Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
OBLIGATIILE PROFESIONALE ALE COMERCIANTILOR

economie


Obligatiile profesionale ale comerciantilor

6.1. Obligativitatea īnregistrarii īn Registrul Comertului


6.3. Desfasurarea activitatii īn conditii de concurenta loiala

Concurenta licita

Nici un act normativ din legislatia romāna nu a defini concurenta licita. Legea 11/1991 cuprinde īn art.1 o dispozitie cu caracter general care impune comerciantilor obligatia de a-si exercita activitatea cu buna credinta si potrivit uzantelor cinstite. Cum concurenta este un atribut al activitatii comerciale, rezulta ca si ea trebuie sa fie conforma bunei credinte si uzantelor cinstite. Īn raport cu aceste precizari putem defini concurenta licita ca fiind forma fundamentala de concurenta īn cadrul careia comportamentul competitional al agentului economic se exercita concret, cu buna credinta si potrivit uzantelor cinstite, īn domenii permise concurentei, īn scopul de a asigura existenta sau expansiunea comertului sau.

Cerinta comportamentului de buna-credinta aratat īn art.1 al Legii 11/1991 este īn concordanta si cu dispozitiile art.54 din Constitutie care prevede ca "cetatenii romāni, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa īncalce drepturile si libertatile celorlalti.

Īn literatura noastra de specialitate, buna-credinta a fost definita ca starea psihologica a unui subiect de drept care implica o anumita activitate a individului sau o atitudine pur intelectuala de ignorare sau eroare, care poate fi apreciata etic si pe baza careia, plecānd de la o norma de drept, sa se poata declansa efecte juridice.

6.4. Protectia consumatorilor


6.5. Obligativitatea platii impozitului pe profit


6.6. Evaziunea fiscala si combaterea ei


Evaziunea fiscala a fost conceputa si este reglementata din necesitatea stabilirii si īncasarii conforme a impozitelor, a taxelor si celorlalte venituri publice.

Faptele de sustragere de la impozit pentru impozite, taxe, contributii datorate bugetului public sunt denumite fapte de evaziune fiscala.

Actul normativ care reglementeaza combaterea evaziunii fiscale frauduloase este Legea 87/1994.

Legea nr.87/1994 defineste evaziunea fiscala ca fiind sustragerea prin orice mijloc, īn īntregime sau īn parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat si fondurilor speciale extrabugetare, de catre persoanele fizice si persoanele juridice romāne sau straine avānd calitatea de contribuabili.

Combaterea evaziunii fiscale este conceputa si urmarita prin actiuni atāt preventive, cāt si de sanctionare.

Pentru a preveni producerea faptelor de evaziune fiscala, Legea nr.87/1994 reglementeaza o serie de obligatii pentru contribuabili, cum sunt:

Contraventiile de evaziune fiscala si sanctionarea lor

Categoria contraventiilor de evaziune fiscala cuprinde urmatoarele fapte si omisiuni:

6.7. Reguli specifice actelor de comert


d)   Īn cazul īncetarii platilor pentru datoriile comerciale, comerciantul poate fi declarat īn faliment (se aplica Legea 64/1995 privind procedura de reorganizare si lichidare judiciara)
A se vedea "Drept financiar"- Ion Gliga, Ed. Humanitas, 1998


Document Info


Accesari: 7263
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )