Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SISTEMUL DE AMBALARE TETRA- PAK

comert


ALTE DOCUMENTE

Proiect de specializare - Studiul calitatii articolelor de incaltaminte
AMENAJERI INTERIOARE
Amenajarea in scopuri turistice a zonei MUNTELE ROSU (CHEIA) SC GIANELI SRL Rm Valcea este o firma care se ocupa de organizarea NUNTILOR sau EVENIMENT
PLANUL DE INCARCARE A NAVEI . MODALITATI DE INTOCMIRE
Lucrari de barbi si mustati
Diagnosticarea modului de materializare a functiilor comertului la S.C. „S” S.A.
LUCRARE DE LICENTA POSIBILITATI DE PROMOVARE A TRIPTICULUI BRANCUSIAN DIN TIRGU JIU
MARFURI DIN STICLA
MODIFICAREA SOCIETATII COMERCIALE
POLITICA COMERCIALA - INSTRUMENTE SI MASURI FOLOSITE PE PLAN INTERNATIONAL

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERTINTRODUCERE

Dezvoltarea si diversificarea productiei si a consumului de bunuri, promovarea formelor eficiente de comert au determinat evolutii spectaculoase in domeniul ambalajelor.

Ambalajul insoteste produsul in fiecare etapa a circulatiei sale, de la producator la consumator, avand un rol important in protejarea acestuia si promovarea vanzarilor.

Ambalarea produselor alimentare prezinta importanta deosebita pentru toti participantii la circuitul tehnico-economic, fapt demonstrat de frecventa de innoire a ambalajului care a fost mai mare decat cea de innoire a produselor, in ultimii 20 de ani. Aceasta tendinta se explica prin impactul pe care il are ambalajul asupra consumatorului la luarea deciziei de achizitionare a produsului.

In fiecare zi, in lume, se consuma 5 miliarde de litri de apa, lapte si alte alimente lichide. Tetra Pak a dezvoltat a 848i89i mbalaje ce protejeaza atat valorile nutritionale cat si gustul alimentului. Gratie inovatiei continue, ambalarea si distributia alimentelor au fost mult imbunatatite.

Laptele, sucurile, apa, supele, inghetata, branza, alimentele cu particule, legumele sunt exemple de alimente ce pot fi astazi ambalate in cutii de carton Tetra Pak.

1.NOTIUNI GENERALE DESPRE AMBALAJ

Definirea ambalajului.Clasificare

Ambalarea este definita ca reprezentand operatia, procedeul sau metoda prin care se asigura, cu ajutorul ambalajului, protectia temporara a produsului, in timpul manipularii, transportului, depozitarii, vanzarii, contribuind si la inlesnirea acestor operatii.Ambalajul este un mijloc sau un ansamblu de mijloace destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protectia temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in starea de livrare, in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii – pana la consumator sau pana la expirarea termenului de garantie.

Ambalajele pot fi clasifiate in functie de:

■natura materialului din care sunt intocmite(ambalaje din hartie-carton, sticla, metal, materiale plastice, lemn, materiale textile,materiale complexe);

■sistemul de confectionare(ambalaje fixe, demontabile, pliabile);

■tipul ambalajului,acesta poate fi: lazi, cutii, flacoane, pungi etc.;

■domeniul de utilizare(amalaje de transport, de prezentare si de desfacere);

■natura produsului ambalat(ambalaje pt produse alimentare, produse industriale);

■grdul de rigiditate (ambalje rigde, semirigide, suple);

■modul de circulatie (ambalaje refolosibile, nerefolosibile).

Functiile amabalajelor

Importanta ambalajului este evidentiata de principalele functii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca si anume:

1)Functia de conservare si protectie a produselor – este considerata functia elementara a ambalajelor si consta in protejarea continutului de efectele mediului extern, in cazul exista o corelare perfecta intre ambalaj-produs-metoda de conservare.

Ambalajul asigura protectia produselor impotriva ;

▪factorilor fizici(actiuni mecanice, lumina, temperatura, presiune);

▪factorilor chimici si fizico-chimici (aer, apa, vapori, oxigen, dioxid de sulf, dioxid de carbon);

▪factorilor biologici (microorganisme, insecte etc.).

2)Functia de manipulare, transport si depozitare

a)Functia de manipulare consta in faptul ca ambalajul faciliteaza manevrarea produsului prin forma, volum etc.In timpul manipularii ambalajul trebuie sa asigure o securitate maxima pentru operatori si o buna stabilitate a incarcaturii.

b)Functia de transport se refera la:necesitatea adaptarii ambalajului la normele de transport; optimizarea raportului volum/greutate; posibilitatea de adaptare a ambalajului la unitatile de incarcare utilizate uzual in transportul principal si secundar(palete, vagoane de cale ferata, camioane etc.).

c)Functia de depozitare prsupune ca ambalajul sa fie usor de aranjat in stiva, sa fie precizate conditiile in care poate fi depozitat si eventualele precautii in manipulare, sa reziste la variatii de temperaura si umiditate, atunci cand depozitarea are loc in spati deschise/

3)Functia de informare si de promovare a marfurilor

Ambalajul este o interfata intre produs si consumator.Rolul sau nu se limiteaza numai la acela de a contine si proteja produsul, ci si de a promova vanzarea produselor.

2.TETRA-PAK IN ROMANIA

Tetra Pak face parte din grupul industrial Tetra Laval, de origine suedeza, cu sediul central in Elvetia.Tetra Pak ofera sisteme complete pentru procesare, ambalare si distribuire produse alimentare lichide, branzeturi si inghetata.

Principalele aplicatii pentru sistemele Tetra Pak sunt: lapte si produse lactate, sucuri, vin, apa, supe, inghetata.Tetra Pak se afla in Romania din anul 1993, cu o companie de marketing, comercializare si asistenta tehnica.

2.1. Inceputul unei descoperiri

Oamenii isi doresc si au nevoie de alimente gustoase si sigure din punct de vedere al sanatatii organismului. Consumatorii au nevoie de marci care sa le confirme alegerea cea mai potrivita in raport cu asteptarile lor.

Inovatia in slujba omenirii

In urma cu peste 80 de ani, Dr. Ruben Rausing anticipa cresterea cererii de produse pre-ambalate si in Europa. Intors in Suedia, dupa finalizarea studiilor in Statele Unite, Dr. Ruben Rausing isi propune sa dezvolte un sistem revolutionar de ambalare a laptelui, care sa-i asigure prospetimea indiferent de distanta parcursa pana la consumator.

In anul 1929, pe fondul Marii Depresii Economice generate de crash-ul bursier, Dr. Ruben Rausing infiinteaza prima companie producatoare de ambalaje din Suedia. Inovatia are meritul ca imbunatateste o situatie existenta si modifica scheme de gandire la nivel regional sau global. In ciuda restrictiilor impuse de razboi, compania si-a diversificat activitatea, iar produsele pre-ambalate au fost de mare ajutor in rezolvarea problemelor de distributie declansate in timpul rationalizarii alimentelor. A aparut necesitatea dezvoltarii de ambalaje speciale, cu tinta precisa: provizii pentru campul de lupta, kit-uri de acordare a primului ajutor si alte produse speciale.

Spiritul intreprinzator si cel vizionar si-au dat mana pentru a transforma viziunea intr-o realitate ce a schimbat ulterior modalitatea de distributie a alimentelor in lume. In anul 1943, activitatea de cercetare este indreptata spre crearea unui ambalaj care sa consume cat mai putin material, intr-un sistem care sa garanteze igiena maxima. Acest proces a culminat cu inventarea ambalajului in forma de tetraedru (Tetra Classic Aseptic). La baza inventiei a stat ideea formarii unui tub dintr-o rola de carton acoperit cu polietilena si umplerea lui cu aliment lichid, urmata de sigilarea sub nivelul lichidului.

Totul a inceput cu o idee care a devenit pachetul Tetra Classic Aseptic si cu credinta ferma a fondatorului companiei, Dr. Ruben Rausing, ca un pachet trebuie sa economiseasca mai mult decat costa.

Inghetata, branza, cerealele, fructele si legumele sunt exemple de alimente ce pot fi ambalate in cutii Tetra Pak.

Prin dezvoltarea unor sisteme de ambalaje care pastreaza valorile nutritionale si gustul produselor, distributia alimentelor de calitate catre consumatori este considerabil facilitata. Ambalajele Tetra Pak sunt usor de distribuit catre comercianti si usor de manuit de catre consumatori.

Gama de echipamente de procesare cuprinde: pasteurizatoare, sisteme aseptice de procesare, separatoare, schimbatoare de caldura, omogenizatoare, evaporatoare, etc.

2.2.Procesarea produselor alimentare

Tetra Pak dezvolta si furnizeaza o gama larga de solutii si servicii de procesare si ambalare pentru alimente, precum:lapte, produse lactate, branza, sucuri, inghetata, supe,etc.
Aceasta inseamna ca expertii Tetra Pak ofera consultanta si pentru proiecte de anvergura, gen greenfield: de la echipamente de procesare pana la masini de ambalat, distributie si automatizare. Pachetul include si servicii de instalare a echipamentelor, intretinere si asistenta tehnica.

Unitati de procesare a laptelui In urmatorii ani se preconizeaza o crestere a consumului de lapte, ca urmare a constientizarii beneficiilor sale in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Lapte UHT in Tetra Brik Aseptic

Modalitatea de procesare folosita pentru lapte se numeste ultrapasteurizare (UHT-Ultra High Temperature).

Procedeul consta in incalzirea rapida a laptelui la 135-150 grade Celsius. Dupa o mentinere de numai 2-4 secunde la aceasta temperatura, laptele este racit brusc la temperatura camerei. S-a demonstrat stiintific ca laptele si produsele lactate sunt mult mai sensibile la durata tratamentului termic decat la temperatura la care sunt incalzite.

Intregul proces are loc intr-un sistem inchis, protejat, pentru a impiedica recontaminarea produsului. Gustul, consistenta precum si valoarea nutritiva a laptelui raman neschimbate.

Tetra Pak ofera o gama variata de sisteme de ultrapasteurizare (UHT), adaptate diferitelor cerinte: fie cu incalzire directa, prin injectie de abur sau prin incalzire indirecta, in schimbatoare de caldura, cu placi sau tubulare. Tratamentul termic de scurta durata, cu recuperarea caldurii, fac aceste sisteme foarte economice din punct de vedere al consumului de energie

Unitati de procesare a sucurilor naturale

Tratamentul termic pentru sucurile ambalate aseptic si pentru alte bauturi cu aciditate mare se numeste pasteurizare si are urmatorul principiu: temperatura ridicata timp scurt (HTST-High Temperature Short Time).

Pasteurizarea consta in incalzirea produsului pana la maximum 100 grade Celsius, mentinere intre 15-60 secunde urmata de racirea brusca la temperatura camerei. Intregul proces se desfasoara intr-un sistem inchis, aseptic. Produsul rezultat este stabil din punct de vedere microbiologic.

Sucul poate fi obtinut fie din fructul proaspat stors, fie din concentrat de suc.

Sucul din fruct proaspat stors nu este tratat termic, trebuie tinut la frigider si are o valabilitate de numai cateva zile.

Producatorii de sucuri din intreaga lume, folosesc insa concentratul de suc, ca materie prima pentru obtinerea sucurilor, nectarurilor si bauturilor neacidulate (still drinks).Concentratul de suc se obtine prin stoarcerea fructelor, pentru a obtine sucul, urmata de evaporare, pentru a reduce continutul de apa din suc si a optimiza transportul si depozitarea.

Sucul 100% (Juice) se obtine din concentrat de suc la care se adauga apa, respectand proportia pe care aceasta a avut-o in suc inainte de evaporare. Nu se adauga zahar sau alti indulcitori. In acest fel, continutul de suc de fruct este 100%, produsul obtinut avand consistenta si compozitia sucului proaspat stors.

Nectarul se obtine din concentrat de suc la care se adauga zahar sau alti indulcitori si uneori pulpa de fruct. Continutul de suc este de 25-99%, in functie de fructul din compozitie. De pilda, continutul de suc la nectarul de portocale, pere sau mere trebuie sa fie de 50%.

Bauturile racoritoare neacidulate (Still Drinks) se obtin din concentrat de suc, apa, zahar sau alti indulcitori ; uneori se adauga si arome. Continutul de suc de fruct este de maximum 25%.

Daca nectarul poate fi considerat o alternativa mai ieftina la sucurile 100%, bauturile racoritoare neacidulate din suc de fructe pot fi considerate o alternativa, plina de vitamine, la bauturile racoritoare carbogazoase.

Continutul de suc si valorile nutritive sunt specificate in mod obligatoriu pe ambalaj.

In ultimul timp producatorii se intrec in creativitate, introducand pe piata, cu o frecventa uimitoare, noi produse si marci. In plus, durata de viata a multor produse din gama sucurilor se micsoreaza constant. In aceste conditii, abilitatea de a face schimbari rapide pe linia de productie devine extrem de importanta.
Pe langa experienta, Tetra Pak detine echipamente adaptate unor scenarii de productie cat mai diversificate, atat pentru bauturi carbogazoase cat si pentru sucuri naturale, nectaruri si bauturi racoritoare neacidulate (still drinks).

Componente de Productie

Omogenizarea provoaca in principal dislocarea particulelor in emulsie sau suspensie. De exemplu, la procesarea laptelui, cu ajutorul omogenizatorului, globulele mari de grasime sunt transformate in particule mici, acestea avand o dispersie mai buna si uniforma in masa emulsiei.
In unele cazuri, omogenizarea este folosita pentru cresterea gradului de vascozitate si pentru o mai buna textura a lichidului. Omogenizatorul Tetra Alex functioneaza atat in cazul produselor puternic vascoase cat si in cazul celor cu vascozitate redusa. Fiecare model Tetra Alex se conformeaza unor standarde inalte de igiena.
Incalzirea si racirea reprezinta procese de baza in productia lactatelor, sucurilor si a altor alimente lichide. In majoritatea cazurilor, aceste procese au loc in schimbatoare de caldura cu placi sau tubulare. Tetra Plex este marca de referinta pentru schimbatoarele de caldura cu placi, iar Tetra Spiraflo pentru cele tubulare. Contherm - schimbator de caldura cu raclete - este folosit in principal pentru produsele vascoase.
Separatoarele centrifugale servesc in principal la eliminarea impuritatilor din lapte. Eficienta lor in ceea ce priveste particolele mici, creste o data cu temperatura. In Romania, ca si in tarile Uniunii Europene, exista standarde care reglementeaza numarul de impuritati admise in lapte. Mentinerea conditiilor optime de separare a grasimii pe o perioada lunga de timp, impune eliminarea impuritatilor inainte ca acestea sa ajunga in separator. Tetra Centri® AirTight asigura o capacitate mare si performante inalte in procesul de separare a particolelor fine din lapte.
.3. Ce trebuie sa stim despre ambalajul aseptic

Ambalajul aseptic este format din straturi succesive de carton, folie de aluminiu si polietilena. Aceasta combinatie confera siguranta si confort in utilizarea produsului. Fiecare tip de material din compozitia ambalajului are functia sa specifica in protejarea alimentului.Combinatia de carton, polietilena si folie de aluminiu variaza in functie de produsul care se ambaleaza; in toate cazurile insa, singurul material care vine in contact direct cu produsul este polietilena de uz alimentar.

De pilda, pentru un produs ambalat in Tetra Brik Aseptic avem urmatoarea combinatie de materiale:

75% hartie din surse regenarabile - pentru a conferi ambalajului fermitate si stabilitate.

25% polietilena - pentru a preveni recontaminarea produsului cu micro-organisme, conferind rezistenta la agresiunea factorilor exteriori.

5% aluminiu - bariera in calea patrunderii aerului si luminii, contribuie la pastrarea gustului si proprietatilor nutritive ale alimentelor.

Laptele, produsele lactate si sucurile de fructe trebuie ambalate in conditii aseptice, pentru a pastra calitatile microbiologice conferite de tratamentul termic aplicat. Sistemele Tetra Pak asigura o ambalare in conditii de maxima igiena si siguranta. Produsul este transportat la masina de ambalat intr-un sistem inchis, presterilizat si apoi dozat aseptic in ambalaje care se formeaza in interiorul masinii.
Umplerea are loc in zona aseptica a masinii, sterilizarea ambalajului fiind asigurata prin presurizare cu aer steril. Zona aseptica a masinii in care se realizeaza umplerea este mica, cu putine elemente in miscare. Acesta este un factor foarte important care contribuie la integritatea intregului sistem.
Cutiile sunt inchise sub nivelul lichidului, fiind astfel complet umplute; in acest fel, continutul este total protejat impotriva oxidarii si in acelasi timp ambalajul este utilizat cu eficienta maxima. Pentru produsele care trebuie agitate, exista posibilitatea umplerii incomplete a cutiilor.

2.4. Distributie Eficienta

Fiecare piata este unica, avand propria structura comerciala, cu cerinte specifice in ceea ce priveste sistemele de distributie. Totusi, exista un element comun: regula traditionala conform careia produsele perisabile trebuie distribuite in conditii de refrigerare, pentru a putea fi vandute in magazine. Totodata, durata de valabilitate limitata impune livrarea lor zilnica.

Tehnologia aseptica a schimbat toate aceste reguli, oferind produse cu durata mare de valabilitate, care nu necesita refrigerare in timpul transportului si al depozitarii. Livrarile pot fi mai rare si in cantitati mai mari, facand astfel transportul mult mai economic si scazand costurile de distributie.

Unitatile de distribuire sunt compacte, realizandu-se importante economii de spatiu, datorita formei paralelipipedice a cutiei. Indiferent de sistemul de distribuire folosit, produsul poate fi manevrat in mod eficient pana la magazin.

Cutiile nu ocupa spatii pe rafturile frigorifice ci pot fi expuse chiar direct pe podea, prin sistemul multi-pack (ambalarea a 12 cutii in tavite de carton, infasurate in folie de plastic termoretractibila).

In acest fel cumparatorul are posibilitatea sa cumpere o cantitate mai mare, in conditii avantajoase.

Tehnologia aseptica a fost considerata de catre Institutul American de Tehnologie Alimentara, ca fiind cea mai importanta inovatie in ultimii 50 de ani, in domeniul industriei de profil.

2.5. Sisteme de Ambalare

Tetra Pak ofera o gama larga de sisteme de ambalare, precum si material de ambalat, atat pentru produse aseptice cat si pasteurizate.

Principalele aplicatii pentru sistemele Tetra Pak sunt: lapte si produse lactate, sucuri, vin, apa, supe, etc.

Sistemele de ambalare oferite de Tetra Pak sunt urmatoarele:

Tetra Classic si Tetra Classic Aseptic

Lansat in 1952, ambalajul in forma de tetraedru necesita minimum de material. In anii '60 a fost cel mai popular ambalaj, in special in forma aseptica.

Ambalajul Tetra Classic Aseptic a fost lansat in 1961. In Romania este folosit pentru livrarea laptelui UHT in scoli, in cadrul programului guvernamental 'Laptele si Cornul', sub marca 'Laptic'.

Tetra Brik si Tetra Brik Aseptic

Datorita formei compacte, ambalajul de forma paralelipipedica Tetra Brik este foarte usor de manuit si depozitat. Dimensiunile sale sunt conforme cu standardele internationale de paletizare.

Ambalajul Tetra Brik Aseptic, lansat in anul 1969, este cel mai frecvent folosit pentru alimentele cu durata mare de valabilitate.

Tetra Prisma Aseptic

Tetra Prisma Aseptic este un ambalaj cu 8 fete, construit in concordanta cu principiile sistemului Tetra Brik Aseptic.

A fost lansat in 1997 in varianta 330ml, iar deschiderea era prevazuta cu un Pull Tab care facilita consumarea continutului atat direct din ambalaj, cat si dintr-un pahar.

In prezent, ambalajul Tetra Prisma Aseptic poate folosi ca deschidere si sistemul Stream Cap, care permite deschiderea si reinchiderea ambalajului.

Tetra Wedge Aseptic

Tetra Wedge Aseptic a fost lansat in 1997. Forma inovativa a pachetului aduce un plus de valoare in ce priveste vizibilitatea produsului pe raft. Sistemul ofera 200ml de produs alimentar, cu minimum de consum de material de ambalat.

Tetra Fino Aseptic

Tetra Fino este o punga din carton. Acest tip de sistem a fost lansat in 1997 si este foarte economic atat din punctul de vedere al producatorilor cat si din cel al consumatorilor.

Tetra Rex

Tetra Rex este o forma conventionala de ambalaj. Blanchetele pre-formate sunt introduse in masina de ambalat unde se sigileaza la baza, sunt umplute cu produsul alimentar si apoi sigilate la varf. Acest tip de ambalaj este folosit in toata lumea pentru produsele pasteurizate. Alte aplicatii pot fi: cerealele, zaharul, produse de patiserie sau hrana pentru animale.

Tetra Top

Tetra Top este un ambalaj cu margini rotunjite, prevazut cu un dispozitiv de deschidere/inchidere usor de folosit. Principalele aplicatii pentru acest sistem sunt: laptele si iaurtul.

Tetra Recart

Tetra Recart reprezinta un sistem revolutionar de ambalare. Cu ajutorul acestui sistem, Tetra Pak ofera solutii alternative de ambalare pentru o varietate de produse care pana acum au fost ambalate in borcane din sticla sau cutii de aluminiu. Principalele aplicatii pentru acest sistem sunt: fructele, legumele si hrana pentru animale.

3. BENEFICIILE TEHNOLOGIEI ASEPTICE

Tehnologia aseptica a adus o imbunatatire radicala in eficienta distribuirii produselor alimentare perisabile. Laptele si produsele lactate, precum si alte produse perisabile, nu necesita refrigerare in timpul transportului si al depozitarii, pentru a ajunge la consumatori in conditii optime de calitate. Aceste produse, pana acum atat de perisabile, pot fi pastrate cateva luni in ambalajele aseptice din carton, la temperatura ambianta.

Numarul produselor ambalate aseptic este in continua crestere, avantajele acestui tip de ambalaj fiind evidente:

- pot fi depozitate si transportate la temperatura mediului ambiant

- au durata de valabilitate mare, fara a se adauga conservanti

- pastreaza aceeasi calitate exceptionala a produsului, timp indelungat

Introducerea tehnologiei aseptice a facut posibila distribuirea produselor alimentare de calitate, cu eficienta maxima, pe distante foarte mari. In acelasi timp, s-a simplificat monitorizarea stocurilor de catre comercianti, oferind consumatorilor produse de calitate, cu utilitate maxima.

Toate acestea sunt realizate prin aplicarea unui tratament termic special, urmat de ambalarea aseptica in ambalaje protectoare din carton.

Laptele, produsele lactate si sucurile de fructe trebuie ambalate in conditii aseptice, pentru a pastra calitatile microbiologice conferite de tratamentul termic aplicat.

Sistemele Tetra Pak asigura o ambalare in conditii de maxima igiena si siguranta. Produsul este transportat la masina de ambalat intr-un sistem inchis, presterilizat si apoi dozat aseptic in ambalaje care se formeaza in interiorul masinii. Umplerea are loc in zona aseptica a masinii, sterilizarea ambalajului fiind asigurata prin presurizare cu aer steril. Cutiile sunt inchise sub nivelul lichidului; in acest fel,continutul este total protejat impotriva oxidarii.

CONCLUZII

Datorita noului sistem de ambalare Tetra-Pak, produsele care pana acum erau atat de perisabile, pot fi pastrate cateva luni in ambalajele aseptice din carton, fara a se adauga conservanti, lucru foarte important pentru sanatatea noastra.

Acest tip de ambalaj este foarte util deoarece consuma mai putin material si pastreaza valorile nutritionale si gustul produselor.

Daca pana acum produsele perisabile trebuiau distribuite in conditii de refrigerare si livrarea se facea zilnic, ambalajul Tetra-Pak ofera produselor o perioada mai mare de valabilitate, lipsa necesitatii de refrigerare livrarile fiind astfel mai rare si prin urmare transportul devine mai economic si costurile de distributie mai mici.

Consider ca acest tip de ambalaj aduce beneficii atat producatorilor, distribuitorilor cat si consumatorilor prin proprietatile sale.

ANEXE

fig.1 Componentele tetra-pak-ului fig.2 Tetra Classic si Tetra Classic Aseptic

fig.3 Tetra Brik si Tetra Brik Aseptic  fig.4 Tetra Prisma Aseptic

fig.6 Tetra Fino Aseptic

fig.5 Tetra Wedge Aseptic  fig.7 Tetra Rex

fig.8 Tetra Recart

BIBLIOGRAFIE

M.Olaru, I. Schileru, Fundamentele stiintei marfurilor,

Ed. Economica, Bucuresti, 2001.

2. www.tetra-pak.com/Romania


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )