Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DEFINIREA UNOR TERMENI UZUALI IN ASIGURARI

Asigurari


DEFINIREA UNOR TERMENI UZUALI ÎN ASIGURĂRI

sI PROTECŢIE SOCIALĂ

Asigurati - reprezinta persoanele fizice care datoreaza, respectiv platec contributii de asigurari sociale si au dreptul, pe aceast 16216c220q 9; baza, sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale.Stagiul de cotizare - reprezinta perioadele în care persoanele au datorat respectiv, au platit contributia de asigurari sociale în România, precum si în alte tari, în conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care România este parte.

Stagiu minim de cotizare - reprezinta perioada de cotizare minima care permite asiguratului sa beneficieze de o prestatie de asigurare respectiv protectie sociala.

Stagiul complet de cotizare - reprezinta perioada de cotizare stabilita în functie de care se calculeaza punctajul mediu realizat de asigurat în perioada efectiva de cotizare.

Perioade asimilate - reprezinta perioadele care se asimileaza stagiului de cotizare, desi nu s-a datorat  contributie de asigurari sociale.

Perioadele asimilate sunt, spre exemplu, cele în care o persoana a urmat cursurile de zi ale învatamântului superior sau a satisfacut serviciul militar în termen.

Stagiul de cotizare necesar - reprezinta stagiul de cotizare cerut de lege în raport cu vârsta asiguratului în momentul ivirii invaliditatii pentru a putea solicita o pensie de invaliditate.

Vârsta standard de pensionare - reprezinta vârsta stabilita la care un asigurat poate solicita înscrierea la pensie, daca îndeplineste si conditia privind stagiul minim de cotizare.

Pensia pentru limita de vârsta - reprezinta pensia care se acorda asiguratului daca la data pensionarii îndeplineste, cumulativ, vârsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Pensia anticipata - reprezinta pensia care poate fi solicitata de un asigurat cu cel mult 5 ani înainte de a împlini vârsta standard de pensionare, daca a depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani.

Pensia anticipata partiala - reprezinta pensia care poate fi solicitata de un asigurat cu cel mult 5 ani înainte de a împlini vârsta standard de pensionare, daca a realizat stagiul complet de cotizare sau daca a depasit acest stagiu cu pâna la 10 ani.

Reactualizarea pensiei - reprezinta stabilirea anuala a cuantumului pensiei în functie de actualizarea valorii punctului de pensie.

Recorelarea pensiilor - reprezinta procesul de majorare diferentiata a pensiilor astfel încât  pensiile aflate în plata sa fie reechilibrate între ele. Se urmareste principiul echitatii în acordarea pensiilor.

Recalcularea pensiei - recalcularea pensiei înseamna stabilirea noului cuantum al pensiei pentru limita de vârsta daca pensionarul respectiv s-a reangajat si a realizat un stagiu de cotizare suplimentar, respectiv a prezentat acte justificative suplimentare legate de stagiul de cotizare sau cuantumul sumei asigurate.

Recalcularea pensiei reprezinta o activitate de stabilire, din nou, pe baza unor algoritmi de calcul diferiti fata de cele initiale, a pensiilor care s-au aflat în plata înainte de punerea în aplicare a noului sistem de asigurari sociale de stat.


Document Info


Accesari: 4601
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )