Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PIATA FINANCIARA

economie


PIATA FINANCIARA reprezinta conjuncture prin care activele financiare sunt constituite si introduse in circuitul economic. Ea este o piata specializata a economiei unei tari unde se intalnesc si se regleaza fluxurile cererii si ale ofertei de active financiare.

Avand in vedere felul de activitate care circula pe piata financiara, aceasta se compune din 3 mari segmente: Piata Bancara reprezentand multitudinea relatiilor de credit la care participa active bancare care nu-si schimba valoarea prin negociere; Piata de Capital care este ansamblul tranzactiilor cu titlu pe termen lung si mediu a caror valoare se modifica prin negociere; Piata Monetara care este constituita de tranzactii cu titluri pe termen scurt sau usor lichidabile.



PIATA DE CAPITAL este un sector al pietei financiare in care capitalul devine o marfa. Acesta materializat in titluri financiare pe termen lung si mediu, se vinde si se cumpara la un pret care se stabileste pe piata, ca rezultat al cererii si al ofertei.

Piata de capital are 2 componente: Piata Primara care este piata pe care se vand si se cumpara titlurile nou emise; Piata Secundara este piata pt titlurile care au fost deja emise, care au acelasi rol de a distribui capital dar pt o suma mai mica.

Pietele de capital pot fi interne (aflate sub reglementarea si controlul financiar al unei tari), sau internationale (situate in afara controlului unei autoritati nationale, dar totusi in conformitate cu propriile reglementari si cu procedurile acceptate pe plan international).

INSTRUMENTE DE BAZA ALE PIETEI DE CAPITAL:

Titlurile Financiare: sunt titluri de valoare necomerciale care dau dreptul detinatorilor de a obtine un venit fix sau variabil.

Actiunile: Societatile pe actiuni au un capital social format din mai multe portiuni egale care se vand pe piata investitorilor. Aceste portiuni se numesc actiuni. Actiunea este un titlu de proprietate care pe de o parte aduce posesorului o parte din beneficiul net al societatii iar pe de alta parte supune titularul la riscul de a nu primi nici un venit daca intreprinderea lucreaza in pierdere. Pt ambele forme se elibereaza un document care se numeste certificat de actionar. Actiunile pot fi: preferentiale apartinand fondatorilor societatii emitente; si comune ale celorlalti actionari. Actiunile dau dreptul la un castig numit divident acesta reprezentand partea din beneficiul net al societatii, stabilit anual.

Obligatiunile: sunt titluri de creanta care reflecta un credit acordat emitentului si obligatia acestuia de a rambursa imprumutatorului suma imprumutata la un termen stabilit. Investitorul are dreptul si la o dobanda calculata pe termenul imprumutului. Aceasta dobanda se numeste cupon. Obligatiunile pot fi nominale unde include si numele titularului sau la purtator titularul fiind posesorul inscrisului din momentul exercitarii dreptului dat de obligatiune.

Bonurile de Trezorerie: sunt instrumente financiare standardizate, de risc minim si cu dobanda atractiva, emise de catre Ministerul Finantelor.

Renta de Stat: este un titlu de valoare emis de stat pe care cumparatorul il poate vinde. Emitentul se angajeaza sa plateasca pe o perioada nedeterminata o anumita suma, la intervale de timp stabilite.

Oferta Publica: consta in punerea in vanzare a titlurilor financiare catre investitori necunoscuti, atrasi de pe piata prin prezentyarea prospectului emisiunii.

In Plasamentul Privat distribuirea de tiitluri financiare se face datorita legaturilor pe care le are societatea de intermediere cu investitori cunoscuti, carora li se adreseaza oferte individuale.

Titlurile Derivate: sau hibride sunt contracte de vanzare cumparare de titluri, incheiate intre emitent si cumparator, care dau acestuia anumite avantaje, realizabile la o data viitoare, stabilita in contract.

Titlurile Convertibile: sunt titluri de creanta cu dobanda fixa care produc dobanda pana in momentul in care sunt schimbate in titluri de proprietate asupra aceleiasi institutii emitente a obligatiunilor.

Contractele "futures": sunt contracte de cumparare respectiv de vanzare intre 2 parti, a unei cantitati standard dintr-un titlu financiar, la o anumita data in viitor, la un pret stabilit.

Optiunile: sunt contracte incheiate intre un vanzator si un cumparator, care dau dreptul cumparatorului, dar nu si obligatia, de a cumpara o anumita cantitate de titluri, la o anumita data viitoare. Optiunile sunt de 2 feluri: de vanzare (put option), atunci cand vanzatorul dobandeste prin contract dreptul de a vinde titlul; de cumparare (call aption), atunci cand cumparatorul dobandeste dreptul de a cumpara titlul.

Investitia de Portofoliu: este detinerea de catre o persoana juridica sau fizica a unui pachet de actiuni si/sau obligatiuni mai mic de 10% din totalul actiunilor (obligatiunilor) emise de catre o societate comerciala.

PARTICIPANTII LA PIATA DE CAPITAL

Emitentul: este partenerul care are nevoie de fonduri si le cauta pe piata.

Investitorii: sunt posesorii de capital care doresc sa-l valorifice.

Intermediarii: sunt reprezentanti de o serie de institutii, societati comerciale sau persoane fizice calificate pt aceasta activitate.



Document Info


Accesari: 10915
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )