Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Finante publice - Dubla impunere juridica internetionala (DIJI)

Finante


Dubla impunere juridica internetionala (DIJI)Dubla impunere juridica internationala reprezinta supunerea la impozit a aceleiasi materii impozabile si pentru aceeasi perioada de timp ,de catre doua autoritati fiscale din tari diferite.

Aceasta poate aparea numai īn cazul impozitelor directe, atunci cānd rezidentii unui stat realizeaza venituri 17517h71r , sau poseda averi, pe teritoriul unui alt stat.

Īn practica fiscala internationala se īntālnesc mai multe criterii care pot fi asezate de state la baza impunerii veniturilor sau averii, si anume:

Criteriul rezidentei, conform caruia impunerea veniturilor sau a averii se realizeaza de autoritatea fiscala din tara al carui rezident este contriboabe, indiferent daca acestea sunt obtinute sau se afla pe teritoriul statului respectiv sau īn afara acestuia.

Criteriul nationalitatii, potrivit caruia statul impune contriboabele care au nationalitatea statului respectiv, indiferent de locul de realizare a venitului sau de detinerea averii.

Criteriul originii veniturilor, īn cazul caruia statul impune veniturile realizate sau averea aflate pe teritoriul sau , facānd abstractie de rezidenta sau nationalitatea celor care obtin venituri sau poseda averea.

Daca toate statele ar folosi acelasi criteriu de impunere, nu ar aparea dubla impunere juridica nationala. Īnsa, faptul ca statele au adoptat criterii diferite de impunere, īn practica se ajunge la aparitia dublei impuneri .

Aceasta dubla impunere internationala are efecte negative asupra activitatii economice , deoarece īmpiedica libera circulatie a fortei de munca si a capitalului si ca urmare ea trebuie evitata.

Evitarea dublei impuneri se realizeaza fie prin adoptarea unor masuri legislative unilaterale, fie prin īncheierea unor acorduri bilaterale sau multilaterale īntre diferite state, denumite conventii de evitare a dublei impuneri si combatere a evaziunii fiscale.

Aceste conventii au la baza modele elaborate de ONU(Organizatia Natiunilor Unite) si OCDE(Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica).

Pentru evitarea propriu-zisa a dublei impuneri , īn practica, se folosesc mai multe metode, cum sunt:

Metoda scutirii totale- care consta īn aceea ca venitul realizat de rezidentul unui stat , īn strainatate si care a fost supus impunerii acolo, nu se mai include īn venitul impozabil din tara de resedinta.

Metoda scutirii progresive - cere ca venitul obtinut de rezidentul unui stat , īn strainatate, sa se adauge la veniturile realizate de acesta īn tara de resedinta, urmānd ca la venitului total astfel reultat, sa i se stabileasca cote aferenta. Pentru calculul impozitului, aceasta cota se aplica numai asupra venitului obtinut īn tara de resedinta.

Metoda creditarii obisnuite - care da posibilitatea ca impozitul platit īn strainatate pentru venitul realizat acolo de rezidentul unui stat, sa fie redus direct din impozitul datorat īn tara de rezidenta, īnsa numai pāna la limita impozitului intern ce revine la un venit egal cu cel obtinut īn strainatate.

Metoda creditarii integrale - care permite reducerea integrala a impozitului platit īn strainatate pentru veniturile realizate acolo , din impozitul datorat īn tara de resedinta. 

Impozite indirecte: accizele.

Accizele sunt taxe de consumatie speciala, care se aplica asupra unor produse cu o pondere mare si constanta īn consum si care,cu o cerere inelastica, nu pot fi substituite cu alte bunuri.

Cererea inelastica

Consumul scade mult mai īncet decāt cresterea pretului.

Acciza se aplica la cererea inelastica

Accizele se aplica la produse precum bauturile alcoolice ,produse din

tutun, produse energetice si produse de lux(blanuri, bijuterii,etc.).

Accizele se pot calcula fie īn suma fixa pe unitatea de masura,

fie īn baza unor cote procentuale aplicate asupra pretului de vānzare.

Conform reglementarilor actuale accizele din Romānia se īmpart īn doua mari categorii:

accize armonizate cu cele existente īn UE(Uniunea Europeana);

alte produse accizabile specifice Romīniei.

Īncepānd cu 1 ianuarie 1993, UE a introdus un sistem comun de accize, care se referea la trei categorii principale de produse: bauturi alcoolice, produse din tutun si uleiuri minerale(benzina, motorina).Īncepānd cu 1 ianuarie 2004, la acestea s-au adaugat si o serie de produse energetice: pacura, carbunele si cocsul , gazul metan si electricitatea.

Armonizarea accizelor īn UE se refera la stabilirea unor reguli publice cu privire la baza de impozitare, nivelul minim al cotelor de impunere si circulatia produselor supuse accizelor.

Romānia s-a angajat, īn cadrul negocierilor de aderare la UE, sa aduca accizele armonizate la nivelurile minime existente īn UE. Acest proces se realizeaza treptat, pāna la 2%.

Accizele armonizate se determina īn echivalent Euro/ unitatea nationala(ex. pentru alcool etilic - 750 E/ hectolitru alcool pur; la benzina fara plumb 425 E / tona, etc.).

Productia si depozitarea acestor produse se poate face numai īn locuri special autorizate de autoritatile fiscale, numite antrepozite fiscale.

Alte produse accizabile specifice Romāniei:

- cafeaua

- confectii din blanuri naturale(cota de impunere este de 45%)

- articole din cristal

- bijuterii din aur si platica ( cota este de 25%)

- produse din parfumerie( cota īntre 10 - 35%)

- arme de vānatoare

- iahturi(0- 50%)

- autoturisme( platite īn E / centimetru cub)

Baza de impozitare este pretul de livrare pentru productia interna si valoarea īn vama + taxele vamale pentru produsele din import.

Accizele se platesc la bugetul de stat pāna la 25 inclusiv a lunii urmatoare , pentru cele care provin din produsele interne care au fost livrate pentru consum, iar īn cazul produselor importate se platesc īn momentul īnregistrarii declaratiei vamale pentru import


Document Info


Accesari: 5915
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )