Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Principii de organizare a activitatii comerciale

comert
Principii de organizare a activitatii comercialePlecand de la complextitatea activitatii comerciale se pot enunta principiile care stau la baza cadrului de organizare a activitatii comerciale: legalitatea activitatii comerciale, pluralismul formelor de proprietate, libera initiativa si concurenta, asocierea, specializarea comertului, pluralismul formelor organizatorice si a continutului activitatii comerciale, asigurarea consumului si protectia consumatorului, ocrotirea mediului inconjurator si mentinerea echilibrului ecologic.

Legalitatea ca principiu de organizare a activitatii comerciale are scopul de a stabili regulile minime de organizare a activitatii comerciale, reguli care trebuie respectate in activ 727d37h itatea de comercializare a produselor si serviciilor.

Un asemenea principiu trebuie respectat atat in faza de infiintare a unei societati comerciale cat si in cea de desfasurare a activitatii acesteia.

Introducerea unui asemenea principiu in organizarea activitatii comerciale trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte:

comercializarea produselor si a serviciilor comerciale trebuie realizata de catre persoane care corespund din punct de vedere fizic si juridic si sunt autorizate sa desfasoare o astfel de activitate;

persoanele autorizate sa desfasoare acte de comert trebuie sa asigure protectia consumatorilor prin calitatea produselor pe care le comercializeaza, asigurand totodata si o informare corespunzatoare a acestora;

trebuie asigurata o definire precisa a tuturor conceptelor (notiuni, termeni, expresii) cu care se opereaza in organizarea diferitelor structuri comerciale;

stabilirea regimului activitatii comerciale prin definirea formelor de comert, a licentelor de distributie si a atestatelor profesionale specifice meseriei de comerciant;

stabilirea conditiilor concrete de comercializare a bunurilor si seviciilor, referitoare la modalitatile de pastrare a mafurilor pe toata perioada cat acestea se afla in sfera circulatiei, la formele de vanzare ce pot fi utilizate in functie de natura marfurilor;

prevederea expresa a unor conditii fortuite care pot aparea in procesul de vanzare, cum ar fi: cumparari fortate, oferta conditionata, soldarea marfurilor, vanzari in pierderi, vanzari de lichidare etc.;

prevederea precisa a raspunderilor ce revin agentilor economici antrenati in activitatea comerciala, la orice nivel al structurilor comerciale.

Trebuie facuta precizarea ca respectarea acestui principiu trebuie sa se faca in conditiile armonizarii legislatiei din domeniul comercial cu cea din tarile dezvoltate din punct de vedere economic sau cu cea care se regaseste in diverse organizatii sau asociatii comerciale.

Pluralismul formelor de proprietate reprezinta una din trasaturile oricarei economii de piata si in acelasi timp un principiu important de organizare a activitatii comerciale. Existenta mai multor forme de proprietate este impusa pe de o parte de necesitatea asigurarii unei anumite concurente, iar pe de alta parte de necesitatea realizarii privatizarii structurilor comerciale ca cea mai sigura conditie a unei economii eficitente.

Formele de proprietate care s-au conturat in cadrul organizarii activitatii comerciale, care de altfel se regasesc si in celelalte ramuri sau sectoare de activitate sunt: proprietatea publica, proprietatea privata, proprietatea mixta si proprietatea cooperatista.

Proprietatea publica se regaseste in comert fie sub forma firmelor comerciale administrate direct de organismele statului (A.P.A.P.S., sau alte organisme ale administratiei publice locale), fie sub forma concesionarii sau a inchirierii pe care autoritatea publica le realizeaza in legatura cu terte persoane fizice sau juridice.

Proprietatea privata se intalneste in activitatea comerciala prin dreptul de posesie, utilizare si uzufruct care revine unei persoane fizice sau juridice, context in care patrimoniul unei societati comerciale din sfera comertului este administrat fie direct de catre individ in cazul afacerilor dsfasurate de persoane fizice, fie de catre organe abilitate prin lege sau statutul de functionare.Proprietatea mixta se prezinta in activitatea comerciala sub diverse forme, in functie de combinatiile admise de lege intre capitalul public intern si extern, respectiv capitalul privat intern si extern.

Proprietatea cooperatista se refera la socitatile comerciale constituite ca persoane juridice prin unirea unor persoane fizice, membrii respectivi dispunand de puteri egale, posesia, utilizarea si decizia realizandu-se in comun.

Libera initiativa si concurenta ca principiu de organizare a activitatii comerciale imbina doua laturi specifice economiei de piata: libertatea de actiune si competitivitatea concurentiala.

Primul aspect se refera la faptul ca intr-o economie de piata activitatea economica se desfasoara sub semnul libertatii de actiune, fiecare persoana poate sa-si indrepte preocuparile in functie de vointa sa si de capacitatea sa fizica, psihica si financiara.

Concurenta, al doilea aspect al principiului mai sus enumerat, este o consecinta a existentei in cadrul economiei a mai multor forme de proprietate si a liberei initiative. Fenomenul concurentei devine indispensabil in cadrul unei economii de piata stand la baza eficientizarii activitatii desfasurate de societatile comerciale. Concurenta este impusa de existenta in cadrul pietei a mai multor agenti economici care desfasoara activitati identice supravietuind aceia care se adapteaza cerintelor pe care le presupune o activitate rentabila.

Specializarea comertului constituie un principiu de organizare a activitatii comerciale care isi gaseste in comert forme specifice de exercitare, el regasindu-se si in alte ramuri ale economiei nationale. Orientarea activitatii comerciale pe anumite marfuri si servicii, pe anumite stadii ale circulatiei se face cu scopul declarat de a organiza mai bine activitatea comerciala si de a obtine un profit sporit.

Specializarea este impusa de faptul ca diferitele grupe de marfuri reclama conditii specifice in ceea ce priveste aprovizionarea, pastrarea si vanzarea marfurilor. O firma comerciala nu poate sa comercializeze toate grupele de marfuri sau un numar mai mare de grupe de marfuri fiind necesara utilizarea unor utilaje adecvate fiecarei grupe de marfuri, a unor lucratori specializati etc.. In aceste conditii pentru a asigura conditii de eficienta economica ridicata firmele comerciale se specializeaza in functie de destinatia produselor, natura produselor, segmentelor de consumatori, stadiile circulatiei marfurilor etc..

Asocierea ca principiu de organizare a activitatii comerciale se realizeaza prin unirea a doua sau mai multe persoane fizice sau juridice in scopul constituirii unei societati comerciale avand ca efect cresterea puterii economico-financiare a formelor comerciale si o adaptare mai rapida si eficienta a acestora la cerintele pietei.

Ca rezultat al aplicarii acestui principiu rezulta o serie de forme organizatorice pe care le vom prezenta in paragraful urmator.

Pluralismul formelor organizatorice si al continutului activitatii comerciale presupune desfasurarea activitatii comerciale printr-o multitudine de forme organizatorice, fiind exclusa existenta unei structuri unice. Rezulta, intr-o asemenea maniera de organizare, structuri mobile si elastice, capabile sa se adapteze operativ si eficient la cerintele complexe ale consumatorilor.

Asigurarea consumului si protectia consumatorilor  ca principiu, imbina pe de o parte cerinta ca intreaga activitate comerciala sa se desfasoare in scopul satisfacerii cerintelor pietei, a consumatorilor,iar pe de alta parte sa se asigure o protectie a consumatorilor impotriva unor practici abuzive care ar putea sa apara in relatia vanzator-cumparator. Protectia consumatorilor se materializeaza in producerea si distribuirea de produse corespunzatoare din punct de vedere calitativ, intr-un comportament civilizat din partea celor care realizeaza actele comerciale, in evitarea unei concurente neloiale cu consecinte asupra veniturilor consumatorilor.

Protectia mediului inconjurator, refacerea si mentinerea echilibrului ecologic urmaresc evitarea desfasurarii unor activitati comerciale care prin natura lor si efectele lor afecteaza echilibrul ecologic, desconsidera si distrug mediul inconjurator. Desi nu este o ramura cu efecte poluante deosebite, anumite activitati pot genera noxe, zgomote, prin comercializarea si consumarea unor poduse pot aparea unele efecte distructive.

Profitabilitatea activitatii comerciale poate fi deopotriva un principiu de organizare a activitatii comerciale si scop de a initia si desfasura o asemenea activitate. In ultima instanta alocarea de fonduri pentru a intreprinde o activitate comerciala, formarea diferitelor structuri comerciale,desfasurarea in sine a activitatii comerciale, au ca scop final obtinerea unui profit care sa motiveze toate aceste demersuri. Obtinerea de profit este supusa riscului comercial, acesta aparand pe fondul unei cereri mobile, fluctuante in dese cazuri, pe fondul unei concurente, uneori deosebit de puternice, si nu de putine ori pe o divergenta de interese in traseul productie-ciculatie-consum.D. Patriche, Tratat de Economia Comertului, Editura Eficient, Bucuresti, 1998, p. 47-58

Document Info


Accesari: 3988
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )