Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Relatia Comert - Design - Client

comert


Relatia Comert - Design - Client

Design-ul are un impact foarte puternic asupra cumparatorilor unei unitati comerciale. Clientii se vor orienta mereu catre unitatile cu aspect atractic, curate si personal amabil. Nu vor alege magazinele unde nu se 19119b116t simnt bine primiti decât in cazuri în care nu au de ales.

Desi aparent organizarea raioanelor este aleatoare, dictata de spatiul disponibil, acest lucru este complet fals. Fiecare detaliu este controlat. Fiecare raion este asezat în magazin in functie de tipul magazinului, de profilul consumatorilor din proximitatea unitatii si abia la sfârsit in funtie de spatiu. Dar acest ultim criteriu nu este esential.Se poate observa în majoritatea supermagazinelor intrare in unitate se face printr-o usa asezata in partea stanga a fatadei. Se mai poate prefera si o alta pozitionare a usii in functie de vizibilitatea dorita.

În interior treaseul clientilor începe de regula din partea dreapta. La o scurta observatie a comportamentului clientilor se poate observa ca acestia au tendinta de a merge in dreapta dupa ce intra in magazin. De asemenea, se poate observa si ca, in fata unui raft, clientii îl privesc de la stânga la dreapta, adica directia de citire. De aceea aranjare produselor se face, in functiede pret de la stânga la dreapta. Cele mai scumpe produse vor fi pozitionate pe politele de sus ale gondolei, la nivelul ochilor, si descrescator în functie de pret începând de la stânga.

Asezarea în raft a diverselor produse se face de regula în bloc. Spre exemplu coca cola, la care exista mai multe cantitati: 0,5L se vor aseza le raftul cel mai de sus, 1 L va fi pozitionat imediat dedesubt, iar la 2L pe restul politelor pana jos. Acesta asezare se datoreaza unui criteriu strict economic: pt cantitatile mici se obtine cel mai mare profit pe unitate vanduta, si rulajul este mai mic. Cantitatile mari (1L, 2L) au rulaj foarte mare iar pentru ele profitul este mai mic pe unitate vânduta.

Un lucru e cert: la ora actuala în România profilul consumatorului s-a schimbat radical fata de anii premergatori imediat revolutiei. Consumatorul român prefera claitatea în locul cantitatii, prefera unitatile noi, care respecta normele, în locul celor vechi, uzate, depasite.

Consumatorul a început sa-si cunoasca drepturile si obligatiile, si mai mult decât atât apeleaza la organele abilitate pentru a cere ajutor atunci când se simte lezat. A doua arma împotriva comerciantilor este refuzul de a mai cumpara dintr-un anumit loc. Acest lucru este mai dureros pentru magazin decât o amenda. Concurenta este din ce în ce ma apriga pe piata de retail din România. Lanturi de nivel mondial intra pe piata si cumpara cam tot ce se poate. Ce mu e de vânzare trebuie sa aiba o sutinere financiara puternica pentru a putea rezista.


Document Info


Accesari: 1757
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )