Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ETAPE ALE SPALARII BANILOR

Finante


ETAPE ALE SPALARII BANILOR

Nu exista o singura metoda de spalare a banilor. Metodele pot varia de la cumpararea si vinderea unui obiect de lux (de ex. o masina sau o bijuterie) pāna la trecerea banilor printr-o retea complexa internationala, 242s1815c de afaceri legale si prin companii "scoica" (companii care exista numai ca persoane juridice legale fara a detine activitati comerciale sau a desfasura afaceri). Initial, īn cazul traficului de droguri sau altor infractiuni cum ar fi contrabanda, furtul, santajul etc., fondurile rezultate iau īn mod curent forma banilor lichizi care trebuie sa fie introdusi prin orice metoda īn sistemul financiar.Operatiunile bancare traditionale de constituire a depozitelor, sau de transfer al banilor si sistemele de creditare ofera un mecanism vital pentru spalarea banilor, in special, īn faza initiala de introducere a numerarului īn sistemul financiar.

Īn ciuda varietatii metodelor folosite, procesul de spalare a banilor se realizeaza īn trei etape care pot cuprinde numeroase tranzactii efectuate de spalatorii de bani, tranzactii care sunt de natura sa alerteze institutiile financiare asupra activitatilor infractionale, respectiv:

1. Plasarea:

reprezinta deplasarea fizica a veniturilor obtinute din activitatea ilegala, pentru separarea spatiala de masa infractionala, care ar putea fi supravegheata de organele de aplicare a legii.

2. Stratificarea:

reprezinta procesul de miscare a banilor intre diferite conturi pentru a le ascunde originea;

separarea veniturilor ilicite de sursa lor prin crearea unor straturi complexe de tranzactii financiare proiectate pentru a īnsela organele de control si pentru a asigura anonimatul.

3. Integrarea:

revenirea bunurilor astfel spalate la dispozitia infractorilor, cu aparenta provenientei lor din activitati licite

furnizarea unei aparente legalitati profiturilor obtinute ilegal.

Daca procesul de stratificare are succes, schemele de integrare vor trimite din nou rezultatele spalarii in circuitul economic, īn asa fel īncāt ele vor reintra īn sistemul financiar aparānd ca fonduri normale si "curate" obtinute din activitati comerciale.

Cei trei pasi de baza se pot constitui īn faze separate si distincte. Ei pot aparea īnsa si simultan sau, mai obisnuit, se pot suprapune. Felul īn care sunt folositi pasii de baza depinde de mecanismele de spalare disponibile si de cerintele organizatiilor criminale.

Īn cadrul procesului de spalare a banilor s-au identificat anumite puncte vulnerabile, puncte dificil de evitat de catre spalatorul de bani si, īn consecinta, usor de recunoscut, respectiv:

plasarea numerarului īn sistemul financiar;

trecerea numerarului peste frontiere;

transferarea numerarului īn si dinspre sistemul financiar.


Document Info


Accesari: 108766
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )