Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
FUNCTIA DE MOTIVARE - ANTRENARE

economie


UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA

ECONOMIA TURISMULUI INTERN SI INTERNATIONAL
FUNCTIA DE MOTIVARE - ANTRENAREIntroducere


Esenta procesului de conducere o reprezinta functiile conducerii . Prin functiile conducerii intelegem activitati specializate ,relative omogene , complementare sau convergente care indeplinesc un rol specific in ansamblul procesului de conducere.

Cunoasterea functiilor in mod aprofundat constituie o premisa majora pentru descifrarea continutului stiintei conducerii si a conducerii stiintifice , pentru insusirea si utilizarea eficienta a sistemelor, metodelor,tehnicilor,procedurilor si modalotatilor moderne de conducere.

Pentru prima data procesele de conducere au fost identificate de H. Fayol care a definit cinci functii principale : previziunea , organizarea, comanda,coordonarea si controlul .

Este necesar a fi retinut faptul ca nu trebuie exagerata importanta acestor sistematizari, pentru ca indiferent de functiile pe care i le recunoastem conducerii, in practica se executa 24524k1015y obligatoriu toate actiunile ce compun activitatea de conducere.

Cele cinci functii ale conducerii , recunoscute de numerosi specialist, pot fi definite printr-o serie de elemente commune , astfel:

Activitatile caracteristice fiecarei functii sunt specificate in ansamblul lor numai cadrelor de conducere, de altfel tocmai acest aspect le diferentiaza de cadrele de executie .

Functiile de conducere se realizeaza in absolut toate tipurile de intreprinderi ( societate comerciala , regii autonome ) indiferent de domeniul in care activeaza sau de dimensiunile acestora . Ele se gasesc la toate nivelurile ierarhice dintr-o intreprindere. Continutul si forma de de manifestare a functiilor conducerii difera in functie de nivelul ierarhic la care se manifesta.

Functiile conducerii au ponderi diferite pe scara ierarhiei in sensul ca la nivelul ei superior , se realizeaza in principal functiile de coordonare , antrenare si evaluare- control.


Functia de antrenare

Aceasta functie a managementului unitatilor economice prezinta o importanta deosebita deoarece ea incorporeaza actiuni ce se concentreaza asupra factorului uman cu scopul de a-l determina sa contribuie, sa participe activ la realizarea integrala a sarcinilor si obiectivelor stabilite. Prin intermediul functiei de antrenare, personalul de executie, ca de altfel si managerii sunt implicati direct, in primul rand, la stabilirea obiectivelor unitatii economice si in al doilea rand la realizarea acestora prin asimilarea lor la obiectivele proprii.

In cadrul functiei de antrenare delimitam doua momente: comanda si motivarea. Prin comanda managerii exercita influenta directa asupra subordonatilor, in virtutea autoritatii cu care au fost investiti, antrenandu-I la realizarea sarcinilor si obligatiilor ce le revin. In procesul de comanda intervin urmatorii factori:

managerul cu autoritatea si personalitatea sa,

cadrele de executie, respectiv subordonatii cu caracteristicile lor(varsta, profesie, nivel de pregatire, vechime in munca, etc);

sarcinile sau problemele ce trebuiesc rezolvate.

Modul concret in care prin comanda, managerul influenteaza actiunile celorlalti depinde atat de situatia concreta in care se gaseste cat si de trasaturile lui de caracter, de experienta pe care o are si de gradul de cunoastere al subordonatilor.

Realizarea antrenarii prin intermediul comenzii presupune:

Formularea unor ordine (dispozitii) simple si directe care sa se caracterizeze prin claritate;

Ordinele sa nu depaseasca competenta subordonatilor sau capacitatea lor de executie

Desfasurarea in mod permanent a unei munci educative prin care sa se ridice gradul de constiinciozitate a subordonatilor in realizarea dispozitiilor primite;

Promovarea unei discipline reale de munca

Imbinarea corecta a sistemului de stimulare materiala si morala in cel al raspunderii in indeplinirea sarcinilor.

Un rol deosebit in realizarea procesului de comanda il are stilul de munca al managerilor, promovarea de catre acestia a unui stil democratic de conducere.

Un al doilea moment in realizarea functiei de antrenare deosebit de important, il constituie motivarea salariatilor in directia realizarii obiectivelor prestabilite.


Motivatia si componentele ei

Intr-o maniera generala , motivatia poate fi definita ca procesul de selectie , orientare si mentinere a comportamentului uman . Prin motivatie intelegem de ce oamenii aleg un anumit mod de actiune preferandu-l altuia sau altora , de ce si-l mentin , uneori pe o perioada indelungata , chiar in conditii nefavorabile . Incercand sa explice comportamentul indivizilor in organizatie cat si in afara ei , numerosi autori au descoperit ca la baza acestuia se afla anumite resorturi mai mult sau mai putin explicite . Din aceasta cauza nota generala a definitiilor date motivatiei vizeaza atat latura fizica cat si cea psihologica a actiunilor fiintei umane.

Conceptul de motivatie este frecvent utilizat pentru a identifica si explica:

Diferentele de comportament ale indivizilor spre exemplu in conditii de egalitate a salariului , performantele individuale ale angajatilor pot fi extrem de diferite . Aceste diferente se explica prin faptul ca realizarea obiectivelor organizatiei nu reprezinta o necesitate pentru toti angajatii , multi dintre ei pot fi interesati de alte activitati si nu de munca lor (muzica, sport, politica, famile )


Asadar comportamentul uman este determinat de anumite motive , constientizate de individ ca scopuri

Sarcina managerului ca element catalizator al grupului este de a identifica si activa motivele salariatilor , de a le dirija catre o munca performanta , acest proces este insa complicat si de mare subtilitate . Indivizii care compun o echipa sunt sensibili la diferiti factori care se schimba in timp si care pot intra in conflict , ei au nevoi si asteptari pe care incearca sa si le satisfaca in modurile cele mai diferite cu putinta .Componentele motivatiei


Din studiul comportamentului uman in munca s-a ajuns la concluzia ca motivatia este alcatuita din doua categorii de elemente :

Motivele - resimtite ca expresie a nevoilor si asteptarilor umane Ele sunt personale si de regula creaza anumite tensiuni.

In general nevoile sunt definite ca lipsurile pe care un individ le resimte la un moment dat . Asteptarile sunt credinte indivizilor in existenta unor sanse ce pot fi obtinute printr-un anumit nivel al efortului si al performantei

Realizarea unei motivatii eficiente necesita cunoasterea sistemului de nevoi si asteptari ale personalului .


Corespunzator diversitatii nevoilor exista infinite posibilitati de clasificare si caracterizare a lor

Nevoi fizice de baza sau primare -hrana, somn, adapost ,aflate la baza cerintelor vietii si a caror satisfacere asigura supravietuirea specie umane . Virtual aceste nevoi sunt universal printer oameni , dar intensitatea de manifestare este diferirta de la un individ la altu

Nevoi secundare sau sociale. Deoarece tin de aspiratiile psihice si intelectuale de nivelul devenirii individuale sunt de regula mai putin explicite. Multe din ele se dezvolta la maturitate: stima de sine, simtul datoriei , autoafirmarea


Identificarea nevoilor individuale si cuplarea acestora cu categoriile de stimulente care pot oferi satisfactie angajatilor constituie una din situatiile in care se evidentiaza managementul ca arta . Motivatia corect realizata da nastere performantelor dorite atat de individ cat si de organizatie, generand nu numai bunastarea individului ci si sentimentul de utilitate ,valoare profesionala , prestigiu .


Prin contrast , demotivatia este situatia caracterizata printr-o munca de calitate inferioara , performante scazute, insatisfactie . Demotivatia este generate de blocaje de ordin organizational sau social aparute in procesul realizarii scopurilor individuale. Raspunsul individului la demotivatie poate fi

Pozitiv- in aceasta situatie individual dezvolta un comportament activ-constructiv

Negativ- materializat in frustrare ca forma defensiva de comportament


Formele sub care se manifesta frustrarea sunt multiple , cele mai frecvente sunt :

Agresiunea - constand in atacuri fizice sau verbale orientate spre anumite obiecte sau persoane.

Regresia - consta din promovarea unor forme de comportament infantile sau primitive. Raspunsurile irationale iau forma tacerilor incapatanate , plansului, lovirii unor obiecte

Fixatia- este o forma de comportament persistent , lipsit de capacitatea de adaptare si prin care se repeat actiuni inutile sau cu rezultate negativeForme ale motivatiei

Existenta sociala si organizational a omului s-a aflat dintotdeauna sub influenta unor nevoi si factori motivationali. Formele motivatiei grupeaza circumstantele , modalitatile si mijloacele de natura diversa prin care organizatiile si respective managerii influenteaza si orienteaza comportamentul indivizilor si al grupurilor


Motivatia pozitiva si negativa

Aceasta prima clasificare a formelor de motivatie pune in valoare efectele laudei si recompenselor fata de cele ale dojenii si amenintarii.Modelul asteptarii lui Porter si Lawler.

In anul 1968 L.Porter si E.Lawler precizeaza faptul ca efortul cheltuit nu conduce automat si direct la performanta . Aceasta este mediate de trasaturile de personalitate, de abilitatile individului , de modul in care este perceput rolul sau in organizatie, Porter si Lawler sugereaza ca satisfactia este mai curand un efect si nu o cauza a performantei . potrivit conceptiei lor , performanta este cea care conduce la satisfactia in munca .

Variabilele care intervin in acest model sunt:

Valoarea recompensei - similara valentei din modelul lui Vroom. Valoarea unei recompense depinde de intensitatea cu care este dorita

Perceptia efortului si probabilitatea recompensei

Efortul

Abilitatea si trasaturile de personalitate

Perceptia rolului

Performanta

Recompensele - sunt rezultatele dorite . Ele pot fi intrinseci( interne individului si care include sensul realizarilor , sentimental responsabilitatii ) si extrinseci (provenite din mediul organizational , salarii, conditii de munca )

Satisfactia - nu este considerate acelasi lucru cu motivatia

BIBLIOGRAFIE

Management Comercial - Vasile Mercioiu, Constantin A. Bob , Florin Tomescu , Editura Economica, 1998

Managementul organizatiei - T. Zorlentan , E. Burdus, Editura Economica, 1998

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referateDocument Info


Accesari: 12584
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )