Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ALBINA

agricultura


Bine ati venit în lumea minunata a APICULTURII!

ALBINA



Albina strânge miere? NU!
Albina culege nectarul dulce al florilor pe care il transforma apoi in miere.

Unde si cum traiesc albinele?
Hrana albinelor
De câte feluri sunt albinele?
Cum muncesc albinele?
Cum comunica albinele?
Imagini video din viata albinelor


Unde si cum traiesc albinele?

In mod natural, fara interventia omului, albinele traiesc in scorburile copacilor din padure. Crescatorii de albine insa, le construiesc stupi; acestea sunt niste cutii din lemn amenajate cu grija pentru a le oferi albinelor conditii optime pentru a se inmulti si a munci.

Stupii sunt asezati fie in gradini, fie intr-o rulota speciala cu care apicultorii pot merge spre zonele cu flori. Stupii sunt vopsiti in culori diferite, astfel incat atunci cand albinele se intorc din calatorie, ele isi recunosc casa inca de departe.

Dupa cum puteti observa si din imaginea alaturata, în interior sunt asezate rame din lemn în care albinele îsi cladesc fagurii (hexaedre mici, asezate orizontal, construite din ceara).

Intr-o stupină bine 343r1716d organizată, conditiile de lucru sunt mult imbunatatite. Vedem aici cum se lucreaza intr-un stup orizontal de 17 rame. Stupii sunt asezati pe un suport special, in interiorul pavilionului astfel incat sa fie protejati de intemperiile vremii, pentru a fi lucrati usor si deplasati la diversele surse de cules.





In conditii normale de cules, matca depune ouale din centrul fagurelui catre margini. In timpul unui cules intens insa, albinele umplu rapid celulele cu miere. In imagine este o "inimioara" de celule cu miere, inconjurata de celule capacite, cu puiet (cele de culoare albicioasa).






Sub inelele pantecului se gasesc mici placute de ceara secretate de niste glande speciale. In interiorul stupului, fiind multe albine care muncesc de zor, temperatura este ridicata, iar albinele "transpira", secretand din solzii de pe burta felioare de ceara. Materia prima lipita de abdomen se deosebeste de aceea a celulelor fagurilor: este mai sfaramicioasa si mai intunecata la culoare. Cu ajutorul picioruselor, insecta desprinde aceste lame si le amesteca bine in falci, inmuindu-le cu saliva. In acest fel, ceara prelucrata devine mai deschisa la culoare, mai maleabila.

Operatiile de construire a fagurelui sunt destul de complicate si la ele participa zeci de lucratoare. La inceput se formeaza peretele de sustinere a fagurelui si scheletului sau, albinele depunand ceara rand pe rand. Abia dupa ce stalpisorii peretilor sunt incheiati, incepe modelarea fagurelui, actiune intr-adevar colectiva, la care albinele folosesc buza inferioara, falcile si piciorusele. Desi la prima vedere, fagurele pare acatuit din celule perfect egale, lucrurile nu stau tocmai asa. In centru se gasesc celule mici, casutele lucratoarelor, cele mai numeroase (7/8 din numarul total). Pentru masculi, adica pentru trantori, albinele modeleaza la exterior cateva celule regulate, dar mai mari. Casutele matcilor, numite botci sunt construite de obicei la marginea fagurelui; au o infatisare speciala: sunt foarte mari, neregulate si au o deschidere larga. O data cu modelarea fagurelui, incepe operatia de umplere a celulelor.

Tot albinele sunt acelea care isi repara stupul in locurile deteriorate ale acestuia, cu un chit rasinos (cules din secretiile rasinoase ale unor copaci). Toamna, tarziu, ele isi micsoreaza urdinisul, mai ales daca iarna se anunta foarte friguroasa. Pe toata perioada rece a anului, albinele stau in stupi. In prima zi calda si insorita a primaverii, albinele ies din stupi ca sa-si goleasca vezica de excremente, dupa iarna indelungata pe care au petrecut-o, ingramadite in stupi. Pentru a face acest lucru, ele se apropie cu predilectie de suprafetele deschise la culoare (de exemplu de rufele albe intinse la uscat).

Hrana albinelor

Dupa vreo trei zile de incubatie (de la data când matca a depus oule) puii de albine sau larvele primesc un strop de laptisor de matca la fiecare 4 - 5 minute, de la o echipa de doici care lucreaza neobosite cât e ziua de lunga, hranindu-i pe acesti puisori.

Când puisorii de albine au împlinit 3 zile, doicile le schimba hrana. de la laptisor de marca la un amestec de miere si apa numit "nectar".

Apoi primesc "polen". La inceput de primavara albinele zboara mai cu seama prin tufele de alun si salcii de unde albinele iau un praf foarte fin: polenul. Cand bobocii salciilor se deschid spre sfarsitul iernii, oamenii se bucura de matisorii catifelati. N-ar trebui insa taiati pentru ca din ei se vor umple cu polen "saculetele galbene" ale albinelor. Picioarele din spate, putin indoite si acoperite cu par des, sunt pentru albine ca niste cosulete care sunt umplute cu polen. Cand se intorc acasa, arata de parca ar fi imbracate cu pantalonasi galbeni. Polenul este "painea" albinelor. Contine albumina si vitaminele necesare pentru hranirea puilor de albine.

Dar, bineinteles, hrana de baza a albinelor este mierea pe care ele o prepara si o depoziteaza in celulele fagurelui

De cate feluri sunt albinele?

Matca este "regina" stupului. Ca dimensiuni, ea este cea mai mare albina. Este cea care depune ouale in faguri.

Lucratoarele indeplinesc mai multe munci, functie de vârsta pe care o au si anume:
- curatarea celulelor - Este prima munca oficiala a lor.Imediat dupa ce au iesit din celula se spala; in acest timp i se usuca aripioarele. Munca de a curata celulele este grea si de aceea, inainte de a se apuca de curatat, ele iau un strop de miere pentru a avea energie si putin polen pentru a i se intari muschii. Munca in celule dureaza vreo trei zile, dupa care albina trebuie sa indeplineasca o alta si anume aceea de doica;
- albinele doici - Ele hranesc si ingrijesc larvele pana acestea ies din celule. Tot ele le asigura lpuilor de albine si caldura necesara.La inceput, dupa trei zile de incubatie, ele dau larvelor laptisor de matca la fiecare 4 - 5 minute timp de 3 zile. Apoi le ofera un amestec de miere si apa numit "nectar". De asemenea puii de albine primesc polen. O albina munceste ca doica timp de 1 - 2 saptamani, dupa care va indeplini functia de constructor ai fagurilor de miere.
- albinele constructori - Pentru a construi, mai intai albinele se hranesc si stau impreuna o zi intreaga. Asa cum stau ele atarnate, 8 glande de sub stomacul lor produc fulgi micuti de ceara. Mai tarziu, albinele vor mesteca acesti fulgi de ceara dandu-le forma corespunzatoare formand astfel peretii fagurelui. Constructia fagurelui duraza aproximativ 5 zile.
- albinele curatitoare. Acesta este o munca mai putin placuta si consta in curatarea stupului si cararea afara a gunoiului.
- albinele paznici - Albinele studiaza cu mare grija pe cei care vor sa vina in cetatea lor. Orice musafir nepoftit este tratat ca dusman si atacat. Ele asigura paza la urdinis oprind intrarea oricarui intrus;
- albinele ventilatoare - Albina ia parte la functionarea sistemului de aer conditionat al stupului. Aceasta munca este de o importanta cruciala, pentru ca atunci cand afara este foarte cald, larvele ar putea muri.
- albinele mesagere - Ele au rolul de a cauta sursele de hrana si a da de veste celorlalte lucratoare despre distanta la care se gasesc si calitatea noilor surse de hrana;
- albinele culegatoare strang nectarul, polenul si propolisul;

Trantorii asigura perpetuarea speciei, imperechind matca.

Cum muncesc albinele?

Inca de la primele flori de primavara, de la ghiocelul cel alb, de la canepa codrului cea albastra, de la untisorul cel galben, de la podbal si de la alte flori albinele aduna sucul dulce al florii, nectarul.

Cu trompa nectarul este absorbit si depozitat in gusa albinei unde este transportat pana la depunerea lui in fagure. Aici are loc transformarea nectarului in miere. Ca mierea sa nu fermenteze datorita nivelului mare de umiditate, albinele ventileaza intens mierea, dupa care ele capacesc celulele cu ceara.

In cosuletul (corbicula) ultimei perechi de piciorise ele strang polen sau propolis, o materie rasinoasa, cu care isi astupa crapaturile sau in care invelesc oaspetii nepoftiti, ucisi cu acele veninoase si care sunt prea mari pentru a fi carati afara din stup.

Cum comunica albinele?

Lucratoarele mesagere pot transmite prin anumite "dansuri" albinelor culegatoare informatii precise despre noile surse de hrana. Printr-un complex de vibratii sonore si miscari ale corpului, ele exprima atat distanta, directia cat si concentratia de zahar a nectarului si timpul pe care il vor parcurge culegatoarele pana acolo.

Matca tanara anunta printr-un "cantec" iesirea ei din celula. Ea transmite tuturor albinelor stupului anumite trasaturi genetice personale.


Document Info


Accesari: 19176
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )