Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
BAZELE CONTABILITATI - rolul si evolutia contabilitatii

Contabilitate
BAZELE CONTABILITATIDenumire de contabilitate isi are originea din limba latina, "computare".Ca activitate practica exista marturiri scrise de peste 5000 de ani in Caldeea si Egiptul Antic.

Ca stiinta, contabilitatea a aparut in secolul XV, in urma t 454g64e ratatului scris de italianului LUCA PACIOLO calugar italian), care a scris in anul 1494 o lucrare intitulata, tratatul-"Summa del aritmetica geometrica proporzioni et proporzionalita". ( aceasta lucrare se refera la gestionarea banilor).

LUCA PACIOLO- inventatorul contabilitatii in partida dubla

CITAT:

"Fiecare miscare sau tranzictie intervenita in masa averii si implicit a capitalului este reprezentata ca un raport intre primire si dare, respectiv intre debitor-cel care primeste si creditor-cel care avanseaza."

In Romania, prima lucrare de contabilitate a fost tiparita la Brasov in 1837, cu titlul "Travila comerciala".

In 1913, s-au pus bazele invatamantului superior economic prin infiintarea la Bucuresti a academiei de inalte studii comerciale si industriale (actualmante ASE).

GOETHE-filozof german spunea: "Contabilitatea este una dintre cele 

mai sublime creatiuni ale geniului uman fiind o oglinda a

trecutului si o clauza a viitorului."

Disciplina stiintifica de sine statatoare, contabilitatea are ca obiect de studiu evidenta calcului, analiza si controlul in expresie valorica a existentei si miscari elementelor patrimoniale dintr-o perioada de timp.Ea are legatura cu alte stiinte care de asemenea studiaza patrimoniul, dar din alte unghiuri.

Contabilitatea are legatura cu economia, care studiaza relatiile sociale de productie si schimbul de valori tangibile si intangibile (serviicile) din cadrul economiei nationale.

Se bazeaza pe valori economice: bani, marfa, valoarea de intrebuintare.

Datele furnizate de contabilitate sunt folosite in analiza economico-financiara, pt calcularea unor indicatori de eficienta, rentabilitate, solvabilitate.


Furnizeaza contabilitatea informatiei referitoare la fluxurile materiale si financiare, care produc continuu transformari in masa patrimoniului.

Exemplu: cumpararea de materii prime genereaza intrarea materiilor prime

simultan concomitent iesirea de mijloace banesti.

Contabilitatea are legatura cu statistica prin faptul ca pune la dispozitia ei un volum important de date pe care le prelucreaza dupa metode propri.

Dreptul, stiinta juridica are legatura cu contabilitatea prin faptul ca stiinta juridica defineste patrimoniul ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica, precum si bunurile la care acestea se refera.

Contabilitatea reflecta modul precum sunt respectate disciplina financiara, disciplina contractuala si disciplina muncii.Contabilitatea are o importanta deosebita prin faptul ca furnizeaza organele de control, informatii despre modul de respectare a fiscalitatii, de asemenea ajuta la rezolvarea litigilor.

Contabilitatea are legatura cu matematica, care foloseste procedeele calcului aritmetic pt determinarea marimi calcului elementelor patrimoniale.

Informatica ajuta contabilitatea prin prelucrarea automata a datelor contabile pt elaborarea lucrarilor de sinteza.Tehnologia si organizarea productiei, folosesc datele contabile pt o planificare eficienta a proceselor de productie, aprovizionare, transporturi.

Contabilitatea face parte din grupa stiintifica economica si apartine mari familii a stiintelor sociale.Ea este utila in toate domeniile de activitate in care se gestioneaza valori.

In cadrul economiei nationale functioneaza o multime de entitati distincte care intra in sfera de actiune a cantitati in functie de prop. asupra capitalului, deosebim:

a.       intreprinderi proprietati sociale (societati comerciale) care se constituie prin aportul de capital provenit de la 2 sau mai multe persoane fizice sau persoane juridice

b.      intreprinderea personala care se constituie prin aportul de capital al unei singure persoane, care raspunde de intreaga sa avere fata de creditor

La randul lor sociatatiile comerciale, conform legi 31\1990 se diferentieaza astfel:

societatea in nume colectiv ( SNC) are drept caracteristica obligatia solidara si nelimitata a tuturor asociatiilor

societatea in comandita simpla ( SA) grupaeza asociatii in 2 categori, care au dreptul de administrare a societatii si care raspund solidar si nelimitat pt actiunile desfasurate

comanditari care au dreptul sa administreze societatea si raspund numai cu acordul propriu la capitalul social
Are drept caracteristica garantarea obligatiilor cu patrimoniul social, asociatii raspunzand numai in limita actiunilor detinute.Dreptul de proprietate poate fi transmis liber celor interesati fara a mai fi necesar acordul celorlalti actionari.


Are drept caracteristica garantarea obligatiilor societati cu capitalul social, asociatii raspunzand numai in limita cotei lor sociale.


De regula, nu se pot transmite altor persoane, ci numai asociatiilor.Totusi cu acordul asociatiilor, ale caror parti sociale reprezinta 75% din capitalul social se poate realiza transmitarea acestor alte persoane interesate.

Trebuie depus la infiintarea societatii si este de 2 mil (ROL) sau de 200 RON pt SRL iar pt SA este de 25 mil (ROL) sau de 2500 RON.

Reprezinta acordul pe care asociatii/actionarii s-au angajat sa puna la dizpozitia societatii in calitate de proprietar.

O parte din capitalul subscris care nu a fost inca adusa in patrimoniul societati.

Contabilitatea trebuie sa asigure:

inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor referitoare la situatia patrimoniala si a rezultatelor obtinute

punerea la dispozitia celor interesati ( investitori, acionari, furnizori, clienti, banci finantatoare, organe fiscale, auditori) a informatiilor referitoare la activitatea ai rezultatele obtinute de intreprindere

controlul operatiilor efectuate

furnizarea informatiilor de sinteza pe baza carora se calculeaza indicatori macroeconomici

in scopul punerii de acord cu situatiile cu cele practice

Functia de inregistrare se refera la capacitatea contabilitati de a materializa in documente totalitata miscarilor care au loc in masa patrimonului intr-o anumita perioada de timp exprimate in etalon valoric si cantitativ.


Se refera la datele puse la dizpozitia utilizatorilor de informatie pe baza carora ei isi fundamenteaza decizia.

Verifica modul de gestionare a valorilor materiale si banesti cu scopul preveniri risipei, neglijentei sau fraudei.Evidentelor contabile constituie proba in justitie fiind folosite la stabilirea raspunderi materiale si la recuperarea pagubelor.


Se refera la capacitatea pe care o au informatiile contabilitati de a oferi o imagine asupra perspectivei intreprinderi.Pe baza lor se poate intocmi bugetul de venituri si cheltuieli, raportat la cerintele pietei si capacitatea intreprideri de a face fata acestor cheltuieli.

Document Info


Accesari: 5262
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )