Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DEFINIREA UNOR TERMENI UZUALI IN ASIGURARI

Asigurari
DEFINIREA UNOR TERMENI UZUALI ĪN ASIGURĂRI

sI PROTECŢIE SOCIALĂ

Asigurati - reprezinta persoanele fizice care datoreaza, respectiv platec contributii de asigurari sociale si au dreptul, pe aceast 16216c220q 9; baza, sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale.Stagiul de cotizare - reprezinta perioadele īn care persoanele au datorat respectiv, au platit contributia de asigurari sociale īn Romānia, precum si īn alte tari, īn conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romānia este parte.

Stagiu minim de cotizare - reprezinta perioada de cotizare minima care permite asiguratului sa beneficieze de o prestatie de asigurare respectiv protectie sociala.

Stagiul complet de cotizare - reprezinta perioada de cotizare stabilita īn functie de care se calculeaza punctajul mediu realizat de asigurat īn perioada efectiva de cotizare.

Perioade asimilate - reprezinta perioadele care se asimileaza stagiului de cotizare, desi nu s-a datorat  contributie de asigurari sociale.

Perioadele asimilate sunt, spre exemplu, cele īn care o persoana a urmat cursurile de zi ale īnvatamāntului superior sau a satisfacut serviciul militar īn termen.

Stagiul de cotizare necesar - reprezinta stagiul de cotizare cerut de lege īn raport cu vārsta asiguratului īn momentul ivirii invaliditatii pentru a putea solicita o pensie de invaliditate.

Vārsta standard de pensionare - reprezinta vārsta stabilita la care un asigurat poate solicita īnscrierea la pensie, daca īndeplineste si conditia privind stagiul minim de cotizare.Pensia pentru limita de vārsta - reprezinta pensia care se acorda asiguratului daca la data pensionarii īndeplineste, cumulativ, vārsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Pensia anticipata - reprezinta pensia care poate fi solicitata de un asigurat cu cel mult 5 ani īnainte de a īmplini vārsta standard de pensionare, daca a depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani.

Pensia anticipata partiala - reprezinta pensia care poate fi solicitata de un asigurat cu cel mult 5 ani īnainte de a īmplini vārsta standard de pensionare, daca a realizat stagiul complet de cotizare sau daca a depasit acest stagiu cu pāna la 10 ani.

Reactualizarea pensiei - reprezinta stabilirea anuala a cuantumului pensiei īn functie de actualizarea valorii punctului de pensie.

Recorelarea pensiilor - reprezinta procesul de majorare diferentiata a pensiilor astfel īncāt  pensiile aflate īn plata sa fie reechilibrate īntre ele. Se urmareste principiul echitatii īn acordarea pensiilor.

Recalcularea pensiei - recalcularea pensiei īnseamna stabilirea noului cuantum al pensiei pentru limita de vārsta daca pensionarul respectiv s-a reangajat si a realizat un stagiu de cotizare suplimentar, respectiv a prezentat acte justificative suplimentare legate de stagiul de cotizare sau cuantumul sumei asigurate.

Recalcularea pensiei reprezinta o activitate de stabilire, din nou, pe baza unor algoritmi de calcul diferiti fata de cele initiale, a pensiilor care s-au aflat īn plata īnainte de punerea īn aplicare a noului sistem de asigurari sociale de stat.

Document Info


Accesari: 4347
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )