Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EXECUTAREA CONTRACTULUI DE TRANSPORT DE MARFURI PE CALEA FERATA

Transporturi
EXECUTAREA CONTRACTULUI DE TRANSPORT DE MARFURI PE CALEA FERATAObligatia privind executarea propriu-zisa

Executarea contractului de transport de marfuri pe calea ferata trebuie raportata la obligatiile pe care le au expeditorul si operatorul de transport feroviar ca parti ale contractului amintit, pe de o parte si la obligatiile destinatarului, pe de alta parte.

Materia este reglementata de dispozitiile Regulamentului C.F.R., de Normele Uniforme de Transport si Instructiunile Caii Ferate.

Analizarea obligatiilor expeditorului, operatorului de transport feroviar si destinatarului are menirea de a ilustra complexitatea activitatii de transport, legatura dintre diferitele categorii de obligatii, creand premisa teoretica necesara pentru abordarea problemelor referitoare la raspunderea ce decurge din nerespectarea lor.

In cele ce urmeaza ne vom referi la acele obligatii care apar in intervalul ce presupune executarea propriu-zisa a transportului. Pentru aceasta perioada, operatorului de transport feroviar ii revin cele mai multe si importante obligatii care, prin specific si intindere, dau contractului de transport acele note distinctive, particulare fata de celelalte contracte.

Obligatiile operatorului de transport feroviar

Obligatia de asigurare a integritatii marfurilor

in cursul executarii transportului

Pastrarea integritatii marfurilor incredintate spre transport necesita paza si supravegherea din partea operatorului de transport feroviar, pe tot timpul deplasarii lor, precum si respectarea normelor de circulatie si manevra.

Intervalul inauntrul caruia calea - ferata raspunde de integritatea marfurilor este cel din momentul, primirii si pana la eliberarea lor catre destinatar. Cele doua momente sunt marcate de aplicarea pe documentul de transport a stampilei statiei de expeditie si a celei de destinatie.

Consideram ca suntem in prezenta unei obligatii de paza si supraveghere ce tine de esenta contractului de transport[1].

Obligatia de a respecta ruta stabilita

Itinerariul poate fi stabilit prin conventia partilor ca urmare a precizarii sale de catre expeditor in scrisoarea de trasura sau in tarifele publice ale operatorului de transport, acceptate de catre expeditor. Fiind vorba de o clauza contractuala, ea este obligatorie pentru operatorul de transport, neputand fi modificata unilateral de catre acesta. El va respecta dispozitia ulterioara data de expeditor cu privire la ruta daca acesta intelege sa o modifice.

Obligatia de respectare a termenelor

de executare a transportului

Ca in orice contract, termenul de executare este un element esential[2].

Prin termen de executare a contractului de transport se intelege intervalul de timp, prevazut de lege, in cadrul caruia operatorul de transport feroviar este obligat sa execute transportul de la statia de predare la statia de destinatie[3].

Prin regulamentul de transport pe C.F.R., art. 50.1, s-a stabilit faptul ca "expeditorul si operatorul de transport feroviar convin asupra termenului de executare a contractului de transport". Numai in lipsa unei conventii se aplica termenele prevazute in Regulament.

Termenul de executie a contractului de transport incepe sa curga de la ora 00,00 a zilei urmatoare celei de primire a marfii la transport. El se compune din:

termenul de expediere, care este de 24 ore;

termenul de transport, pentru fiecare fractiune indivizibila de 400 km, care este de 48 ore ;

termenul suplimentar, de 24 ore, care se aplica o singura data pentru trecerea de pe liniile principale pe liniile secundare, sau inguste, si invers ;

alte termene suplimentare stabilite de catre Normele Uniforme.

Obligatiile referitoare la eliberarea transportului

Obligatia de a elibera, respectiv de a primi,

marfurile transportateActivitatea de transport se finalizeaza prin eliberarea marfii catre destinatar. Eliberarea marfurilor constituie operatia prin care marfurile primite de la o agentie a caii ferate sunt scoase din administratia acesteia si trecute, cu consimtamantul destinatarului, in detentiunea si paza lui.[4]

Practic operatiunea de eliberare a marfurilor implica punerea lor la dispozitia destinatarului in conditiile prevazute de Regulamentul de Transport si Normele Uniforme de Transport.

In acest sens, art. 52 din Regulamentul de transport C.F.R stabileste obligatia operatorului de transport feroviar de a elibera destinatarului, in statia de destinatie indicata de expeditor, scrisoarea de trasura si marfurile transportate.

Eliberarea se considera efectuata cand sunt indeplinite, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

predarea marfii incarcate in mijlocul de transport, cu respectarea prevederilor regulamentului, sau a vehiculului feroviar care circula pe roti proprii;

plata creantelor ce decurg din contractul de transport[5];

remiterea scrisorii de trasura destinatarului.

Obligatia operatorului de transport feroviar de a verifica continutul expeditiei in situatiile prevazute de lege

Articolul 45.3 din Regulamentul C.F.R. prevede obligatia caii ferate ca, in cazul in care la colete, la mijlocul de transport, la sigilii, la semnele de marcaj sau la marfuri se constata urme de violare, pierderi, scurgeri, alterari, avarii, substituiri, diluari, scaderi de masa peste tolerantele legale, sa verifice continutul expeditiei.

Calea ferata este obligata sa invite la verificare, expeditorul sau destinatarul.

Daca cel instiintat nu se prezinta, verificarea se face de catre agentii caii ferate in prezenta organelor de politie sau a unui specialist autorizat ori a doi martori, care nu sunt salariati ai caii ferate.

Legiuitorul nu precizeaza notiunea de agenti ai caii ferate; pentru aceasta, consideram ca trebuie inteles persoanele imputernicite de calea ferata cu sarcini de serviciu (sef de statie sau inlocuitorul sau).

Rezultatul verificarii se. consemneaza intr-un proces verbal de constatare.

Obligatiile destinatarului

Destinatarul trebuie sa descarce complet mijloacele de transport, sa le curete de orice resturi care provin de la marfa descarcata, sa indeparteze sigiliile, etichetele vechi, sa inchida usile si clapele, sa monteze partile mobile ale vagoanelor (art. 52.6 din Regulamentul C.F.R.).

Daca este constatata pierderea marfii sau daca marfa nu a sosit la expirarea termenului contractului de transport, destinatarul poate sa isi valorifice, in nume propriu fata de calea ferata, drepturile ce-i revin din contractul de transport cu conditia sa execute in prealabil obligatiile ce-i revin.

Obligatiile operatorului de transport feroviar si destinatarului legate de eliberarea marfii

(art. 75.1 din Regulamentul C.F.R.)

Dupa operatia de punere a vagoanelor la dispozitie in vederea descarcarii si preluarii marfurilor din statia C.F.R, calea ferata are obligatia, singura sau impreuna cu destinatarul, in unele cazuri, sa efectueze o serie de verificari privind integritatea si cantitatea marfurilor primite.

In acest sens, cand o pierdere partiala sau o avarie este descoperita sau presupusa de calea ferata sau cand ea este invocata de cel indreptatit, trebuie sa se intocmeasca fara intarziere si, daca este posibil, in prezenta celui indreptatit, starea marfii, greutatea sa si, pe cat posibil, marimea pagubei, cauza acesteia in momentul cand s-a produs (art. 75.1).   Cu aceasta ocazie se intocmeste un proces verbal care se inmaneaza gratuit celui in drept.

Cand persoana indreptatita nu accepta constatarile din procesul verbal se poate cere ca starea si masa marfii, precum si cauza si valoarea pagubei, sa fie determinate de un expert sau de un specialist autorizat, numit de parti ori de un expert desemnat pe cale judiciara.A se vedea, V. Patrascanu si V. Atanasiu, Reglementarea circulatiei marfurilor intre organizatiile socialiste, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1974, p. 137.

A se vedea, P. Minsilescu, Cu privire la termenul ca element al contractului de transport feroviar de marfuri, in R.R.D. nr. 4/1971, p. 16 si urm.

A se vedea, St. Carpenaru, op. cit., p. 361.

A se vedea, P.I. Dumitrescu, op. cit., p. 86.

Operatorul de transport feroviar are asupra marfurilor transportate drepturile unui creditor gajist pentru totalitatea creantelor ce i se cuvin din executarea transportului.

Document Info


Accesari: 3530
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )