Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Emitere factura avans

economie
Emitere factura avans


In anul 2005 , in baza unui contract de parteneriat comercial cu o alta societate, am primit prin ordin de plata in contul nostru de la banca suma de 100.000 Ron (1 miliard Rol), ca avans conform contractului respectiv.La aceea vreme s-a omis emiterea unei facturi de avans. Am dori sa emitem aceasta factura acum si sa o inregistram in contabilitate in luna in curs, ambele societati fiind platitoare de T.V.A.Ce mai trebuie facut acum pentru a ne incadra in litera legii si mai mult, ce penalitati si amenzi sunt prevazute pentru aceasta omisiune?

Conform Codului fiscal, Cap VI, art. 134 ,,Faptul generator si, exigibilitatea - reguli generale", e 15415k103p xigibilitatea taxei pe valoarea adaugata este anticipata faptului generator si intervine:

  • la data la care este emisa o factura fiscala, inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii;
  • la data incasarii avansului, in cazul in care se incaseaza avansuri inaintea livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii. Se excepteaza de la aceasta prevedere avansurile incasate pentru plata importurilor si a drepturilor vamale stabilite, potrivit legii, si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau care nu sunt in sfera de aplicare a taxei. Prin avansuri se intelege incasarea partiala sau integrala a contravalorii bunurilor sau serviciilor, inaintea livrarii, respectiv a prestarii.

Prin alin. (7) al art. 155 se face de asemenea precizarea ca "Daca plata pentru opera-tiuni taxabile este incasata inainte ca bunurile sa fie livrate sau inaintea finalizarii pres-tarii serviciilor, factura fiscala trebuie sa fie emisa in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la fiecare data cand este incasat un avans, fara a depasi finele lunii in care a avut loc incasarea.

In consecinta, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii avansului, fara a depasi finele lunii in care a avut loc incasarea, trebuia intocmita factura fiscala de incasare, cu colectarea T.V.A. In situatia in care la acel moment nu s-a intocmit factura fiscala, exista urmatoarele posibilitati, in functie de situatia existenta:

  • daca pana in prezent s-a efectuat livrarea de bunuri sau prestarea de servicii corespunzatoare contractului incheiat si avansului incasat, este tardiva intocmirea facturii fiscale pentru avans, situatia fiind compensata de intocmirea facturii de vanzare prin care s-a colectat T.V.A.

Consecintele acestei deficiente se pot materializa in:

-calcularea majorarilor de intarziere pentru T.V.A. aferenta avansului (15.966 ron)pentru perioada cuprinsa intre data incasarii avansului si data emiterii facturii delivrare de bunuri/prestare de servicii;

-sanctionarea de catre organele fiscale prin aplicarea unei amenzi contraventionale, conform Legii nr. 82/1991, art. 41 prin care: "Constituie contraventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate - amenda de la 1.000 la 10.000 ron;

nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la: intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse - amenda de la 300 la 4.000 ron.";

  • daca din momentul incasarii avansului si pana in prezent nu s-a efectuat livrarea de bunuri sau prestarea de servicii corespunzatoare contractului incheiat, este recomandata intocmirea facturii fiscale pentru avans. Factura de avans cu T.V.A. colectata se inregistreaza in evidenta contabila si fiscala (jurnal de vanzari, decont) in luna emiterii facturii.

Consecintele acestei deficiente se pot materializa in calcularea majorarilor de intarziere pentru T.V.A. aferenta avansului (15.966 ron) pentru perioada cuprinsa intre data incasarii avansului si data emiterii facturii fiscale pentru avans.

In ambele situatii, va recomandam sa nu calculati si sa nu virati din proprie initiativa majorarile de intarziere aferente deoarece sistemul de declarare si numarul de evidenta al platii acestor accesorii nu este pus la punct in cadrul serviciilor de administrare a obligatiilor de plata datorate bugetului general consolidat, astfel incat exista posibili-tatea ca in fisa sintetica pe platitor, suma achitata sa figureze ca fiind platita in plus datorita faptului ca nu s-a evidentiat si obligatia de plata.

Deficienta trebuie stabilita doar de organul de inspectie fiscala care va calcula si accesoriile aferente, sume care vor fi consemnate ulterior in decizia de impunere.Sursa : https://www.contabilul.ro/index.php?pag=a&id=106&s=Intrebari+si+raspunsuri&aid=1763
Document Info


Accesari: 11528
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )