Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Efectuarea platilor in Internet

Finante


Efectuarea platilor in Internet

În domeniul comertului electronic exista mai multe modalitati de plata:

prin carte de creditprin carti ATM / carti de debit

prin carti de cumparator

prin cecuri electronice;

prin portofel digital;

prin metode de plata traditionale.

Ne vom ocupa de modalitatea de plata prin intermediul cartilor de credit, deoarece aceasta modalitate este cea mai simpla si mai sigura, daca tinem cont de noile sisteme de securitate din domeniu. Acest gen de plata va cucerii rând pe rând o parte foarte mare de persoane ce doresc sa achi 24524g68y zitioneze bunuri si servicii din Internet.

Acceptând, ca modalitate de plata, cartea de credit potentialul vînzarilor poate creste pîna la 75 de milioane de clienti, si asta numai în Statele Unite. Daca tinem cont de spusele analistilor ce se ocupa cu procesarile cartilor de credit, 3 din 4 americani folosesc acest instrument modern de plata.

Cu totii stim ca numarul persoanelor ce fac achizitii, prin intermediul Internetului, creste de la zi la zi. Cu toate ca acest gen de comert este înca la început, pentru anul 2004 tranzactiile în Internet vor atinge suma de 700 de miliarde de dolari, marea majoritate a populatiei lumii s-a implicat în acest gen de comert, asa ca oportunitatile sunt enorme.

Pentru a putea accepta ca modalitate de plata tranzactia financiara cu carte de credit, negustorul trebuie sa posede în cadrul site-ului de prezentare un formular ce încorporeaza o tehnologie de securitate, cum ar fi SSL.

Un magazin electronic se încadreaza într-o categorie de cost-ridicat decât un magazin traditional. Intr-un magazin traditional, cartea de credit este "citita" cu ajutorul unui aparat, acesta trimitînd informatiile de pe banda magnetica emitatorului cardului, acesta aprobând sau anulând o tranzactie într-un termen de câteva secunde. De asemenea detinatorul cardului trebuie sa semneze o chitanta.

Lucrurile stau altfel, atunci când vine vorba de o plata în Internet.

Clientul completeaza "online" un formular de comanda, specificând toate informatiile necesare despre cartea de credit. Cu cât aria de acoperire a comerciantului include mai multe tipuri de carti de credit, cu atât cresc sansele de sporire a vânzarilor prin largirea segmentului cumparatorilor potentiali.

Majoritatea negustorilor folosesc dispozitive de citire electronice, pentru a realiza o tranzactie prin intermediul cartii de credit. Aceste dispozitive dispun de un slot[1] prin care se face citirea si o tastatura numerica pentru a introduce numerele manual în caz ca slotul nu functioneaza. Aceste dispozitive pot fi independente, conectate direct la o retea de carti de credit via o linie de telefon fie pot fi conectate la un calculator, functionând cu ajutorul unui pachet software. Mai exista si dispozitive wireless , dar daca aceste tranzactii se realizeaza prin intermediul Internetului nu este nevoie de utilizarea acestor dispozitive. Ce este necesar în acest caz, un simplu pachet de programe ce se ocupa cu prelucrarea proceselor de plata.

Pachetul de programe este vândut ca serviciu, în majoritatea cazurilor, decât ca produs.

Virtual Terminal - permite afacerilor sa autorizeze, sa proceseze si sa prelucreze tranzactii prin intermediul cartilor de credit, prin intermediul oricarui computer conectat la Internet si având instalat un navigator. Virtual Terminal ofera cea mai buna solutie pentru negustorii ce introduc manual tranzactii cu carti de credit, atunci când vine vorba de comenzi facute prin intermediul telefonului sau e-mail-ului.

Iata câteva motive pentru adoptarea Virtual Terminal-ului:

I. Se primeste o comanda prin intermediul telefonului, faxului sau e-mail si este nevoie de prelucrarea tranzactiei;

II. Trebuie realizata o tranzactie de credit ce priveste returnarea de bani.

Afacerile acceseaza Virtual Terminal prin intermediul site-ului furnizorului folosind un navigator standard. Dupa "logarea" la sistem folosind un indentificator unic si o parola, negustorii pot accesa întreaga gama de servicii, aceasta incluzând autorizatii de achizitionare, credite si returnari, situatii si rapoarte de activitate.

O modalitate aparte de debitare a cartii de credit este asa-numitul "PIN Virtual". Serviciul "PIN Virtual" ofera un plus de securitate pentru clientii care ezita sa furnizeze informatii confidentiale pe Internet. Cum functioneaza acest serviciu? De fapt, se emite un nou cod PIN pentru cumparator, dupa ce acesta a furnizat numarul cartii sale de credit printr-un sistem de telefonie vocala. Astfel, cumparatorii vor utiliza PIN-ul Virtual în corelatie cu numarul cartii de credit. Pentru fiecare actiune de cumparare, se transmite posesorului de PIN Virtual un mesaj prin posta electronica, solicitându-se confirmarea tranzactiei în vederea autorizarii comerciantului sa efectueze livrarea.

Pentru tranzactiile de valoare mica însa, comisionul relativ mare ce trebuie platit de catre comerciant constituie o bariera în utilizarea cartilor de credit ca modalitate de plata în comertul electronic.

Carti ATM / Carti de debit: aceste carti sunt foarte utilizate în Europa si sunt cunoscute sub numele de "EC cards". Avantajul major pe care îl ofera comerciantului consta în costurile semnificativ mai mici aferente tranzactiilor, în comparatie cu cele efectuate prin intermediul cecurilor obisnuite.

Carti de cumparator: acestea au acelasi rol ca si cartile de credit - firmele emit astfel de carti de cumparator pentru angajatii lor în vederea cumpararii de produse si servicii din anumite domenii de afaceri. Volumul tranzactiilor derulate prin cartile de cumparator (40 miliarde de Euro în SUA, în 1998) va determina transformarea acestui gen de tranzactii în tranzactii de tip B-2-B pe Internet.

Cecuri electronice: au aceleasi caracteristici ca si cecurile pe suport de hârtie. În forma lui cea mai simpla, acest sistem necesita completarea de catre client a unui formular în cadrul magazinului electronic. Datele astfel furnizate vor fi transferate comerciantului, unde vor fi transpuse pe un cec obisnuit, prin listare la imprimanta pe formulare de cec necompletate. Dar, aceasta modalitate de plata se afla înca în faza incipienta.

Portofel digital: poate fi definit ca fiind o aplicatie electronica de codificare care actioneaza ca un portofel autentic în timpul tranzactiilor din comertul electronic. Un portofel poate pastra pentru utilizator o informatie aferenta unei plati, un certificat digital pentru identificarea utilizatorului, precum si informatii despre livrare pentru a mari viteza de tranzactie. Consumatorul beneficiaza de codificarea informatiei si, astfel, de protectia acesteia împotriva pirateriei; de asemenea, unele portofele vor insera automat conditii de livrare pe pagina comerciantului si vor oferi cumparatorului optiuni de plata prin cec sau numerar digital. Comerciantii beneficiaza, la rândul lor, de protectie împotriva fraudei. În general, portofelele sunt gazduite pe PC-ul utilizatorului, dar exista versiuni recente care plaseaza portofelele pe server-ul emitentului cartii de credit. (Netscape si Microsoft aplica în prezent tehnologia portofelelor). Portofelul digital este o alta solutie pentru asigurarea securitatii cartilor de credit. În procesul de initiere a portofelului, utilizatorul furnizeaza informatiile aferente cartii de credit si primeste în schimb un cod corelat cu cartea de credit. În timpul unei achizitii din cadrul unui magazin electronic, codul portofelului este decisiv pentru desfasurarea tranzactiei, care va fi verificata de catre firma emitenta a cartilor de credit.

Metode de plata traditionale: sistemele electronice de plata sunt abia la început si multi clienti opteaza înca pentru utilizarea metodelor de plata traditionale, cum sunt cecurile pe suport de hârtie, numerar la livrare sau numerar înainte de livrare, asa-numita comanda contra cost.

Variantele de comert electronic ofera avantaje punctuale, reciproce, care pot fi sintetizate astfel:

a)      Avantaje pentru client:

comoditate sporita

optiuni multiple

informatii usor de gasit

pagini personalizate

b)      Avantaje pentru comerciant:

atragerea de noi clienti prin intermediul unui nou canal de distributie

vânzari sporite catre clientii existenti

vânzare la cerere

Ř cheltuieli reduse de inventariere si de operare

Cu toate acestea fiind spuse, exista deci o solutie moderna, pentru fiecare modalitate de plata în Internet, ce beneficiaza de ultimele tehnologii în domeniu.

Cartea de credit este instrumentul ce va fi cel mai des folosit, acesta va face ca, solutiile de plata în Internet sa se bazeze pe acest instrument financiar modern.en, lacas, spatiu

en, fara fir,


Document Info


Accesari: 2683
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )