Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Indicatorii procesului de analiza economica-financiara :

economie
Indicatorii procesului de analiza economica-financiara :


I.            Indicatori ai potentialului tehnico-economic :Indicatori ai capacitatii de productie

Indicatori ai imobilizarilor

Indicatori ai activelor circulante

Indicatori ai resurselor umane

Indicatori ai capacitatii de cercetare

II.         Indicatori ai potentialului financiar :

Capitalurile

Patrimoniul net

Fondul de rulment ( TN = RF - NFR ), RF - surse financiare, NFR - mijloace economice

Lichiditatea

Solvabilitatea

Autonomia financiara

III.       Indicatori ai rezultatelor economice-financiare :

Cifra de afaceri

Valoarea adaugata

Rezultatul

IV.      Indicatori ai eficientei utilizarii potentialului tehnico-economic si financiar al firmei :

Rata de eficienta a mijloacelor fixe

Rata de eficienta a activelor circulante

Rata de rotatie a activelor circulante

Lichiditatea muncii

Ratele de rentabilitate

Rata de eficienta a cheltuielilorComparatia : in practica, se utilizeaza mai multe tipuri de comparatie :

a)      Comparatia in timp, adica intre rezultatele perioadei raportate si rezultatele pe o perioada sau mai multe anterioare perioadei respective.

b)      Comparatii in spatiu care pot fi efectuate intre rezultatele unei verigi organizatorice ale firmei respective.

c)      Comparatiile mixte ( combinatia intre a) si b) ).

d)      Comparatii in functie de un criteriu prestabilit : e vorba de plan, de norme, de standarde.Diviziunea si descompunerea rezultatelor, poate fi de mai multe feluri :

a)      Divizunea dupa timpul de formare a rezultatelor care permite evidentierea abaterilor de la tendinta generala de desfasurare a rezultatului in timp.

b)      Divizunea rezultatelor dupa locul de formare.

c)      Descompunerea pe parti sau pe elemente componente. Permite localizarea rezultatelor favorabile sau nefavorabile.

Gruparea : colectivitatea studiata este despartita in grupe omogene de unitati dupa variatia uneia sau mai multor caracteristici.

Generalizarea sau evaluarea rezultatelor : prin aceasta metoda, sunt reunite intr-un ansamblu coerent concluziile reiesite din studiul cauzal-factorial al fenomenelor.II.                 Metodele analizei cantitative :


Metoda substituirilor in lant. Se utilizeaza in cazul relatiilor de tip determinism care imbraca forma matematica a produsului sau a raportului intre factori.

Principiile de lucru ale acestei metode sunt :

a)      asezarea factorilor in relatiile de cauzalitate se face in ordinea conditionariilor lor economice adica intai factorul cantitativ apoi factorul structural si ultimul substituit, factorul calitativ.

b)      substituirile se fac pornind de la factori cu actiune directa continuandu-se apoi cu cei cu actiune indirecta.

c)      un factor substituit se mentine ca valoare in operatiunile ulterioare.

d)      Principiu subsidiar. Cand in cadrul raportului avem factori de acelasi nivel, substituirea incepe cu cel de la numitor.

Metoda balantiera, este utilizata cand intre elementele fenomenului studiat exista relatii de tip determinism de natura sumei.

Metoda corelatiei, se utilizeaza in cazul relatiilor de tip stocastic ( intamplator ) intre elementele componente ale fenomenului studiat.

Metoda calcului matricial, este utilizata in cazul relatiilor de produs sau de raport intre rezultatul economic cercetat si factorii sai de influenta.

Cercetarile operationale care sunt utilizate in cazul cand intervine in sistemul organizational un complex de factori sau atunci cand sunt utilizate metode stiintifice cu ajutorul carora este scoasa in evidenta interdependenta dinte elemente si factori.


Sursele de informatie ale analizei economice-financiare


a)      Surse din interior care reflecta functiunea propriu-zisa a firmei asigurata de sistemul de evidenta respectiv de contabilitatea financiara si cea de gestiune.

b)      Surse din exterior care sunt necesare in orientarea activitatii firmei atat in cea ce priveste dimensionarea obiectivelor urmarite cat si pentru raportarea rezultatelor proprii.

Informatiile trebuie sa satisfaca anumite cerinte cum ar fi : exactitatea, profunzimea, vechimea, valoarea, costul informatiei.

Analiza economico-financiara poate fi organizata fie la nivelul fiecarui compartiment fie la nivelul compartimentului financiar contabil, fie la nivelul managementului care poate utiliza si organisme din afara pentru efectuarea analizei.Seminar 1 ( 18/10/2006 )


Metoda substituiriiInterpretarea :

Desi initial, firma prevedea o crestere a tuturor indicatorilor ( o situatie favorabila ), acest lucru nu s-a realizat fapt observat prin cresterea productiei de marfuri fabricate intr-un ritm mai rapid decat al cifrei de afaceri.

Desi s-a prevazut, o crestere a cifrei de afaceri, aceasta a depasit asteptarile actionarilor, crescand cu 0,9% cea ce inseamna ca a depasit cu un punct procentual asteptarile initiale.

Aceasta crestere nu a fost suficienta, fapt observat din analiza productiei marfa fabricate care desi inital s-a prevazut ca o sa creasca cu 0,7 %, a crescut cu 0,13, cea ce a depasit asteptarile initiale cu 0,6% depasind astfel crestea cifrei de afaceri cu 0,3%.

Putem afirma, ca firmsa se confrunta cu existenta stocurilor neprevazute si cu cresterea cheltuielilor materiale.

Din analiza indicilor, firma a incercat sa reduca aceasta situatie nefavorabila prin aducerea stocurilor si scaderea cheltuielilor materiale insa acest lucru nu a fost realizat.


Document Info


Accesari: 5000
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )