Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CREDITUL INTERNATIONAL

Finante


CREDITUL INTERNAŢIONAL. CREDITELE PENTRU FINANŢAREA OPERAŢIUNILOR DE COMERŢ INTERNAŢIONAL



Creditele acordate exportatorilor pentru finantarea operatiunilor de comert international.

Creditele bancare pentru operatiunile comercial internationale pot fi acordate atât exportatorilor, cât si importatorilor. Dupa cum s-a aratat în literatura de specialitate, creditele acordate exportatorilor pot fi credit de finantare a productiei sau credite de mobilizare a creantelor asupra cumparatorului strain dupa livrarea marfii.

Creditele de finanţ 545v2111f ;are a productiei se pot acorda în doua modalitati: exportatorul subscrie bilete la ordin bancii finantatoare, care le sconteaza la banc centrala a statului sau la o alta banca; exportatorul trage doua cambii asupra a doua banci care le accepta, apoi fiecare banca sconteaza cambia acceptata de cealalta banca (creditul astfel acordat este stins prin plate facuta de cumparator i momentul livrarii sau prin rescontul cambiilor de catre banci înainte de ace moment).

Mobilizarea creditelor acordate cumparatorului strain se efectueaza prin tehnici diferite, în functie de durata creditului. În cazul creditului pe termen scurt exportatorul subscrie un bilet la ordin bancii sale sau trage o cambie asupra acestei banci, care o accepta. Plata facturii, efectuata de cumparatorul strain, va reprezenta pentru banca o rambursare a creditului acordat acestuia. O alta modalitate consta în subscrierea de catre exportator a unui bilet la ordinul bancii sale, însotita de emiterea unei cambii asupra cumparatorului strain, la ordinul aceleiasi banci. Desi cambia nu este prezentata la acceptare, ea transfera totusi bancii creanta exportatorului fata de cumparator, garantând astfel rambursarea creditului mobilizat. În cazul creditului pe termen mediu si lung, este necesara interventia unui organism de asigurare contra riscului de neplata, pentru a fi posibila mobilizarea acestor creante.

Creditele acordate cumparatorilor straini sunt reprezentate prin bilete la ordin subscrise de cumparator la ordinul bancii exportatorului care acorda creditul. Mobilizarea acestora este posibila numai printr-un mecanism complex care se finalizeaza prin emisiunea unor obligatiuni ale bancii centrale.

Creditele acordate importatorilor pentru finantarea operatiunilor de comert international.

Creditele acordate importatorilor, destinate platilor externe, în valuta sau în lei, sunt reglementate de Normele privind efectuarea platilor externe pentru importurile de marfuri, executarea de lucrari si prestarile de servicii - N.R.V.4, care fac parte integranta din Regulamentul Bancii Nationale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare.

Potrivit acestor norme, platile externe pentru importul de marfuri pot fi dispuse de persoane rezidente care au dreptul sa efectueze operatiuni de comert exterior, care au calitatea de importatori si sunt titularii facturilor externe în baza carora efectueaza aceste plati, prin completarea formularului "Dispozitie de plata valutara externa" (DPVE) sau a formularului "Cerere de deschidere acreditiv" (CDA). Bancile vor efectua platile externe pe baza de documente originale, cu exceptia platilor efectuate pe baza datelor transmise prin sistem computerizat (Electronic Banking) sau alte modalitati de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), când vor intra în posesia documentelor respective în termen de 5 zile. Bancile vor înscrie pe originalul documentelor ce justifica plata externa suma si data efectuarii platii, confirmându-le prin semnatura si stampila. Banca va retine la dosarul de plati fotocopii de pe documentele originale care au justificat plata. În cazul platilor contra documente la incasso, se va retine doar copia de pe centralizatorul facturilor.

Aceste reguli trebuie respectate de banca la efectuarea urmatoarelor categorii de plati externe:

Plati în avans pe baza de ordin de plata. Ordinele de plata la extern în avans pentru importuri de marfuri, executari de lucrari si prestari de servicii sunt dispuse de catre client prin formularul DPVE/CDA, pe baza de contract extern sau alt document echivalent. În termen de 15 zile de la intrarea marfii pe teritoriul României, de la executarea lucrarii sau prestarea serviciului, trebuie sa prezinte bancii, spre justificare, documentele care fac dovada operatiunii respective (factura externa si documentul care sa ateste intrarea marfurilor în tars, respectiv declaratia vamala de import, sau, dupa caz, documentele specifice zonelor libere, respectiv alte documente justificative specifice executarii de lucrari sau prestarii de servicii). În cazul neefectuarii operatiunii în termenul contractual stabilit sau al nerestituirii avansului platit, repatrierea sumelor, respectiv justificarea avansurilor se va efectua în termen de 15 zile de la data ultimului termen contractual de livrare, iar în lipsa unui asemenea termen, în 90 de zile de la data efectuarii platii.

Plati în cadrul acreditivelor documentare domiciliate în România, si al scrisorilor de garantie bancara. Bancile vor efectua platile pentru aceste importuri pe baza documentelor prevazute în acreditive care sa asigure livrarea marfii pe teritoriul României, din care obligatorii sunt factura externa si documentul de transport. În cazul în care acreditivele documentare sau scrisorile de garantie prevad efectuarea unor plati externe fara prezentarea documentelor de transport care sa ateste livrarea marfii pe teritoriul României (de exemplu, plata contra recipise de depozitare a marfurilor în strainatate, contra certificate de preluare sau expediere "prise en charge" sau pe baza de "letter of indemnity"), acestea vor fi considerate plati în avans.

Plati contra documente la incasso. Platile externe efectuate în baza documentelor transmise la incasso vor fi efectuate de banci numai contra acestor documente, între care documente de transport care sa ateste livrarea marfii, iar în lipsa acestora, numai pe baza prezentarii de catre ordonatorul platii a facturii externe si a declaratiei vamale de import.

Plati prin ordin de plata a importurilor sosite / achizitiilor. Bancile vor efectua plata numai dupa prezentarea documentelor care sa ateste sosirea marfii pe teritoriul României, dintre care, în mod obligatoriu, factura externa si declaratia vamala de import ori documentele specifice zonelor libere, respectiv alte documente justificative specifice executarii de lucrari sau prestarii de servicii.

Platile pentru marfuri cumparate pentru revânzare, fara tranzitarea teritoriului României. Daca operatiunea de comert international începe printr-o plata la extern, pe baza facturii externe, aceasta va fi evidentiata de banci ca plata în avans, justificarea facându-se pe baza facturii interne definitive si a documentului vamal sau a documentului care atesta intrarea sau receptia marfii în tara de destinatie. În cazul în care derularea operatiunii de comert international începe prin încasarea integrala în avans de la extern, aceasta va fi evidentiata de banci ca încasare anticipate pe baza contractului extern sau a facturii pro forma, iar efectuarea platii la extern a contravalorii marfii respective se va efectua pe baza facturii externe definitive.


Document Info


Accesari: 3623
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )