Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INFLATIA SI RATA DOBANZII

economie
INFLAŢIA sI RATA DOBÂNZII


Dobânda, in sens larg, reprezinta venitul sau reenumerarea unui capital. Ea este însusita de proprietarul oricarui capital care este antrenat intr-o activitate economica, indiferent de natura acesteia, sub forma de excedent in raport cu capitalul respectiv avansat. Dobânda se justifica prin ser 12112w2211m viciul obisnuit sau normal adus de un capital in conditii legale. In cazul in care utilizarea capitalului are loc in conditii de risc, acestea se acopera prin plati suplimentare ce maresc suma încasata de proprietare, fara a fi insa dobânda. Este obtinuta fie ca renumerare pentru orice împrumut banesc in conditii de garantie, fie ca este adusa de o obligatiune sau orice alta valoare imobiliara cu aceleasi garantii, fie ca este câstigata prin serviciul realizat cu orice element de capital real (masina, utilajul, brevetul de investitii etc) pe orice piata concurentiala când riscurile sunt inexistente sau când toti factorii de risc au constituit deja obiectul platii unor prime speciale care acopera integral riscurile respective. Fiind un surplus platit proportional, peste marimea capitalului folosit, dobânda reprezinta o forma de venit care se poate realiza numai intr-o activitate sau actiune economica ce se realizeaza prin eficienta, in care se produce mai mult decât se cheltuieste.
3.3.1 RATA REALĂ A DOBÂNZII sI INFLAŢIADaca o institutie bancara ofera bani împrumut, in mod normal va prezenta celui creditat o schema de rambursari si îi cere sa plateasca o dobânda pentru împrumutul acordat. De exemplu, pentru un împrumut de 10000$ USD, care va trebui rambursat in termen de un an se va cere de catre banca si plata unei sume de 10$ USD pe luna. Aceasta suma reprezinta o dobânda de 1200$ pe an, ceea ce se poate exprima si procentual, ca rata a dobânzii de 12% pe an:

=12%

Rata dobânzii este pretul care este platit pentru a împrumuta bani pentru o perioada determinata de timp si este exprimata ca un procent per $ împrumut. In exemplul nostru, cu o rata a dobânzii de 12% pe an înseamna ca, persoana împrumutata trebuie sa plateasca 12 centi pe an pentru fiecare $ luat cu împrumut.

Dupa cum pe piata bunurilor si serviciilor exista mai multe preturi si tarife, tot asa exista mai multe rate ale dobânzilor. Banca va acorda bani cu împrumut unui client industrial la o rata a dobânzii mai scazuta decât cea la care va da persoanelor fizice , deoarece in cazul persoanelor juridice exista un risc mai scazut de rambursare. Totodata rata dobânzii ceruta la un împrumut pe termen lung va diferi de rata dobânzii pentru un împrumut pe termen scurt.

Dobânda reala este renumerarea unui capital calculata prin deducerea inflatiei din dobânda nominala . Conventional, prezentarea acestei modalitati de existenta a dobânzii porneste de la ecuatia lui Irving Fisher:

I=R+r, unde:

I=rata dobânzii nominale (rata de piata a dobânzii)

R=rata reala a dobânzii

r=rata inflatiei

R=i-r

In conditiile in care fenomenul inflationist nu se manifesta, rata dobânzii nominale este egala cu rata dobânzii reale:

R=i

Marimea si dinamica acestei dobânzi se exprima prin masa si rata dobânzii reale si aceasta forma a dobânzii are o importanta majora pentru stimularea economiei veniturilor unitatilor economice si, îndeosebi ale populatiei pentru acumularea capitalului si cresterea investitiilor.Comparativ cu rata inflatiei dobânda reala poate fi:

a)pozitiva când i>r, care incita in mod deosebit economiile si utilizarea acestora pentru realizarea unor obiective economice prin investitii.

b)negativa când i<r, care frâneaza economisirea banilor si investirea lor, pentru ca cei care au economisit pot înregistra in termeni reali pierderi. Spre exemplu la cele detaliate anterior presupunem ca avem un împrumut de 100$, rambursabil intr-un an. Suma platita la sfârsitul anului pentru acest împrumut este masurata in termeni nominali si este formata din:

-100$ (capitalul împrumutat)

-8$ dobânda platita ( in cazul unei rate nominale a dobânzii de 8%)

La o prima vedere se pare ca cel care a împrumutat a câstigat 8$, insa, aceasta afirmatie nu este integral adevarata deoarece nu s-a luat in calcul nivelul preturilor pe parcursul anului respectiv.

Daca preturile ramân constante intr-un an, atunci rata reala a dobânzii pe care o câstiga împrumutatorul va fi de asemenea de 8%, deoarece el poate cumpara cu 8% mai multe bunuri si servicii cu cei 108$ rambursati, decât putea cumpara cu cei 100$ pe care i-a împrumutat.

Insa, daca nivelul preturilor va creste cu 8%, rata reala a dobânzii va fi zero, deoarece cu cei 108$ rambursati cumpara aceiasi cantitate de bunuri ca si cu cei 100$ împrumutati initial. Daca împrumutatorul a împrumutat cu o dobânda de 8% anual iar preturile cresc cu 10% atunci rata reala a dobânzii este de 2%.

Daca creditorii si debitorii sunt preocupati de costurile reale, masurate in raport cu puterea de cumparare, rata nominala a dobânzii va fi fixata la rata reala la care cad de acord sa fie rambursati banii plus o suma pentru a acoperii orice rata preconizata a inflatiei.

Ru=rr+r*, unde:

Ru=rata nominala dobânzii;

Rr=rata reala a dobânzii

r*=inflatia anticipata

Considerând ca un împrumut pe un an aduce un profit de 10% celui care acorda împrumutul si rata inflatiei este 5% atunci rata nominala a dobânzii este de 15%

Ru=10+5=15%

Daca inflatia este considerate ca fiind 0% pentru anul respectiv, atunci rata nominala a dobânzii va fi de 10%.

Ru=10+0=10%.
Dobânda nominala reprezinta remunerarea efectiva a unui capital in expresie curenta la pretul pietei. Aceasta dobânda se caracterizeaza prin dinamica, instabiliate, oscilatie si volatilitate.

Document Info


Accesari: 8396
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )