Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Tehnologia de obtinere a fructelor de padure - coacazul negru (ribes nigrum)


TEHNOLOGIA DE OBTINERE A FRUCTELOR DE PADURE - Coacazul negru (Ribes nigrum)


1.3.1. Origine si descrierea morfologica la coacazul negruCoacazul are un sistem radicular situat aproape de suprafata solului fata de coacazul rosu si alb la care sistemul radicular este mai profound in sol.


Radacinile pot fi:

de schelet (groase cu rol de fixare)- de crestere (situate pe radacinile de schelet);

active subtiri (cu peri absorbanti), situate in partea superficiala a solului intre 10-30 cm, iar pe orizontala acestea rareori depasesc proiectia coroanei (60-70 cm).

Marimea sistemului radicular este data de:

caracteristica de soi;

natura si tipul de sol

agrotehnica aplicata

dezvoltarea tufei (exista o corelatie pozitiva intre dezvoltarea tufei si volumul sistemului radicular)

Inceputul vegetatiei se evidentiaza prin umflarea mugurilor, primavara foarte timpuriu, cand temperatura solului depaseste 3-40 C, iar temperaturile minime nu scad sub 30C (calendaristic aceasta fenofaza are loc la inceputul lunii martie, iar in regiunile mai inalte la jumatatea lunii martie).

Infloritul dureaza 14-15 zile in functie de temperatura si precipitatii.

Maturarea fructelor are la baza cca. 60 de zile de la fecundarea florilor, ceea ce corespunde decadei a 2-a a lunii iulie, in conditii normale de temperatura in 8-10 zile toate fructele se coloreaza; diferentele intre soiuri, ca si epoca de coacere, sunt in general mici.

1.3.2 . Infiintarea plantatiilor de coacaz negru


Pentru infiintarea unei plantatii de coacaz negru, alegerea terenului trebuie facuta cu foarte mult discernamant. Coacazul negru este pretentios la textura, structura si expozitia (amplasarea) terenului.

Cultura coacazului negru se preteaza foarte bine pe un sol argilo-lutos, bine drenat si afanat, reavan si cu o fertilitate naturala ridicata.

In regiunile cu mai putine precipitatii trebuie cultivat pe soluri aluvionare umede, precum si pe versantii cu soluri mai adanci si umede;

In ce priveste expozitia, in zona dealurilor plantatiile de coacaz negru se vor amplasa pe versantii sudici, sud-vestici sau sud-estici. Cu cat altitudinea este mai mare cu atat si expozitia terenului trebuie sa fie cat mai aproape de cea sudica. In regiunile mai inalte, unde insolatia este mai mica, trebuie preferate locurile insorite si pe cat posibil adapostite de vanturi. In locurile adapostite coacazul negru se poate cultiva si in campie, dar numai cand semiumbrirea este de scurta durata (cultura de coacaz intercalat printre randurile sau pe randuri de pomi)

Pregatirea terenului inainte de plantare. Pentru infiintarea noilor plantatii, un rol foarte important il are buna pregatire a terenului.

Desi coacazul are o inradacinare mai superficiala, mobilizarea solului inainte de plantare trebuie sa fie executata la o adancime de 45-50 cm.

Fertilizarea. Fertilizarea trebuie facuta cu cantitati mari de ingrasaminte organice si chimice, pentru ca incorporarea lor dupa infiintarea plantatiei ar distruge foarte mult radacinile.

Solul poate fi imbogatit cu substante fertilizante prin rotatia culturilor (leguminoase, prasitoare care parasesc devreme terenul).

Coacazul nu suporta terenurile acide; corectarea reactiei se face cu amendamente calcaroase (3,6 t/ha) lucrare care se repeta si in timpul vegetatiei.