Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




EXPEDITIA INTERNATIONALA

Transporturi


EXPEDITIA INTERNATIONALA

Transportul international, atat ca deplasare in spatiu cat si ca

deplasare in timp este un proces complex grevat de o cantitate de informatie coplesitoare pe care un producator nu o poate stapani mai ales daca acesta este o persoana fizica sau o companie care face transporturi ocazionale si diverse. Riscul transportului este insa mare putand sa depaseasca valoarea marfii in sine, prin consecintele colaterale



Expeditorul este o persoana fizica sau juridica care in schimbul unei sume de bani (comision sau suma formetara) primita de la mandatarul sau se obliga sa preia marfurile incredintate si sa faca toate operatiunile necesare pentru ca destinatarul sa poata intra im posesia marfurilor intr-un termen cat mai scurt si cu cheltuieli minime . Este supranumit si ‘arhitectul transporturilor internationale’.

Expeditia este rezultatul normal al diviziunii muncii mai ales intr-un sector atat de divers si specializat cum este transportul. Expeditorul este in contact continuu cu predatorii si cu transportatorii, cu organele si institutiile implicate in transport astfel incat expertiza si experienta lui este necesara derularii unor operatiuni normale. In plus, relatiile pe care le stabileste cu parteneri similari din alte tari ii permit costuri scazute pentru rezolvarea unor situatii insurmontabile altfel pentru un nespecialist (oprirea unui vagon intr-o vama straina, arestarea unei nave etc.)

Relatiile intre producator si transportator pe de o parte

si expeditor pe de cealalta parte se desfasoara pe baze contractuale. Gama serviciilor oferite poate fi foarte diversa.

a.       accordarea de consultatii economice,tehnice, juridice etc.

pentru incheierea contractelor externe.

Experienta expeditorului permite o buna negociere a clauzelor contractuale atat in domeniul livrarii cat si al conditiilor de ambalare, livrare, transport. Cunoscand amanuntit conditiile privind derularea operatiunilor de transport si costurile aferente el poate aviza pentru varianta optima a conditiilor de livrare functie de riscurile la care se expune producatorul, riscuri pe care acesta, de regula nu le cunoaste. Producatorul nu are posibilitatea tinerii la zi a evolutiei preturilor, navlurilor etc. pe diverse piete (de destinatie sau de tranzit) si nici nu dispune de informatii actualizate pentru fiecare tip de produs si zona geografica. Primele de asigurare, in contextul mijlocului de transport  folosit, al rutei etc. poate cantari mult in pret. Aceste informatii sunt oferite de expeditor.

b.      informarea clientului privind mijloacele de transport cele mai adecvate, mai rapide, mai economice a rutei optime.

In functie de natura marfii, de zona de destinatie alegerea mijlocului de transport poate fi esentiala. Caracteristicile tehnice ale mijloacelor de transport, ale cailor de transport, ale locurilor de incarcare-descarcare pot avea repercursiuni asupra costurilor sau riscurilor asumate. Prin experienta acumulata expeditorul poate face recomandari in cunostinta de cauza. Alegerea rutei implica atit asumarea costurilor dar si a riscurilor, dar poate insemna chiar blocarea transportului din cauze fortuite cunoscute, frecvente.

c.       consultatii privind prezentarea marfii la transport

Expeditorul recomanda nu numai tipul de ambalaj dar mai ales marcarea astfel incat sa fie evitate surprizele si pierderile in timpul transporului din cauza producatorului. De asemenea el poate recomanda care din mijloacele moderne de transport se preteaza la cazul concret al transportului

d.      incheierea contractului de transport

Complexitatea contractelor de transport, mai ales a celor navale sau combinate, diversitatea clauzelor ce trebuie inserate pentru prevenirea situatiilor probabil posibile il obliga pe producator sa  apeleze la expertiza expeditorului. Schimbarile rapide pe piata navlurilor, a cererii si ofertei pentru capacitati de transport obliga la randul lor apelarea la un specialist care le observa sistematic si le analizeaza. Complexitatea pietii a dus la o specializare profunda si a brokerilor sau expeditorilor pentru a putea ramane competitivi, acestia la randul lor apeland la serviciile altor expeditori specializatti pe anumite operatii.

De regula contractele de navlosire se incheie in numele si pe contul producatorului. Uneori expeditorul incheie contracte si in numele si pe contul unor carausi, sau chiar dispun ei insasi de mijloace de tansport.

e.       asigurarea. Transportul este o lume aparte. De aceia atat

producatorii cat si carausii apeleaza la casele de expeditie care apreciaza mai exact riscurile transportului avand o cazuistica bogata.

f.        vamuirea marfurilor: vamuirea se face de organele vamale

Expeditorul, datorita experientei sale, in calitate de agent vamal poate prezenta marfurile in vama, intocmi documentele corespunzatoare, plati taxele vamale etc. Expeditorul poate interveni prin corespondenti externi atunci cand apare un eveniment intr-o vama straina.

g.       depozitarea si distribuirea marfurilor din depozite: in

depozitele expeditorilor marfurie pot fi sortate, reambalate, conservate, finisate, grupate, etichetate potrivit necesitatilor transportului sau clientului. Se pot face vanzari in consignatie, pot fi pregatite in asteptarea mijlocului de transport etc. De asemenea expeditorul poate face operatiile legate de transportul de marfuri pentru expozitii si operatiuni conexe.

h.       Supravegherea deplasarilor marfurilor pe parcurs si avizarea

celor interesati. Prin corespondentii sai expeditorul poate avea situatia reala a deplasarii marfurilor pe tot parcursul. Mai mult, el poate lua activitatea, deosebit de importanta si costisitoare in caz de proasta derulare, a avizarii celor interesati. El poate prelua chiar operatiuni anexe cum ar fi schimbarea ghetii, asigurarea furajelor pentru animale, insotirea transporturilor speciale.

i.         verificarea, plata si decontarea chetuielilor de transport si

conexe: in acdrul mandatului primit poate face plati curente catre diversi prestatori sau intermediari si verifica si efectueaza decontarea platilor

j.        expeditorul se poate ingriji de intocmirea documentelor de

transport. Uneori conditiile acreditivului cer prezentarea de documente eliberate de expeditor. Federatia Internationala a Organizatiilor de Expeditie (FIATA) a codificat principalele documente ce se emit de expeditor:

-FCR (Forwarding Agents Certificate of Receipt) prin care se certifica ca a preluat o marfa corect specificata si a primit dispozitia irevocabila de a expedia marfa la destinatarul nominat

-FCT (Forwarding Agents Certificate of Transport) prin care certifica ca a preluat in vederea expedierii o partida de marfa clar specificata, cu misiunea de a proceda la livrarea partidei in conformitate cu instructiunile comitentului, specificate in document.

-FBL (FIATA Combined Bill of Lading) este conosamentul casei de expeditie pentru transporturi multimodale, acoperind intreg parcursul

-FWR (FIAT Warenhouse Receipt) respectiv recipisa de depozit a expeditorului, document negociabil, proprietatea marfii putand fi transmisa prin andosare.

In cazul transportului de persoane nu exista expeditori specializati. Aceasta activitatea esre derulata de agentiile de turism.



prin expeditor intelegem mai jos pe cel care desfasoara activitate de expeditie fiind diferit de intelesul folosit in materia clauzelor contractuale

Constantin Alexa - Transporturi si expeditii internationale, Ed. ALL 1995 pag 160

prin ‘producator’ intelegem fie exportatorul fie importatorul, nu pe cel care produce marfa


Document Info


Accesari: 5057
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )