Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ce inseamna comert electronic

comert


ALTE DOCUMENTE

Prezentare generala - Ghidul Comercial al Bucurestiului
TARIFE REALE LA STOMATOLOGIE
NEGOCIERI IN COMERTUL EXTERIOR
IMODELAREA CIBERNETICA A COMERTULUI EXTERIOR
CRITERII DE CUMPARARE
COMERTUL - SECTOR AL ECONOMIEI NATIONALE SI INTERNATIONALE
FAPTELE DE COMERT
LUCRARE DE LICENTA POSIBILITATI DE PROMOVARE A TRIPTICULUI BRANCUSIAN DIN TIRGU JIU
Termeni specifici comertului electronic
PREGATIREA SI DERULAREA NEGOCIERII COMERCIALE

Ce inseamna comert electronic

Comertul electronic se poate defini ca fiind o activitate comerciala in care o firma (comerciant) foloseste internetul pentru a isi prezenta si vinde produsele catre clientii sai.

In general procesul de vanzare-cumparare online se desfasoara astfel:Comerciantul isi deschide un site de internet pe care isi prezinta detaliat produsele si conditiile comerciale (preturi, termene de livrare, garantie etc.)

Cumparatorul intra pe acest site, gaseste produsul cautat si transmite o comanda catre comerciant, specificand produsele, cantitatile comandate, modalitatea de plata si adresele de livrare si de facturare. In cazul platii cu card, pe o pagina securizata, cumparatorul isi introduce si datele cardului.

Dupa verificarea veridicitatii datelor din comanda, comerciantul livreaza marfa catre cumparator, incasand contravaloarea acesteia fie de pe cardul cumparatorului, fie la livr 414i81e area produselor sau chiar in avans in unele cazuri.

Nota: Pentru a putea sa vanda online, comerciantul trebuie sa respecte cadrul legislativ din Romania.

Legi si reglementari privind comertul electronic

Lista urmatoare include principalele legi ce reglementeaza activitatea de comert electronic in Romania:

LEGEA Nr. 365/2002 privind comertul electronic;

Link: https://www.mcti.ro/848.html

HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 1308/2002 pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea legii 365/2002 privind comertul electronic

Link: https://www.mcti.ro/1298.html

LEGEA Nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal;

Link: https://www.mcti.ro/880.html

ORDINUL Nr. 52/2002 privind aprobarea cerintelor minime de securitate a prelucrarilor de date personale;

LEGEA Nr. 455/2001 privind semnatura electronica;

Link: https://www.mcti.ro/882.html

HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 7/2004 privind protectia juridica a serviciilor bazate pe acces conditionat sau constānd īn accesul conditionat;

Link: https://www.mcti.ro/1845.html

REGULAMENTUL 4/2000 al BNR privind instrumentele de plata la distanta.

Informatiile de mai sus sunt prezentate cu titlu informativ; pe website-urile www.mcti.ro , www.e-guvernare.ro respectiv www.bnro.ro veti gasi referintele complete si la zi ale acestor acte normative.

Produsele dumneavoastra se pot vinde usor pe internet?

Aproape orice produs poate fi vandut pe internet (cu exceptia celor interzise prin lege desigur). Cum puteti afla insa daca produsele dumneavoastra se preteaza la vanzarea online? De obicei ele au una sau mai multe dintre caracteristicile demai jos:

1. Decizia de cumparare se poate lua fara a fi necesara prezenta fizica a cumparatorului langa produs

Cartile, CD-urile, aparatura electronica, sunt produse care se preteaza foarte bine la vanzarea online deoarece ele pot fi descrise detaliat prin imagini si texte de prezentare.

La polul opus sunt produsele care trebuie probate, atinse sau mirosite pentru a va convinge ca sunt ceea ce va doriti (ex: parfumuri, imbracaminte, incaltaminte, etc.). Exista si exceptii desigur: daca stiti deja cum miroase un anumit parfum nu veti avea probleme in a-l comanda pe internet.

2. Sunt greu de gasit in magazine

Daca aveti spre vanzare produse care se adreseaza unei nise de piata, produse unicat sau greu de gasit (ex: produse specializate pentru o anumita categorie profesionala, antichitati etc.) puteti avea succes in vanzarea lor pe internet, deoarece comandand online cumparatorii economisesc timpul si efortul necesare pentru a cauta din magazin in magazin respectivele produse.

3. Au un pret mai mic decat in magazinele obisnuite

Internetul este recunoscut pentru faptul ca ofera frecvent oportunitati de cumparare online la preturi mai mici decat in magazine. Daca puteti vinde mai ieftin decat magazinele obisnuite veti avea cu siguranta clienti pe internet.

Pentru mai multe detalii pe aceasta tema va invitam sa ne contactati. Consultantii nostri va stau oricand la dispozitie pentru o discutie privind modul in care un magazin electronic va poate ajuta sa va dezvoltati afacerea. 

Pasii de urmat pentru a va deschide un magazin electronic

Pentru a va asigura ca veti obtine beneficiile scontate atunci cand va deschideti un magazin electronic va recomandam sa alocati timp pentru a parcurge procesul de planificare prezentat mai jos. Acesta trece in revista principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere si este un instrument util de planificare:

1. Stabilirea obiectivelor

Inainte de a incepe orice activitate de comert electronic, este necesar sa va raspundeti la cateva intrebari, enumerate mai jos.

De ce doriti sa va deschideti un magazin electronic?

Ce asteptari aveti de la magazin?

Cum se va corela aceasta activitate cu celelalte eforturi de promovare si vanzari?

Ce alte activitati de promovare si sustinere a vanzarilor aveti in prezent? Cum se poate folosi magazinul pentru a sustine aceste activitati si obiectivele acestora? Cum se pot folosi aceste activitati pentru a sustine magazinul si atingerea obiectivelor determinate mai sus?

Ce buget si resurse alocati?

Cat veti investi si in ce anume, pentru obtinerea rezultatelor dorite?

2. Identificarea produselor pe care doriti sa le prezentati si sa le vindeti pe internet

Odata ce ati raspuns la intrebarile de mai sus, puteti incepe sa faceti o selectie de produse si servicii pe care le veti prezenta in magazin. In functie de obiectivele stabilite puteti alege o gama mai redusa sau mai mare de produse. Important este sa nu pierdeti din vedere scopul urmarit.

Daca de exemplu doriti sa creati o baza de date cu cat mai multi clienti ar fi recomandat sa aveti in magazin o gama cat mai variata de produse, cu preturi accesibile.

Daca va intereseaza mai mult profitabilitatea magazinului, gama de produse va trebui selectata astfel incat sa includa cat mai multe produse unde marja dumneavoastra de profit este mare.

3. Stabilirea detaliilor logistice

Etapele ce trebuie avute in vedere sunt:

a. Transmiterea comenzii de catre client

b. Primirea, inregistrarea si verificarea comenzii, centralizarea comenzilor

c. Transmiterea comenzilor catre furnizorii magazinului

d. Primirea produselor, verificarea lor si pregatirea de livrare

e. Livrarea si incasarea banilor

Intrebarile de mai jos va pot fi de folos in identificarea resurselor necesare:

a. Transmiterea comenzii de catre client

Ce alternative oferiti in magazin pentru transmiterea comenzilor?

Nu toti vizitatorii se simt confortabil cu sistemul de comanda online. Unii dintre ei s-ar putea sa fie interesati de ce oferiti dar sa prefere sa va sune sau sa va trimita un fax.

Oferiti deci alternative de comanda si pregatiti-va sa le onorati: stabiliti intre ce ore primiti comenzi telefonice, decideti ce angajat va raspunde la telefon si va inregistra comenzile/citi faxurile, asigurati-va ca are formulare de comanda pregatite (pentru a le completa), are acces la lista de preturi si la toate informatiile despre livrari, mod de plata etc. pentru a putea prelua eficient comenzile.

b. Primirea, inregistrarea si verificarea comenzii, centralizarea comenzilor

Cine proceseaza comenzile primite?

V-a sosit o comanda prin email, telefon sau fax? Ce faceti cu ea? Cine strange comenzile, verifica telefonic detaliile comenzii (adresa, cantitati, mod de livrare, data si ora etc.).

Cine centralizeaza toate cantitatile de produse comandate? Cat de des se desfasoara aceasta activitate? (O data pe ora, dimineata si seara, o data pe zi, la doua zile.depinde de tipul de marfuri pe care le vindeti si de cat sunt dispusi clientii sa astepte.)

c. Transmiterea comenzilor catre furnizorii magazinului

Cat de des si cand veti livra produsele?

Aveti acum o lista cu produse comandate. Aceasta trebuie transformata in comenzi pentru furnizorii proprii (daca nu tineti produsele pe stoc sau daca stocul este insuficient). Pentru a nu avea probleme in onorarea comenzilor ar trebui sa incheiati contracte cu furnizorii prin care sa stabiliti:

Cantitati minime acceptate de furnizor;

Modalitati de comandare (ar fi bine sa aveti un set de formulare de comanda agreate pe care sa le puteti trimite prin fax sau email);

Termene de livrare maxime (in functie de acestea stabiliti in cat timp poate ajunge produsul la client. Cand precizati acest termen pe site luati in considerare posibilitatea ca un client sa comande produse cu termene de livrare diferite);

Modalitati si termene de plata (in functie de cum si cand va primiti banii de la client veti dori sa stabiliti si cand va platiti furnizorul);

Politica de returnari a produselor defecte sau refuzate/ returnate/ nepreluate de client;

Unde se livreaza produsele sau de unde le preluati. Cine plateste/asigura transportul?

Luati in considerare ca exista perioade linistite si perioade de varf - cum ar fi sarbatorile cand numarul de comenzi poate varia semnificativ. Verificati din timp daca furnizorul este pregatit sa faca fata, altfel riscati sa pierdeti nu doar vanzarea respectiva ci si clientul.

d. Primirea produselor, verificarea lor si pregatirea de livrare

Unde depozitati produsele, unde verificati produsele (sa nu prezinte deficiente cantitative sau calitative, distrugeri etc.), unde le ambalati in vederea livrarii, cine se ocupa de asta? Ce faceti daca un produse este defect? Cat va ia sa il inlocuiti? Cum avizati clientul de intarziere?

Ce materiale de ambalare va sunt necesare (in functie de tipul produsului, de dimensiuni si de fragilitate) si cat va costa acestea (ganditi-va nu doar la cerintele clientului si ci ale curierului - daca apelati la un curier extern). Cat de mare poate fi un pachet? Cat va costa trimiterea lui?

e. Livrarea si incasarea banilor

Cine livreaza produsele (costuri cu personalul si materialele) si cum?

Ex: clientul ridica marfa de la dumneavoastra, marfa este livrata de personalul propriu, prin posta, prin diversi curieri - cat costa fiecare dintre aceste alternative, cat este de sigura, cum va primiti banii in fiecare caz, cine plateste transportul, ce arie a tarii sau orasului veti acoperi cu livrarile, care este costul livrarii.

Este fezabila modalitatea de livrare aleasa, pentru intreaga gama de produse?

Ex: daca primiti o comanda pentru un ceas de 1.000$, la o adresa de la periferie, la ora 22.00, cu plata la livrare. va accepta curierul riscul de efectua aceasta livrare?)

Cum veti incasa banii? Plata cu card este optiunea care ofera un confort sporit pentru cumparator (acesta avand optiunea de a alege diverse modalitati si adrese de livrare) si siguranta crescuta pentru comerciant. Desigur insa ca trebuie sa permiteti si alte modalitati de plata cum ar fi la livrare sau prin transfer bancar. Pentru a afla mai multe informatii despre cum puteti accepta plati online prin ePayment dati click aici.

Nota: asigurati-va ca pe site sunt afisate la loc vizibil taxele de transport si ca acestea sunt adaugate la valoarea comenzii inainte de a fi transmisa de cumparator catre dumneavoastra. Acesta este un aspect important, mai ales cand cumparatorul alege sa plateasca cu card.

In functie de aceste detalii stabiliti politica de onorare a comenzilor, durata de efectuare a livrarilor si alte detalii ce trebuie publicate in magazin pentru a permite cumparatorilor sa stie la ce sa se astepte cand plaseaza o comanda.

Procesul descris mai sus este foarte important in succesul afacerii dumneavoastra de comert electronic, deoarece costurile cu logistica reduc semnificativ profitabilitatea. In consecinta cu cat veti fi mai eficient cu atat veti fi mai profitabil. Consultantii nostri pentru comert electronic va pot asista in parcurgerea tuturor aceste etape si pregatirea atenta a activitatii, pentru a va ajuta sa evitati surprize nedorite si costisitoare.


Document Info


Accesari: 3456
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )