, denumit document de transport sau scrisoare de trasura, bilet sau legitimatie de calatorie. Fiin un contract real nu se incheie valabil decat prin predarea efectiva a marfurilor.

f)      Documente de transport nominative, la ordin sau la purtator - documentul de transport in cazul transportului de persoane se prezinta sub forma unui titlu la purtator. La transportul de marfuri contractul se intocmeste sub forma unui inscris nominativ. Contractul de transport nominativ infatiseaza partile contractante prin elemente de identificare cum ar fi: numele, denumirea, domiciliul, sediu, etc. contractul de transport la ordin se particularizeaza prin faptul ca transmiterea drepturilor catre terte persoane se realizeaza prin gir adica prin inserarea unei anumite formule prin care se exprima vointa posesorului actual de a efectua transmisiunea si remiterea titlului catre un nou posesor. Documentul de transport la purtator este transferabil catre terti prin simpla predare materiala, transferul operand prin remiterea inscrisului de catre posesorul actual unei alte persoane.

g)      Cuprinsul documentului de transport - in contractul de transport se disting clauze cu caracter obligatoriu de cele facultative: data incheierii contractului, partile contractului, identificarea bunurilor transportate, obligatiile carausului si plata pretului transportului, semnatura si sigiliul partilor. Daca bunurile sunt ambalate in lazi, saci, butoaie, trebuie stipulata calitatea, numarul, marcile si sigiliile aplicate acestora. Termenul de executare a contractului este unul de decadere si curge de la data cand lucrul a fost predat carausuluide catre expeditor. Pretul se stabileste in functie de felul transportului, distanta, natura, dimensiunea, greutatea si volumul marfii. Documentul de transport trebuie sa fie semnat de ambele parti contractante.




Obligatiile partilor la locul de pornire

A.   Obligatia expeditorului - aceasta faza se refera la: alegerea si verificarea mijlocului de transport, predarea marfurilor destinate transportului, incarcarea acestora,colaborarea la intocmirea documentului de transport, plata pretului aferent transportatorului.

a)    Alegerea si verificarea mijlocului de transport - daca marfurile supuse transportului se incadreaza in categoria marfurilor alterabile, expeditorul va solicita mijloace de transport dotate cu instalatii frigorifice, in transportul petrolier sunt necesare vagoane sau autocamioane cisterna. Atunci cand expeditorul sesizeaza ca mijlocul de transport nu corespunde efectuarii deplasarii in spatiu a marfii el va fi obligat sa anunte carausul prin obiectii in cuprinsul scrisorii de trasura.

b)    Obligatia expeditorului de predare a marfii - este o sarcina care trebuie executata la locul convenit, la termenul fixat, si respectand conditiile cantitative, calitative precum si cea de ambalare a marfurilor. Datarea predarii marfii este o obligatie ce trebuie precizata si respectata cu strictete de catre partile contractante    deoarece din momentul predarii marfurilor de catre expeditor carausului, acesta devine posesorul marfurilor respective si din acest moment se naste raspunderea sa. Aplicarea de etichete exterioare in cazul transportului unor expeditii de coletarie sau mesagerie este o obligatie ce trebuie realizata cu deosebita atentie pt ca marfurile sa nu fie confundate, rasturnate, casate.

c)     Incarcarea marfii -    incarcarea propriu-zisa se realizeaza tinand cont de capacitatea mijlocului de transport ales, expeditorul avand obligatia de a folosi integral spatiu de incarcare a mijlocului de transport. Asezarea marfurilor se realizeaza prin urmatoarele operatiuni: stivuire, consolidarea marfii cu diferite tehnici de fixare, nivelarea, indreptarea marfurilor, invelirea marfurilor si legarea ambalajului cu sarma. Expeditorul este obligat ca odata cu predarea marfurilor catre caraus sa aplice pe sistemul de inchidere a mijloacelor de transport inchise sigiile proprii.

d)    Colaborarea expeditorului la intocmirea documentului de transport - expeditorul este dator sa ofere carausului toate datele si informatiile reale privitoare la marfa ce urmeaza a fi transportata, itinerariul ce va fi parcurs.

e)     Plata pretului transportului - momentul in care se realizeaza obligatia de plata a pretului este stabilit prin acordul partilor contractante. Atunci cand expeditorul intarzie sa plateasca pretul transportului carausul poate ridica exceptia de neexecutare a contractului.




Document Info


Accesari: 6335
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )